Spriječeno krijumčarenje strogo zaštićenom pticom grabljivicom

| More

GP 'Stara Gradiška' – u noći 18. na 19. siječnja 2007. na GP 'Stara Gradiška', Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture - Ured Đakovo, u suradnji s Carinom i Graničnom policijom, spriječila je krijumčarenje strogo zaštićene vrste ptice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Inspekcijskim nadzorom kojeg je obavio viši inspektor zaštite prirode mr. sc. Željko Vuković, utvrđeno je kako je državljanin Republike Hrvatske T. J., iz BiH u Republiku Hrvatsku, namjeravao ilegalno prokrijumčariti primjerak strogo zaštićene ptice grabljivice. Determinacijom vrste, koju je na Graničnom prijelazu obavio viši inspektor, utvrđeno je da je riječ o ptici grabljivici vrste kobac ptičar (Accipiter nisus), koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih ornitosvojti Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, a čija vrijednost iznosi 2.400,00 kn.

Po završetku nadzora, ptica je od strane Inspekcije zaštite prirode preuzeta i zbrinuta u Državni azil za zaplijenjene zaštićene svojte životinja 'Ruščica', a prekršitelj je prekršajno i kazneno procesuiran.

Zaplijenjeni kobac ptičar [ 46.34 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting