Oglašavanje napuštenih životinja u skloništima

| More

Prema Zakonu o zaštiti životinja, sklonište za životinje mora 'tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja ili ih nastojati udomiti' (čl. 57, st.1, tč. 6). Udruga Prijatelji životinja predlaže da se postojeći tekst Zakona izmijeni: sklonište za životinje mora 'tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja ili ih nastojati udomiti oglašavanjem putem sredstava javnog priopćavanja i na druge načine.'

Obrazloženje: Kao udruga često dobivamo žalbe od volontera da psi iz veterinarskih stanica i skloništa uopće nisu ili su jako slabo oglašeni za udomljavanje. Nijedna životinja nije neudomljiva, pa čak ni starije i ozlijeđene/invalidne životinje, ako se kvalitetno oglase.

Najčešća varijanta oglašavanja, mutna fotografija na oglasnoj ploči lokalne veterinarske stanice, teško će moći udomiti štene, a kamoli odrasloga psa ili mačku. Naravno da će na taj način skloništa biti pretrpana - ljude treba oglašavanjem, akcijama i edukacijom potaknuti da dolaze u sklonište. Edukacija je također Zakonom propisana za jedinice lokalne samouprave, pa se to svakako može i treba provesti putem skloništa. Nasuprot tome, skloništa koja aktivno oglašavaju, jednako aktivno i udomljavaju, kako štence, tako i starije pse, ozlijeđene i invalidne životinje jednako kao i zdrave.

S obzirom na to da je Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi propisano da su pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u skloništima dužne tražiti posjednike životinja putem sredstava javnog priopćavanja, svakako bi u Zakonu o zaštiti životinja trebalo razjasniti dužnosti skloništa. Time bi se preciziralo da nije dovoljno da skloništa koja npr. vode veterinarske stanice oglašavaju životinje samo na svojoj oglasnoj ploči, već da moraju oglašavati životinje i putem sredstava javnog priopćavanja. Zakon bi dao osnovnu odredbu o dužnosti oglašavanja, a Pravilnik bi tu odredbu dalje konkretizirao.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine.

Vezane teme

Oglašavanje u Dumovcu [ 25.13 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting