26.04.19. Ministarstvo zdravstva za zabranu petardi

| More

Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma, još jedno ministarstvo dalo podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima

Pas se skriva [ 241.76 Kb ]

- Nakon izvješća o stradavanjima uoči 2019. godine, krajnje je vrijeme za konkretne zakonske izmjene

Korištenje pirotehničkih sredstava, unatoč teškim ozljeđivanjima ljudi i životinja koje se nastavlja iz godine u godinu, još uvijek je dozvoljeno od 27. prosinca do 1. siječnja, za razliku od ostatka godine kada je s razlogom zabranjeno.

Udruga Prijatelji životinja, uz potporu mnogobrojnih građana i ustanova, i dalje se zalaže za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine ističući da je nakon novih izvješća o stradavanjima uoči proslave dolaska 2019. godine krajnje vrijeme za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom se može zabraniti korištenje svih opasnih eksplozivnih sredstava.

Trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području iako postoje inicijative i u tom smjeru. Poseban apsurd je što su petarde dopuštene u razdoblju od 27. do 30. prosinca kada niti nema nikakvih proslava.

Profit proizvođača ovih opasnih eksplozivnih sredstava nikako ne smije biti važniji od javnog interesa i općeg dobra, a novac nije nešto s čim možemo mjeriti izgubljene prste ili vid jednog djeteta ili smrtno stradalog psa. Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći.

Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva također je dalo svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima.

Dječji kirurg iz klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka navodi kako ozljede od pirotehničkih sredstava mogu izazvati trajni invaliditet te djeca mogu izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva, živaca, tetiva i kostiju te teške opekline na rukama i licu pa oporavak traje jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život.

U 21. stoljeću postoje mnogi primjereniji načini proslave; nikome ne trebaju raznesene šake, izgubljnen vid i psihički šokovi koji nastaju usljed korištenja eksplozivnih sredstava. Još uvijek nitko iz Ministarstva unutarnjih poslova nije dao odgovor na ovo pitanje bitno za sigurnost svih građana i opće dobro pa se čeka konkretan potez u smjeru što skorije izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima.

Udruga Prijatelji životinja nastavlja prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi, a poziva građane na potpisivanje peticije koja se nalazi ovdje.

Slavlje ili ratna zona [ 45.68 Kb ]Ozljeda ruke od petardi

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting