15.03.07. Crvena smrt na bijelom ledu

| More

I ove godine Prijatelji životinja pozivaju na prosvjed protiv pokolja tuljana i predstavljaju nagrađeni film

Početkom ožujka ledene sante istočne Kanade prizor su koji oduzima dah: more kojem se ne naziru granice i nebo ispunjeni bjelinom dokle god pogled seže. U jednom od najljepših prirodnih spektakala, stotine tisuća beba grenlandskih tuljana po prvi puta sami na ledu dozivaju svoje majke.

Ali tada dolaze brodovi lovaca na tuljane. Ono što je nekada bilo mjesto mira i nedužnosti pretvara se u tvornicu užasa i okrutnost dok krv prekriva led. Ove bespomoćne bebe tuljana, neke od njih stare ne više od dva tjedna, ubijaju se toljagama ili puškama zbog njihova krzna. Mnoge od njih bit će oderane na živo ili će umrijeti zarobljene pod ledom nakon ranjavanja.

Međunarodne organizacije svake godine riskiraju živote svojih članova koji nastoje dokumentirati ovaj pokolj kako bi istinu o okrutnosti lova na tuljane podijelili s ostatkom svijeta. No, ove godine kanadsko Ministarstvo ribarstva i oceana nastoji gotovo u potpunosti onemogućiti dokumentiranje lova na tuljane, povećavajući udaljenost s 10 na 20 metara na koje se promatrači smiju približiti lovcima na tuljane.

Kanadska vlada radije će zažmiriti na jedno oko nego dopustiti svijetu da iz prve ruke vidi mnoge dokumentirane slučajeve zatučenih i ranjenih tuljana koji su ostavljeni da pate.

Kako bi pomogli da se ovom zločinu stane na kraj, Prijatelji životinja pozivaju na međunarodni prosvjed protiv pokolja tuljana, koji će se u Hrvatskoj održati u Zagrebu, u četvrtak, 15. ožujka s početkom u 11 sati, ispred Kanadskog veleposlanstva u ulici Gjure Deželića 4.

Tom prigodom hrvatska manekenka Fani Stipković će kanadskom veleposlaniku, gospodinu Thomasu Marru, uručiti prosvjednu notu s apelom za obustavom lova na tuljane.

Također, na video ekranu, kojeg će jedan od aktivista udruge Prijatelji životinja nositi pričvršćenog na svome tijelu, premijerno će u Hrvatskoj biti prikazan i dokumentarni film o pokolju tuljana 'Biti svjedokom: Kanadski lov na tuljane 2005' organizacije The Humane Society of the United States (HSUS), koji je prošle godine osvojio nagradu Panda u kategoriji kampanja na međunarodnom Wildscreen filmskom festivalu o životinjskom svijetu i okolištu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Republika Hrvatska je pokazala visok stupanj etičnosti i osviještenosti time što je u ožujku 2006. zabranila komercijalni uvoz koža, kožnih prerađevina i drugih proizvoda od tuljana mjehuraša i grenlandskih tuljana. Belgija je za sada jedina država članica Europske unije koja je donijela potpunu zabranu uvoza svih proizvoda od tuljana, dok Njemačka, neovisno o politici Europske unije, također najozbiljnije razmatra donošenje takve odluke.

Hrvatska je, u okviru svojih mogućnosti, zakonskim putem zaštitila tuljane. No lobiranje za zaštitu tuljana u drugim zemljama Europske unije i dalje se nastavlja kako bi se Europa zatvorila kao tržište ovim krvlju natopljenim proizvodima.

Bez obzira kakvu sliku kanadske vlasti željele prezentirati svjetskoj javnosti, pokolj tuljana ne može se ničime opravdati. Tuljanima prijeti izumiranje ne samo zbog pohlepe za njihovim krznom, već i uslijed efekta globalnog zatopljenja koje uništava led na kojem njihova djeca dolaze na svijet.

Stoga će se prosvjed u Zagrebu održati ne samo u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' već i kao potpora svjetskim nastojanjima i ohrabrenje većini Kanađana koji se protive lovu na bebe tuljana iz bilo kakvih razloga i pod bilo kakvim opravdanjima.

Prosvjed ispred Veleposlanstva Kanade 2Prosvjed ispred Veleposlanstva Kanade 1Prosvjed ispred Veleposlanstva Kanade 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting