Ugg: Ružna istina o popularnoj obući

| More

Obuća Ugg zadnjih je godina postala gotovo obavezni sastojak obuće u trendu. Te mekane, udobne i tople čizme, koje je moguće kombinirati s raznim stilovima, nose gotovo svi: godinu i pol stara djeca, kao i žene blizu šezdesetih. Možda većina vlasnika slavnih 'Uggsica' nije nikad ni pomislila kako se te čizme izrađuju.

Zlostavljanje ovaca

Uggova obuća (uggsice) izrađuje se od ovčje kože, točnije od kože ovaca merino iz Australije. Ovce merino podvrgnute su vrlo nehumanim postupcima i zlostavljanju. Budući da imaju puno vune, koža im je jako neravna, pa se na njoj provodi izuzetno bolan postupak zvan mulesing. Pri ovom se zahvatu 'višak' kože s pripadajućim mesom reže škarama ili oštrim nožem, bez ikakvog anestetika. Uzgajivači ovaca brane se da je takav postupak potreban da se na tim mjestima ne nasele ličinke mušica. Farmeri drže ovce u teškim uvjetima tijekom uzgojnog ciklusa, dokle god im daju vunu. Kad od njih prestanu dobivati vunu, ukrcaju ih na otvorene teretne brodove i šalju u Aziju. Mnoge se zbog nehumanog transporta i nepovoljnog vremena razbole ili umru na putu. One koje se razbole ili ozlijede još žive zajedno s umrlima bacaju morskim psima. Preživjelima u azijskim klaonicama režu vratove. Zbog neljudskog postupanja prema australskim ovcama merino mnoge su zvijezde i velike korporacije, uključujući H&M, počeli bojkotirati obuću i druge proizvode od vune merina.

Ugg, obuća za pilote

Korporacija Deckers Outdoor Corporation prije nekoliko godina zaštitila je generički naziv Ugg, s kojim je ranijih desetljeća bila označavana obuća od ovčje kože, koja je isprva bila namijenjena pilotima u Prvom svjetskom ratu. U ljeto 2007. obuća Ugg odjednom je postala trend, za koji su 'zaslužne' zvijezde Sarah Jessica Parker i Kate Hudson.

Izvjesno je da ova korporacija vrlo spretno i varljivo trguje sa svojim najprodavanijim proizvodom. Zbog korištenja imena Ugg Australia i slogana Blonde By Nature, većina je korisnika i budućih kupaca uvjerena da su bestidno skupe čizme napravljene baš u Australiji. No, i to je daleko od istine. Zapravo se popularna obuća izrađuje u Kini, ali od australske vune merino.

Srećom, ponajprije zbog osviještenosti potrošača, mnogi su proizvođači tržištu ponudili alternativnu, naizgled jednaku obuću, ali koja je napravljena bez zlostavljanja životinja. Uglavnom se radi o imitaciji ovčje kože, koja je povrh svega mnogo jeftinija od sramotno skupe Uggove obuće.

Napisala: Tamara Zavrnik

Vezane teme

Ugg cipele

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting