Složenci i variva

| More

Ana Janjatović-Zorica

Biovega, Zagreb, 2005.

Variva su krepka jela koja se, kako samo ime kaže, vare, odnosno dugo kuhaju na laganoj vatri i jedu žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima za koja se može reći da su činila osnovu narodne prehrane. Spravljala su se jer su izdašna, relativno jeftina i hranjiva. Vrlo često su se radila sa svježim ili sušenim mesom, zaprškama itd. Danas se, zbog nedostatka vremena za pripravu, sve rjeđe kuhaju. Ovim receptima želimo pokazati kako se na vegetarijanski način mogu pripremiti vrlo ukusna variva. Složenci su specifična vrsta jela u kojem se sastojci slažu. Mogu se spremati u loncu ili pak zapeći u pećnici. Pečenje u pećnici spada u energetski snažne načine pripreme i najviše se koristi kad je hladno, jer nam tada treba najviše zagrijavajuće energije. No, ponekad se može pripremiti i u proljeće, te ljeti.

Literatura - Složenci i variva, recepti Ane Janjatović-Zorica

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting