Iskorištavanje žena

| More

Duga je borba prethodila ostvarivanju svih prava žena i njihove jednakosti u društvu, a ona se opravdano i nastavlja.

Konkretni pomaci za ostvarivanje prava žena počeli su početkom dvadesetog stoljeća, a danas, na početku dvadeset i prvog, treba skrenuti pozornost i na problem ženskih životinja kojima su njihova prava uskraćena.

Pitanje 'slabijeg spola' nije toliko različito od pitanja tihe većine s kojom dijelimo ovaj planet. Radi se o životinjama koje nisu u stanju dići svoj glas i pokrenuti svoju vlastitu borbu za život bez eksploatacije. Te majke se i dalje svakodnevno iskorištavaju, djeca im se i dalje uvijek iznova oduzimaju, a pritom nemaju mogućnost nikakvog odabira i odluke o vlastitoj sudbini.

Iako je neravnopravnost spolova i dalje prisutna, ljudska vrsta je napredovala i danas je većina svjesna toga problema te osuđuje degradiranje žena na bilo koji način. S druge strane, svođenje životinja na puki predmet - sirovinu za iskorištavanje, smatra se nažalost normalnim i neupitnim dijelom svakodnevice.

Čitava industrija proizvodnje mesa, mlijeka, jaja i ostalih životinjskih proizvoda počiva upravo na iskorištavanju ženskog reproduktivnog sustava. Radi se o sustavnoj, institucionaliziranoj eksploataciji, dobro prikrivenoj i ne prepoznatoj, iako su žene same bile izložene sličnom tretmanu u prošlosti.

Reproduktivni sustav i tijela ženskih životinja smatraju se ekonomskim resursom, a njihovo iskorištavanje, poniženje, bol i patnja utječu i na razvoj naše svijesti o pravima i jednakosti.

Treba se postaviti u poziciju onih čija su prava zanemarena i kojima sloboda još nije dana. Ugnjetavanje i nasilje jednaki su bez obzira na vrstu nad kojom se rade, a istinski se boriti za jednakost i prava svih ljudi možemo tek kada ista priznamo i drugim jednako svjesnim i osjećajnim bićima.

Kratki video 'Eksploatacija žena' govori o ovoj problematici nudivsi i riješenje kao i članak 'Kad čitam feminizme, čitam veganstvo'.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting