22.01.24. Crikveničkom neregistriranom skloništu zabranjen rad, psi premješteni!

| More

Skandalozna priča, koju su pokrenuli zaštitari životinja, dobila sretan epilog

- Inspekcija četiri godine nije reagirala na nelegalan rad skloništa i kršenja zakona i dobrobiti pasa

Nakon što je udruga Prijatelji životinja poslala nekoliko prijava, veterinarska inspekcija zabranila je rad Veterinarskoj ambulanti Crikvenica d.o.o. na adresi gdje, kao pravna osoba, obavlja i djelatnost skloništa za nezbrinute životinje. Iz Državnog inspektorata naredili su i da se osam pasa, smještenih na lokaciji koja nije registrirana kao sklonište niti nema uvjete, premjesti u druga registrirana skloništa!

Skandalozna priča koju su pri tri mjeseca pokrenuli zaštitari životinja time je dobila sretan epilog. No Prijatelji životinja ističu da je, unatoč ovom velikom uspjehu, cijela priča zapravo tragična: „Poražavajuće je da su udruge za zaštitu životinja prisiljene biti nadzorno tijelo i obavljati posao inspekcije. Inače, kada upozorimo na kršenja zakona, najčešće dobivamo šablonske odgovore da inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti i da je sve u skladu sa zakonskim propisima. U ovom slučaju došlo je do pozitivnog ishoda zahvaljujući angažiranju odvjetnika i našoj upornosti.”

Podsjetimo, psi i mačke dosad su se više od četiri godine smještale u neregistrirano sklonište na adresi različitoj od one prijavljene u Upisnik skloništa za životinje, za koje je Veterinarska ambulanta Crikvenica d.o.o. dobila dozvolu za rad, a koje je zatvoreno. Cijelo to vrijeme Ambulanta je sklapala unosne ugovore s gradovima i općinama za uslugu zbrinjavanja napuštenih životinja na temelju rješenja o obavljanju djelatnosti skloništa za zatvoreno sklonište. Time je kontinuirano i svjesno kršila Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje!

Nakon saznanja o tome, zabrinuti za zdravlje, sigurnost i dobrobit pasa, Prijatelji životinja početkom studenoga 2023. godine prijavili su sve veterinarskoj inspekciji i inspekciji rada te zatražili hitno zatvaranje ilegalnog skloništa i smještanje životinja koje se tamo nalaze u registrirana skloništa. „Zapanjilo nas je što veterinarska inspekcija najmanje četiri godine nije reagirala na nezakonit rad skloništa u Crikvenici. Nevjerojatno je da nije provela nadzor nad skloništem iz kojega bi saznala da se psi i mačke uopće ne nalaze na adresi odobrenoga skloništa koja se navodi na internetskim stranicama Jedinstvenog informacijskog centra (JIC) Ministarstva poljoprivrede ili pak na činjenicu da se životinje smještaju u sklonište koje nema valjano rješenje o ispunjavanju prostornih, smještajnih, higijenskih i logističkih uvjeta za obavljanje djelatnosti skloništa.”

Podsjećaju da skloništa moraju svaku životinju upisati u JIC, gdje moraju bilježiti i da su svaku od njih kastrirali, dok štence i mačiće udomljavaju obavezujući udomitelja da ih kastrira i to treba kontrolirati. Mnoga skloništa krše propise i to ne rade. Poseban problem je što pojedina skloništa potpisuju ugovore o zbrinjavanju napuštenih životinja s previše lokalnih zajednica s obzirom na ograničen kapacitet za koji su registrirana. Osim toga, potpisuju ugovore s gradovima i općinama koji su previše udaljeni od skloništa da bi im sklonište moglo pružiti uslugu u propisanom roku, npr. nađenoj ozlijeđenoj životinji osigurati veterinarsku pomoć najkasnije unutar dva sata od primitka prijave.

Iz Udruge navode da su prije tri godine od Državnog inspektorata zatražili da napravi reviziju rada svih skloništa u Hrvatskoj, no to se nije dogodilo: „Zgroženi smo što inspekcija ne reagira na očite nepravilnosti, koje može lako vidjeti već samim uvidom u JIC, npr. da životinje u skloništu nisu kastrirane. I jedinice lokalne samouprave, koje obilato financiraju privatne tvrtke koje vode skloništa, trebaju od njih tražiti sve potrebne evidencije, jasne izvještaje s fotografijama svakoga psa od dojave, hvatanja, veterinarske obrade, smještaja, oglašavanja, kastracije, cijepljenja do udomljavanja, kao i transparentan rad i mogućnost redovite kontrole.” Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti.

„Zahvaljujemo volonterima koji će izmještenim psima iz neregistriranog skloništa u Crikvenici tražiti domove i koji se svakodnevno angažiraju kako bi skloništa na njihovu području poslovala transparentno, zakonito i u cilju udomljavanja životinja. Nakon zatvaranja skloništa i premještanja pasa, očekujemo i sankcioniranje prekršitelja, i to bez pokušaja zataškavanja i odugovlačenja postupka. Nedopustivo je da nadležne institucije i same čine prekršaje!” zaključuju Prijatelji životinja.

Prijave skloništa i više informacija dostupni su OVDJE.

sklonište za napuštene životinje Crikvenica [ 640.57 Kb ]

Vezane teme

pas_sklonište Crikvenica [ 170.23 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting