Biljno i kultivirano meso

| More

Mnogi znanstvenici, tvrtke i kreatori usredotočuju se na to da biljno i kultivirano meso učine ukusnim i pristupačnim. Svojim radom promiču alternativne bjelančevine ​​kao bitno rješenje potrebno za ispunjavanje svjetskih ciljeva o klimi, globalnom zdravlju, sigurnosti hrane i bioraznolikosti.

Kultivirano meso, poznato i kao laboratorijski uzgojeno meso ili čisto meso, proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica. Ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća predviđa se da će laboratorijsko meso i izravni izvori biljnih proteina zauzimati značajan tržišni udio od 1,7 trilijuna dolara industrije mesa od životinja i ribolovne industrije.

Za razliku od konvencionalnog uzgoja govedine, za uzgoj kultivirane inačice troši se 95 posto manje zemlje i 78 posto manje vode, za čak 93 posto smanjuje se zagađenje zraka te se ispušta 92 posto manje otrovnih kemikalija i 92 posto manje ekvivalenta CO2.

Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih proteina, najčešće graška. Neki biljni burgeri čak i krvare dok se peku zahvaljujući soku od cikle, a i mirisom mogu zavarati gotovo svakog. Dostupni su u zamrznutoj varijanti u gotovo svim većim trgovinama, a proizvode ih i hrvatski proizvođači. U gotovoj varijanti nudi ih sve više restorana i lanaca brze hrane.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics uspoređivala je nutritivni sastav biljnog mesa s onim u mljevenoj govedini. Istraživači su proučavali hranjive tvari iz 37 vrsta biljnog mesa kako bi procijenili sadržaj kalorija, proteina, masti, vitamina i minerala. Rezultati istraživanja otkrili su da biljno meso ima manje kalorija, bogato je dijetalnim vlaknima kojih nema u životinjskom mesu, ali i folatom, niacinom, željezom, fosforom, manganom i bakrom dok s druge strane ne sadrže kolesterol i štetne tvari povezane s uzgojem i klanjem životinja, poput antibiotika.

U kultiviranom i biljnom mesu nalazi se spas za ekološku katastrofu nastalu zbog mesne industrije i mnoge životinje zbog čega sve više okolišnih organizacija i organizacija za zaštitu životinja promovira takvo meso.

Cultured Meat: A Vision of the Future:

3D-printed fake meat: The healthier, greener future of food:

Tasting the World’s First Test-Tube Steak:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting