21.02.15. Znate li što odijevate?

| More

Aktivisti Prijatelja životinja i psi s krvavim zavojima propituju građane uime svih krznenih životinja

- Javnom akcijom na Trgu bana Jelačića, u koju su uključeni i psi, upozorava se na veliku okrutnost

Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja. Države poput Hrvatske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Slovenije već su ga zabranile, a udruge i pojedinci koji se zalažu za zaštitu i prava životinja ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama. Tako je, primjerice, nedavno u valonskom parlamentu te belgijske regije zabrana izglasana jednoglasno.

U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od deset godina. Dok se na području Europe bilježi porast država u kojima više nije moguć uzgoj samih životinja, krzno se i dalje uvozi i prodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda. Iako je logičan nastavak i zabrana prodaje životinjskoga krzna, ključna je i informiranost kupaca o proizvodima koje kupuju.

Stoga Prijatelji životinja i psi, koji će simbolično imati na sebi krvave zavoje, žele informirati građane i pozvati ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili bilo koje druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje. Javno okupljanje sa psima i performans s transparentima odvijat će se u subotu 21. veljače 2015. od 11 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Svi sudionici akcije trebaju doći u udrugu Prijatelji životinja (Jurišićeva 25) od 10 sati. Udruga Prijatelji životinja objavila je i šokantan video o industriji krzna na svojem YouTube kanalu: www.youtube.com/afcroatia.

Industrija krzna odgovorna je za smrt preko pedeset milijuna životinja. Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine. Nekima, poput kunopasa, krzna deru naživo, dok su potpuno svjesni i u agoniji od boli i straha.

U današnje vrijeme, većina pojedinaca smatra potpuno nepotrebnim i čak neukusnim obući kaput ili jaknu od životinjskoga krzna. Ne postoji nikakav praktičan ili estetski razlog kojim bi se to moglo opravdati kada postoje brojne druge ekološki i etički prihvatljivije opcije. Krzno proizvedeno od neživotinjskih materijala vizualno je privlačno i toplo, znatno smanjuje zagađenje okoliša, a njegovom kupnjom podržava se suosjećan odabir iza kojeg ne stoje patnja i ubijanje.

Dok će danas rijetko tko svjesno i ciljano kupiti jaknu ili kaput od životinjskoga krzna, mnogi zaboravljaju na velik broj detalja i modnih dodataka za koje se naveliko koristi krzno. Krzneni detalji na kapuljačama jakni, rukavicama, čizmama i sličnim artiklima danas predstavljaju iznimno velik dio profita unutar prodaje krzna, a iza čega stoji jednaka količina patnje. Bez obzira na to završile kao jakne ili čak umjetne trepavice od nerca, životinje će jednako propatiti te proživjeti jednaku bol i smrt.

Zato što i malo krzna jednako boli, pozivaju se svi suosjećajni građani da podrže akciju i pridruže se osudi ubijanja životinja zbog njihova krzna. Za više informacija pogledajte pročitajte informativne tekstove i pogledajte popis Trgovina bez krzna.

Zahvaljujemo trgovinama bio&bio i Encianu koji su podržali akciju protiv krzna.

Znate li što odijevate? [ 151.90 Kb ]Znate li što odijevate? [ 114.04 Kb ]Znate li što odijevate? [ 125.80 Kb ]Znate li što odijevate? [ 109.24 Kb ]Znate li što odijevate? [ 278.82 Kb ]Znate li što odijevate? [ 151.43 Kb ]Znate li što odijevate? [ 112.48 Kb ]Znate li što odijevate? [ 141.81 Kb ]Znate li što odijevate? [ 140.15 Kb ]Znate li što odijevate? [ 170.74 Kb ]Znate li što odijevate? [ 140.96 Kb ]Znate li što odijevate? [ 143.58 Kb ]Znate li što odijevate? [ 132.61 Kb ]Znate li što odijevate?Znate li što odijevate?Znate li što odijevate?

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting