Diskriminacija vegana

| More

Istraživanja jasno dokazuju: vegane se često diskriminira!

Da se vegani i vegetarijanci suočavaju s predrasudama i osudama društva i nije neka novost, no rezultati novijih znanstvenih istraživanja pokazuju koliko je to zapravo ozbiljan i učestao problem. Prva istraživanja koja su se bavila odnosom vegana i ostatka društva obavljena su početkom 21. stoljeća, a iz dobivenih rezultata vidljivo je da postoji problem u tome kako šira zajednica prihvaća vegane i veganstvo.

Velika studija koju su 2015. objavili Cara MacInnis i Gordon Hodson pokazala je da su vegani vrlo često diskriminirani i percipirani iznimno negativno, čak i onda kada ih se uspoređuje s drugim, također diskriminiranim i negativno percipiranim skupinama. Studija je uključivala gotovo tristo američkih sudionika, ravnomjerno raspoređenih po spolu, s izračunatom prosječnom dobi od trideset i pet godina. Ispitivanje se odvijalo kroz nekoliko metoda putem opsežnih anketnih upitnika. Ispitanicima je ponuđen izbor često diskriminiranih skupina, a na temelju njega morali su odrediti pripadaju li i u kojoj mjeri vegani takvoj skupini te kakvo potencijalno mišljenje o njima imaju. Prema rezultatima, vegetarijanci i vegani ocijenjeni su jednako negativno ili gore u odnosu na imigrante, aseksualce i ateiste. Vegetarijanci su ocijenjeni jednako kao i homoseksualci, dok su vegani ocijenjeni negativnije od homoseksualaca. Od svih društvenih skupina, jedino su ovisnici o drogama ocijenjeni lošije od vegana. Studija je također pokazala da „za razliku od drugih oblika pristranosti (npr. rasizma, seksizma), negativnost prema vegetarijancima i veganima nije promatrana kao društveni problem, već kao nešto uobičajeno i uglavnom prihvaćeno.” Nadalje, dodaju da su ispitanici mnogo negativnije ocijenili vegane koji izbjegavaju meso iz razloga povezanih s empatijom prema životinjama, za razliku od onih koji to čine zbog brige za okoliš. U svijetu koji se suočava s prijetnjom klimatskih promjena, mnogi ispitanici vjeruju da je zdravlje planeta stvarni problem, dok patnja životinja, barem za njih, nije.

Vegani na svojem radnom mjestu

Istraživanje koje je 2019. provela britanska odvjetnička tvrtka Crossland Employment Solicitors pokazuje da se gotovo polovica vegana osjeća diskriminirano na svojemu radnom mjestu!
U istraživanju je sudjelovalo dvije tisuće sudionika – tisuću zaposlenih vegana i tisuću poslodavaca nepovezanih s veganskim načinom života. Čak četrdeset i pet posto ispitanika među radnicima izjavilo je da se osjeća diskriminirano na radnome mjestu zbog svojeg veganstva, dok trideset i jedan posto njih tvrdi da je na radnome mjestu doživjelo nepravdu i povredu prava upravo zbog veganstva. Zabrinjava i podatak da tri posto poslodavaca otvoreno priznaje da ne bi zaposlilo osobu koja se izjašnjava kao vegan, što se izravno kosi sa Zakonom o ravnopravnosti, koji je u Velikoj Britaniji na snazi od 2010.

Zašto se ljudi tako ponašaju prema veganima?

Nakon pročitanog, moramo se zapitati sljedeće: zašto nam toliko smetaju oni koji zagovaraju slobodniji svijet, zdraviji život, filozofiju nenasilja i društvo puno suosjećanja za sva bića? Znanstvenici koji su se bavili tom problematikom ustvrdili su da antiveganske predrasude odražavaju određenu vrstu obrambenog mehanizma, a u svojoj srži zapravo se ne krije mržnja prema veganima i njihovu načinu života, već strah od preispitivanja vlastite savjesti i potiskivanje potrebe za promjenom načina života. Pomisao na to da svakog dana sudjelujemo u ubijanju i mučenju nedužnih bića u nama izaziva unutarnji razdor, razdor koji svi mi očajnički i teškom mukom potiskujemo. Onoga trenutka kada se susretnemo s veganstvom, pred nama zapravo stoji živi dokaz pobjedivosti tog raskola, i to nas neizmjerno plaši. Drugim riječima, netrpeljivost prema veganima nije ništa drugo do netrpeljivost prema upravo onim našim postupcima za koje u dubini duše ionako znamo da su pogrešni. Rješenje ovoga problema leži u pružanju što više pozitivnih i kvalitetnih izvora informacija o veganskoj prehrani i veganskom načinu života u školama i u medijima. Jedan od takvih je i knjiga „Mama, tata, ja sam vegan: vodič za razumijevanje vegana u obitelji”. Knjiga na zanimljiv način podučava kako vegani vide svijet te kako ohrabriti i postupati s članovima vaše zajednice koji su odlučili živjeti kao vegani.

Autor: Dominik Vadas

Objavljeno: siječanj 2022.

Vezane teme

Vegan - suosjećanje [ 202.26 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting