Zakonska zabrana držanja pasa na lancu

| More

Kao udruga već se godinama borimo za uvrštavanje u Zakon o zaštiti životinja odredbe o zabrani držanja pasa na lancu. Ministarstvo poljoprivrede odbilo je naš prijedlog 2006. kada je bio u izradi Zakon o zaštiti životinja, iako smo predlagali mogućnost i da zakonska odredba bude blaža u smislu da dopušta vezanje pasa na produženu žičanu vodilicu. Otada smo nastavili s edukacijom građana i pokrenuli smo peticiju o neprihvatljivosti držanja pasa na lancu, pokrenuli kampanju 'Život na lancu nije život' te i dalje tražimo od Ministarstva poljoprivrede da se zabrana držanja pasa na lancu regulira izmjenama Zakona o zaštiti životinja.

Predloženi tekst udruge Prijatelji životinja: Zabranjuje se držanje stalno vezanih pasa na lancu ili drukčije vezanih, osim ako su vezani na produženu žičanu vodilicu čime im se osigurava maksimalan prostor za kretanje i to isključivo za pse kojima treba vezanje radi njihove zaštite, zaštite drugih životinja ili ljudi.

Obrazloženje: Psi na lancu nisu dovoljno zaštićeni člankom 4. Zakona o zaštiti životinja i člancima koji se odnose na zaštitu kućnih ljubimaca. Psi, osobito u manjim, ruralnim sredinama, nerijetko se drže vezani na lancu, koji ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima, nemoćni da se zaštite od vremenskih nepogoda, zlostavljanja i udaraca ljudi, često jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat. Psi na lancu potpuno su zanemareni, a njihove prirodne potrebe se ignoriraju. Osim što im držanje na lancu uzrokuje fizičku bol i psihičke poremećaje i patnju, može izazvati i agresivno ponašanje.

Nadalje, takvi psi su potencijalno opasni i u smislu održavanja javnoga zdravlja; najčešće nemaju osiguranu veterinarsku skrb, nisu cijepljeni protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, a ni čipirani.

Činom trajnog vezivanja psa ili bilo koje druge životinje na lanac, vlasnik pokazuje nebrigu za životinju u smislu omogućavanja njoj prikladnog života (a svaka životinja treba kretanje), pa se od takvoga ne može očekivati ni da ispuni svoje obveze vezano uz zdravstvenu zaštitu.

Kuje zavezane na lancu često ostaju skotne, ponekad i više puta godišnje, a njihov pomladak se pretvara ili u potencijalno opasne pse lutalice, ili ih češće ubijaju na najnehumanije načine – utapljanjem, odnošenjem na nenaseljeno područje i slično, čime se dalje krši Zakon o zaštiti životinja, s obzirom na to da je vlasnik odgovoran za kontrolu razmnožavanja životinje. Takvi štenci, ako i prežive, u pravilu nisu ni cijepljeni, ni čipirani.

Držanje pasa na lancu je u potpunosti zabranjeno u Austriji, a zabranu planiraju uvesti i gradovi: Portsmouth i Texas City. U SAD-u jako puno se radi na tome da se psi drže vezani samo određeno vrijeme, a ne stalno, što je napredak u odnosu na trajno vezanje pasa.

Postoji jasna potreba da se regulira držanje pasa i da se inspekciji omogući djelovanje kada zateknu psa koji se i godinama trajno drži na lancu iako ima hranu, vodu i krov nad glavom. Svima je jasno da je to zlostavljanje i zakonodavac to ne bi smio dopustiti.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Lesi [ 139.16 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting