Škole odbacuju testiranja na životinjama

| More
Sve veći broj škola odbacuje testiranje na životinjama

Dvije trećine svih medicinskih škola u SAD-u, uključujući Stanford, Harvard i Yale, eliminirale su korištenje životinja u medicinskoj praksi, zamijenivši životinje modernim, jeftinijim i humanijim alternativama. 85 od ukupno 126 medicinskih škola zatvorilo je svoje laboratorije koji su svoje mjesto ustupili kompjuterskim programima, simulatorima i promatranjem pravih operacija na ljudima. U školama koje još uvijek koriste životinje, prvi pacijent studentima bit će pas, sudeći po istrazivanjima provedenih od strane Physicians Committee for Responsible Medicine. U lekcijama koje uključuju psa, životinja je vezana za operacijski stol i priključena na monitore koji prate disanje, tlak i rad srca. Različiti lijekovi uštrcavaju se u pseće tijelo kako bi se pratila promjena u radu organa.

PCRM navodi: 'Pacijent se može probuditi usred procesa i zavijati od bola, no operacija se nastavlja nakon veće doze anestetika koji se brzo ubrizga. Nakon nekoliko sati i nekoliko pokušaja, tim će životinji uštrcati dozu koja više neće pomagati, nego će je usmrtiti. Doktori će pažljivo pratiti sve promjene.' Zagovarači laboratorija brane se tezom da oni predstavljaju studentima praktičke aspekte njihove buduće profesije. Drugi kažu da oni demonstriraju reakcije samo na dobro poznatim lijekovima. Kritičari pak naglašavaju da ovakva praksa ne donosi nikakvo znanje jer se građa psa radikalno razlikuje od one u čovjeka.

Neke bolnice zahtjevaju od medicinskog osoblja da uče smještanje cijevi za disanje na mačkama i lasicama. Budući je anatomija ovih životinja bitno drugačija od ljudske, učenje je bezvrijedno u usporedbi s onim koje se vrši na preminulim ljudima ili modelima, tvrde u Physicians Committee for Responsible Medicine. Zaštitari su uvjereni da je većina pasa dovedena u laboratorije ukradena kako bi se prodala za testiranja, oni su bili nečiji ljubimci prije nego što su ih dileri doveli u školske laboratorije.

University of Colorado's School of Medicine jedna je od škola koje još uvijek koriste životinje kako bi učili studente medicine o ljudskoj fiziologiji. Prema organizaciji People for the Ethical Treatment of Animals, više od 70 pasa dovedeno je u tu školu tijekom samo tri tjedna u ožujku 2000. godine; pse je doveo notorni diler koji je dobro poznat po kršenju zakona o zaštiti životinja.

Robert Wood Johnson Medical School u New Jerseyu, koja više ne koristi životinje kao nastavnu opremu, kaže u izvješću: 'Fakultet je odlučio da je pristup visoko sofisticiranoj kompjuterskoj tehnologiji omogućio studentima efektivno učenje bez korištenja živih životinja.' Ovakvi američki slučajevi nisu usamljeni. Škole u Velikoj Britaniji, zatim Medical Academy of Warsaw te University of Poznan u Poljskoj kao i mnoge druge škole širom svijeta odbacile su korištenje životinja u studentskoj praksi.

objavljuje ENN 17.04.2001.

prevela Margareta Isaksson

Pas u laboratoriju [ 38.50 Kb ]Obdukacija psa [ 21.13 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting