Zakonska zabrana utrka pasa

| More

Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je 'organizirati utrke pasa na tvrdim podlogama' (čl. 4, st. 2, tč. 8).

Udruga Prijatelji životinja predlaže sljedeći tekst, odnosno izmjenu čl. 4, st. 2, tč. 8:

Članak 4.
(2) Zabranjeno je:
8. organizirati utrke pasa

Obrazloženje: Utrke pasa jednako su okrutne na svim podlogama i Zakon ne bi trebao poticati utrke pasa na mekim podlogama, što indirektno radi ovako formuliranom odredbom. Psi koji su odabrani da postanu trkaći, obično žive u kavezima i zbog ozljeda i bolesti nastalih u uzgoju, pripremama za utrke, transportu i na samim utrkama, malo pasa uspije doživjeti četiri ili pet godina života. Psi koji se utrkuju tretiraju se kao 'strojevi za trčanje', koji se proizvode u količinama koje zahtijevaju rješavanje suvišnih pasa i onih koji su ozlijeđeni, stari, prespori ili više nisu profitabilni. Na tisuće pasa ubiju svake godine u pokušajima da industrija utrki pasa ostane na životu. Neke pse ubijaju u ime selektivnog uzgoja prije nego ikad dotaknu trkaću stazu. Psi koji su odabrani da postanu trkaći, dok su oko stari 14 do 17 mjeseci, obično žive u kavezima i nose brnjicu. Mnogima od brnjice nastanu rane i dobiju infekcije od unutarnjih i vanjskih parazita. Premda su neke pasmine poput hrtova vrlo osjetljive na temperaturu zbog toga što u tijelu imaju malo masnih naslaga i tanko krzno, psi su prisiljeni utrkivati se u ekstremnim uvjetima - od temperatura ispod nule do jakih vrućina. Ozljede i bolesti - slomljene noge, toplotni udari, srčani udari - uzimaju mnoge živote. Najbolji psi trče brže i skloniji su ozljedama. Drugi psi umiru tijekom transporta od jednog do drugoga trkališta. Praksa industrije je da prevozi po 60 pasa u jednom kamionu, s dva ili tri psa u jednom kavezu. Stražnji dio kamiona dosegne vrlo visoke temperature u ljetnim danima, smrtonosne za životinje koje se ne mogu znojiti kako bi se rashladile. Većinu pasa koja uspori i postane neprofitabilna ili odmah ubijaju ili ih prodaju istraživačkim laboratorijima.

U SAD-u, gdje je problem utrka pasa najizraženiji, utrke pasa na svim podlogama su zakonom zabranjene u 38 država, a u pet država, zbog osviještenosti i pritiska građana, ne postoje više trkališta niti se održavaju utrke pasa. S obzirom da su činjenice postupanja prema trkaćim psima već prepoznate od zakonodavstva država u kojima se takve utrke dugo održavale, nužno je spriječiti okrutnost nad životinjama koja bi se tek mogla događati u Hrvatskoj, i to samo zbog zarade na okladama.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Utrke pasa - izvor: www.boston.com [ 28.77 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting