Nešto za pojesti ili netko vrijedan poštovanja

| More

Obično se zgrozimo kad čujemo da u pojedinim zemljama, poput Kine i Južne Koreje, ljudi kuhaju i jedu mačke i pse. Mi volimo ove životinje i uvjereni smo da imaju dušu, ali ne postoji razlika izmedu prehrambenih navika u Kini i Južnoj Koreji i onoga što ostatak svijeta radi jednako pametnim i osjetljivim svinjama.

Njihovi životi su važni

Svinje su pametne i znatiželjne, stvaraju prijateljstva i vole igru. Kao i sve druge životinje, uključujući nas ljude, one imaju osjećaje: doživljavaju raspon emocija kao što su užitak, intenzivna bol, strah od smrti i stres. Takvi osjećaji i njihovi životi su im važni.

Već znamo da je to istina kad se radi o psima i mačkama. Nažalost, naučeni smo vjerovati kako su svinje, krave i kokoši manje važni. Unatoč jednakoj svijesti o njihovom svijetu, mi ih držimo zatočenima i ubijamo stotine milijuna životinja godišnje kako bi završile na našem tanjuru. Ova nepravedna i iracionalna diskriminacija prema pojedinim vrstama naziva se specizam.

Trebaju li njihovi životi završiti kada mi to odlučimo?

Svinje, pilići, patke i purani uzgajaju se tolikom brzinom da ih ubijaju već nakon nekoliko tjedana ili mjeseci od rođenja, iako bi prirodno živjele mnogo duže. 'Potrošene' kokoši, uključujući one iz tzv. slobodnog uzgoja, ubijaju se kada su stare otprilike 72 tjedna jer više nisu sposobne nesti jaja dovoljno brzo i time ne stvaraju financijsku dobit. Mliječna industrija kolje izrabljene krave kad napune pet godina iako bi mogle živjeti 20 godina. Muški telići nikad ne dočekaju odraslu dob i na tisuće njih ubijaju odmah nakon rođenja.

To možemo zaustaviti!

Iskorištavanje životinja postoji zbog potražnje potrošača i ono može prestati ako odlučimo da ne želimo sudjelovati u tome, ako odaberemo raznoliku prehranu temeljenu na biljkama, kupujemo vegansku kozmetiku, cipele i odjeću te bojkotiramo cirkuse, zoološke vrtove i ostale sadržaje industrije zabave koji profitiraju iskorištavanjem životinja.

Postati vegan sve je lakše uz veliki izbor zamjenskih proizvoda za sve, od kobasica do sladoleda, a veganska prehrana ujedno je dokazano zdrava u svim razdobljima života.

Izaberi poštovanje. Izaberi dobrotu. Izaberi veganstvo.

Tekst je preuzet od organizacije za prava životinja Animal Equality.

Vezane teme

Mace zadovoljno spavaju - photo by Anel [ 36.23 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting