Dopis JLS-ovim: Poziv na osnivanje novih skloništa za životinje

| More

Jedinicama lokalne i regionalne samouprave
- svima

Poštovani,

na snagu su stupile izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva što se tiče izgradnje skloništa, a naglasak je na lakšim uvjetima registracije te vjerujemo da će to biti poticaj za vas, lokalne zajednice, da osnujete i registrirate skloništa sami, s drugim lokalnim zajednicama ili u suradnji s neprofitnom udrugom.

Među pozitivnim novostima izdvajamo da je, osim u zatvorenom prostoru, regulirano držanje pasa i u vanjskim natkrivenim i otvorenim prostorima gdje se mogu postaviti kućice za pse. Propisano je privremeno udomljavanje i smještaj životinja, pri čemu privremeni udomitelj može skrbiti o životinjama uz ugovor sa skloništem.

Važna je vijest i da se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima moraju evidentirati putem Jedinstvenog informacijskog centra (JIC) kako bi se sve životinje i sve informacije o njima mogle naći na jednome mjestu. Također, skloništa moraju evidentirati sve izlaske na teren i intervencije te moraju mjesečno dostavljati izvještaj jedinicama lokalne samouprave s kojima su sklopile ugovor.

Molimo vas da inzistirate na tim mjesečnim izvještajima i upisu svih podataka u JIC.

Pozivamo vas da u skladu s novim Pravilnikom te njegovim izmjenama i dopunama krenete u osnivanje novih skloništa koja se sada mogu znatno jednostavnije registrirati. I vama i nama trebao bi biti cilj imati što više manjih skloništa koja dobro funkcioniraju i u kojima će se životinje što kraće zadržavati te vam smanjiti financijska opterećenja.

U prilogu dostavljamo:

„2021 Pravilnik o skloništima – pročišćeni tekst” koji objedinjava Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (NN 99/2019) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (NN 8/2021)
„2021 Pravilnik o skloništima – novosti” kao pregled najvažnijih novosti u Pravilniku
„2021 Pravilnik o skloništima – objava” za informiranje o važnosti Pravilnika.

Stojimo vam na raspolaganju sa svim detaljima oko Pravilnika, održavanjem prezentacija i odgovorima na sva pitanja, kao i podrškom u osnivanju skloništa i stvaranju uvjeta za njegovu registraciju.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 09. veljače 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting