Sejtan

| More

Sejtan, poznat i kao pšenično meso, namirnica je koju dobivamo od pšenice, odnosno od crnoga pšeničnoga brašna. U prijevodu, sejtan znači pšenični gluten.

Vratimo li se u povijest, nedvojbeno ćemo ustvrditi kako je pšenica, uz rižu, najstarija kultivirana žitarica za koju se pouzdano zna da se koristi više od 6000 godina. Pšenicu je npr. kultivirao veliki perzijski mistik Zoroastra te se s tog područja proširila preko Grčke, Rima i u Europu. Sejtan se također koristi i na Dalekom istoku, a tek u novije doba 'polako' se širi na Zapad.

Sejtan možete narezati kao odreske i prepržiti na ulju, možete ga pohati, grilati na roštilju s povrćem ili čak napraviti 'ćevape' i 'pljeskavice' (u kombinaciji sa sojom). Nadalje, može se koristiti kao nadjev za paprike, sarme ili za polpete, pirjati s povrćem, napraviti musaku ili staviti na pizzu. 'Dimljeni' sejtan konzumira se kao gotov narezak i kao dodatak jelima u kojima želimo postići 'dimljeni okus'. I doista, sejtan će zadovoljiti i one najkritičnije 'mesoljupce' svojim izgledom, ali i okusom.

Proizvodi od seitana 2 [ 29.07 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting