Vuna - u čemu je problem?

| More

Često se zanemaruje vuna jer njezino uzgajanje ne rezultira izravno smrću životinje, za razliku od proizvodnje mesa ili kože. Ipak, uzgoj vune daleko je od idilične slike kakvu možda zamišljamo.

Proizvodnja vune je industrija. Kao i bilo koja druga grana koja uključuje uzgoj životinja, i ona teži pretvoriti životinje u proizvode i objekte, kao resurse koji se koriste za ljudsku prehranu, pretvarajući osjetljiva živa bića u proizvodne jedinice, osuđujući ih time na kratak život u zatočeništvu, zanemarene i zlostavljane, u službi povećanja profita.

Usto, kao što mliječna industrija implicitno podržava proizvodnju mesa opskrbljujući ju telićima i kravama kod kojih je razina proizvodnje mlijeka opala, ovce kojima uzimaju vunu, a koje ju ne mogu više stvarati u profitabilnoj količini, postaju žrtve mesne industrije često kroz izvoz stoke, koji sam po sebi obuhvaća odvratne postupke. Na kraju, svaka ostrižena ovca završit će na klanju.

Također, pogrešno se vjeruje kako ovce treba strići, ali stvarnost je složenija. Ovce koje nisu pripitomljene proizvode samo onoliko vune koliko im je potrebno za preživljavanje u klimi u kojoj žive. Jednako kao što uzgajamo kokoši i svinje koje su postale tako velike da ih vlastite noge više ne mogu držati, genetski inženjering koristi se i za manipuliranje proizvodnjom ovčje vune, kako bi odgovarala našim ciljevima.

Današnje domaće ovce proizvodit će višak vune u golemim količinama, što zahtijevaju potrebe industrije. U biti, okrenuli smo tijelo ovce protiv nje same. Striženje, koje je u biti okrutan postupak, u kojem se prestrašene životinje dovode u podčinjeni položaj, obavlja se u rano proljeće, čime se ovce, sada ranjive, izlažu vremenskim prilikama.

Štetan uzgoj nije jedini način na koji se tijelo ovce podčinjava ljudskim interesima. Gotovo polovica merino-vune u svijetu potječe iz Australije gdje je sveprisutna praksa tzv. 'mulesinga' (otkidanja mesa sa stražnjice ovce). Zbog prisilnog, neprirodnog postupka uzgoja, ove ovce imaju naboranu kožu kako bi se povećala proizvodnja vune. Naborana koža, s druge strane, prikuplja višak vlage, što onda privlači muhe. Muhe polažu jajašca u kožne nabore, a zatim crvi jedu ovčju kožu, što je jako bolno i poznato pod nazivom 'flystrike'. Kako bi se spriječila pojava navedenog (ili bolje, kako bi održali proizvod uz primjenu što jeftinijih sredstava na raspolaganju) u industriji vune režu kožu i meso oko stražnjice janjadi, najčešće bez anestezije.

'Mulesing' je dio u proizvodnji vune zbog kojeg se najčešće prosvjeduje, ali iako je najpoznatija lakrdija industrije, ne zaboravimo kako ne možemo umanjiti veliku nepravdu i nemoralnost potpuno korumpiranih institucija ako se ograničimo samo na najjezovitije dijelove. Ako želimo reformirati industriju stavljajući postupak 'mulesinga' izvan zakona, i dalje će ostati korumpirana industrija koja opstaje temeljem pretvaranja nedužnih životinja u proizvode. Drugim riječima, 'mulesing' je pokazatelj većega problema: osuđujući nedužna bića na status predmeta, imovine, kako bi ih se koristilo na bilo koji način od kojeg vlasnik ima koristi. Ova kulturna paradigma stvara društvene uvjete koji omogućuje 'mulesing' i ostala ekstremna kršenja prava.

Vuna se uvelike koristi u proizvodnji tekstila. Čak i tamo gdje vuna nije primarna sirovina, vrlo vjerojatno ćete ju pronaći u odjeći, posteljini, čak i u tepisima, madracima, što je često u pojedinim dijelovima svijeta, npr. na Novom Zelandu i u ostalim državama u kojima je proizvodnja vune jako zastupljena. Ako pletete ili kukičate, vuna se često koristi u predivu. Alternativne tkanine vrlo su dostupne, a među njima su pređa od konoplje ili bambusa, organski pamuk, poliesterski flis, sintetska vunica, mekani akril i umjetno krzno.

Napomena: Ovce nisu jedine životinje koje se koriste zbog vune. Kašmir se dobiva od koza, a angora od zečeva. Popularnost vune od alpake u stalnome je porastu. Ako ne želite sudjelovati u nasilnoj industriji proizvodnje vune, provjerite postoje li neki od ovih pojmova na etiketama odjeće prije kupovine.

Napisala: Christine Wells
Izvor: gentleworld.org

Objavljeno: ožujak 2015.

Vezane teme

Ovce [ 3.67 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting