Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 35.

28.02.2007. Veljko Barbieri na TV-u skuhao zaštićenog raka!

U emisiji 'Jelovnici izgubljenog vremena' prikazanoj u nedjelju, 18. veljače, na prvom programu Hrvatske televizije, autor i voditelj Veljko Barbieri prikazao je pripremu rižota od zaštićenih riječnih rakova, žabljih krakova i puževa vinogradnjaka. Riječni rak (Astacus astacus) strogo je zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, koju je zabranjeno namjerno hvatati, držati ili ubijati. Za namjerno hvatanje i ubijanje strogo zaštićene vrste predviđena je novčana kazna u iznosu od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu, odnosno sedam do 30.000 kuna za fizičku osobu ili odgovornu osobu u pravnoj osobi (članak 195. Zakona o zaštiti prirode). Inspekcija zaštite prirode pokrenula je sukladno Zakonu postupak utvrđivanja odgovornosti u ovom slučaju. Izdano je inspekcijsko rješenje kojim se Hrvatskoj televiziji nalaže u prvom slobodnom terminu, a najkasnije do 11. ožujka 2007. emitirati ispravak i ispriku gledateljima. 

28.02.2007. McGregor i Gaastra izbacuju krzno iz prodaje!

Međunarodni modni lanci McGregor i Gaastra odlučili su prestati prodavati odjeću od životinjskoga krzna s kolekcijom jesen/zima 2007. Od početka ove godine udruga za prava životinja Bite Back pokrenula je kampanju protiv prodaje krzna na koju su ovi veliki lanci trgovina vrlo brzo reagirali. McGregor i Gaastra imaju preko 3000 trgovina u Europi.

27.02.2007. Ubio srndaća i raskomadao meso!

Nepoznati je počinitelj u nedjelju ubio srndaća na lovištu blizu Strizivojne, u vlasništvu tvrtke 'Agrogrom'. Srndaća je raskomadao i trofej odnio sa sobom. Materijalna šteta je oko 3.000 kuna. (javno.com)

26.02.2007. Otkriveno divlje odlagalište mrtvih goveda!

Na polju oko četiri kilometra udaljenom od Đakovačke Satnice jučer poslijepodne dvojica su seljaka otkrila divlje odlagalište oko 200 goveđih strvina s kojih je skinuto meso, a na jednoj je otkrivena markica rumunjskog porijekla. Seljaci su to odmah javili predsjedniku Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antunu Laslu, koji je iz Đakovačke Satnice, gdje živi, otišao na to mjesto te obavijestio policiju i veterinarske službe. Osječko-baranjska Policijska uprava potvrdila je da je dobila dojavu o ilegalnom odlagalištu, o čemu je obavijestila veterinarsku inspekciju koja je jučer poslijepodne bila na terenu. Teren će se zatrpati, a uzorci životinja ispitati, nakon čega veterinarska inspekcija može podnijeti kaznenu prijavu, a policija će provesti kriminalističku obradu, istaknuli su u policiji. (Hina)

25.02.2007. U umjetnim krznima nađena pseća i vučja dlaka!

Poznati dizajneri poput Tommyja Hilfigera i Andrew Marca koriste pseću dlaku za tzv. bunde od umjetnog krzna. Iako se ono predstavlja kao isključivo umjetno krzno odvjetnička grupa za zaštitu životinja otkrila je da mnogi proizvođači miješaju pseću dlaku s umjetnim krznom. The Humane Society of the United States pokrenuo je istragu nakon dojave jednog kupca kojemu je kupljena 'umjetna koža' izgledala poput prave. Kupljene su bunde s umjetnim krznom popularnih marki i testirane masovnom spektrometrijom kojom se mjeri masa i poredak proteina po čemu se razaznaje od koje je životinjske vrste krzno napravljeno. Od 25 testiranih bundi 24 nisu prošla testiranje. Tri bunde sa internet stranice Tommyja Hilfigera i bunda Andrew Marc'sa sadržavale su pseću dlaku. Ostale su sadržavale dlaku rakunskih pasa, vrste pasa iz Azije, a u jednom slučaju čak i dlaku vuka. Većina krzna je potekla iz Kine. Nakon istrage Humane Sociteyja Hilfiger je prestao prodavati spomenute bunde objasnivši da će istražiti kako se do toga dogodilo.

24.02.2007. Japanski ribari kraj Zadra love tunu!

Japanci su najveći lovci tuna na Jadranu i tone te ribe svakodnevno prevoze na svoje tržište. U četvrtak su lovili oko Zadra. EU i Japan dogovorili su se da će Japan smanjiti ulov za više od jedne petine jer je to jedini način da se spriječi izumiranje te vrste. Greenpeace i druge međunarodne ekološke organizacije upozoravaju da je svjetska populacija tune smanjena za 80 posto u posljednjih 20 godina, a glavni uzrok je prekomjerni izlov.

23.02.2007. Kujica sačmaricom ustrijelila lovca!

Lovca Milivoja Radoju nakon povratka iz lova na lisice sačmaricom je teško ranila njegova kujica Gara, koja se igrala u dvorištu obiteljske kuće u Miloševcima kraj Laktaša. 'Sačmaricu sam objesio na prikolicu traktora, a Gari je vjerojatno bilo zanimljivo kako se klati pa je naskočila na nju te mi upucala lijevu nogu', svjedoči lovac Milivoj koji se oporavlja na kirurgiji banjolučke bolnice. U njegovoj su potkoljenici završile dvije kuglice sačme ispaljene iz neposredne blizine, a liječnici kažu kako je malo nedostajalo da lovac ostane bez noge. Lovca Milivoja očekuje još jedna operacija koja ozlijeđenu nogu treba 'vratiti u život', dok ga živahna kujica Gara zajedno s ostalim psima čeka kod kuće. (Večernji list)

23.02.2007. Pas vegetarijanac i akrobat!

Kineskinja iz grada Changchuna nedavno je ostala šokirana ponašanjem svog 18-mjesečnog psa Babyja. Naime, njezin je pas na neobičan način počeo obavljati nuždu. Baby je jednoga dana tijekom šetnje počeo hodati unatraške prema drvetu, te se sa stražnjim nogama popeo na drvo i u toj pozi obavio nuždu. No to nije jedina zanimljivost vezana za Babyja. Baby je i vegetarijanac, tj. on ne jede meso. Svaki put kad bi mu skrbnica dala meso, on bi povraćao. Kad je shvatila da mu meso škodi, prestala mu ga je davati. (Vjesnik)

22.02.2007. Svinjska kuga opet u Slavoniji!

Nakon nekoliko mjeseci, ponovno se pojavila svinjska kuga u istočnoj Slavoniji i to na području Otoka. Ubijena je 21 oboljela svinja. Zbog opasnosti od širenja zaraze, zabranjen je promet svom stokom u idućih sedam dana u Otoku i okolnim mjestima. Svako umiranje svinja, bez obzira na uzrok, mora se prijaviti mjerodavnom veterinaru, prenosi Radio Dalmacija. (javno.hr)

21.02.2007. Zaštićene vrste u tanjuru!

Ugostitelji, turistički manageri ali i mediji, u utrci za promidžbom vrijednosti i ljepota Lijepe naše, nerijetko potiču ili sudjeluju u kršenjima propisa. Slučaj izlova prstaca, uvrštavanje istih u 'specijalitete' u ugostiteljskoj ponudi duž Jadranske obale prije nekoliko godina zaustavljen je tek kampanjom ekoloških udruga iz Istre. Kao što je slučaj sa prstacima na moru, tako je i sa drugim zaštićenim vrstama u kontinentalnom dijelu Hrvatske. To pokazuju sve češći izvještaji višeg inspektora za zaštitu prirode Ministarstva kulture, Željka Vukovića, u kojima na tisuće broji krijumčarane zaštićene vrste ptica, namijenjene luksuznim restoranima u Italiji, ali i u Hrvatskoj. Zbog ugostiteljsko turističke potražnje i cetinski su račići prije dvije godine masakrirani, budući da su ih ribolovci sa splitskog područja mjesecima nesmiljeno tamanili na ušću Neretve kod Ploča i na području Blace kako bi im poslužili kao mamac za krupniji lov pojedinih vrsta riba.

20.02.2007. Najava predavanja o bioetici!

U predavanju 'Bioetika, globalna bioetika, integrativna bioetika' predavač Hrvoje Jurić će tematizirati pojam bioetike i njezin razvoj od kraja šezdesetih godina 20. stoljeća do danas. Pritom će se posebno osvrnuti na djelo Van Rensselaera Pottera i njegovu koncepciju globalne bioetike. Završno će biti prezentirane tematske i metodološke značajke integrativne bioetike, koncepta koji se suprotstavlja kako sužavanju pojma bioetike na (bio)medicinsku etiku, tako i shvaćanju bioetike kao grane filozofijske (primijenjene) etike. Predavanje će se održati u utorak, 20. veljače 2007., u 18.30, u Dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.

20.02.2007. Voajerizam - nova ponuda u Zoo vrtovima!

Želite upoznati običaje parenja u životinjskom svijetu ili vidjeti kako to izgleda kad životinje u ljubavnom zanosu 'navale' jedna na drugu? Zanimaju li vas takve stvari, trebate se zaputiti u SAD gdje su u zoološkim vrtovima došli na ideju o programu u kojem posjetitelje vode na 'putavanje kroz životinjsku ljubav'. U sklopu programa 'Ljubav u džungli' posjetiteljima se nude šampanjac i jagode sa čokoladom i to sve dok gledate 'akciju uživo', ovisno o Zoo-u ili raspoloženju životinja. Osim samog 'špijuniranja' životinja posjetitelji mogu saznati i dosta informacija i zanimljivosti iz životinjskih spolnih običaja, poput činjenice da se dikobrazi mogu pariti samo u jednom četverosatnom razdoblju godišnje, prenosi Shortnews.

19.02.2007. Počinje lov na nutrije u dolini Mirne!

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, dopustila je aktivnosti oko jezera Butoniga i drugim krajevima Istarske županije kojima će se nutrije uklanjati iz prirode. Na sastanku organiziranom zbog rješavanja problema nutrija uspostavljena je koordinacija jedinica lokalne samouprave, lovačkih društva, veterinarskih službi i Istarske županije koja će pripremiti prvu hajku na nutrije. Ministarstvo je za istrjebljenje nutrija preporučilo uporabu stupica i klopka te lovačkih pušaka s glatkim cijevima i sačmom promjera do 3,5 milimetara. Problem s nutrijama počeo je prije deset godina kada su iz uzgajališta, koje je poslovno propalo, pobjegle nutrije koje su zahvaljujući velikoj sposobnosti reprodukcije postale velika napast u Istri.

18.02.2007. Hrvati na pokladnom prosvjedu protiv krzna u Sloveniji!

Trideset i sedmero aktivista i simpatizera udruge Prijatelji životinja, zajedno s aktivistima iz Slovenije, Austrije i Italije sudjelovalo je na prvom međunarodnom prosvjedu protiv krzna u Sloveniji. Pokladni prosvjed održao se 17. veljače 2007. u Ljubljani. Više od 150 prosvjednika okupilo se na ovom povijesnom prosvjedu kojeg je, kao završni dio pokladne povorke, promatralo više od 1000 Ljubljančana te popratio golem broj slovenskih medija. U prosvjednoj povorci mogli su se vidjeti brojni transparenti poput 'Pust (fašnik) tjera krzno', 'Činčile natrag u Ameriku', 'Zatvorimo farme činčila', 'Iz kamenog sam doba - nosim krzno', 'Tko životinjama oduzme slobodu - ni sam je nije vrijedan'...

17.02.2007. Napadnuti kitolovac prijeti ekološkom katastrofom!

Kitolovac kojeg je oštetio Greenpeaceov brod, prijeti ekološkom katastrofom nedirnutom Antarktiku, upozorio je Novi Zeland u četvrtak. Brod Nisshin Maru bez pogona je i bespomoćno pluta u blizini staništa pingvina na zamrznutoj obali tog bijelog kontinenta. Novozelandski ministar okoliša Chris Carter, čija je zemlja pokrenula akciju pomoći japanskom brodu, strahuje zbog smrtonosnog tereta Nisshin Maru - 1000 tona nafte i kemikalija koji bi se mogli izliti u more. Njegov ured istaknuo je da požar na japanskom brodu nema nikakve veze s prosvjedima ekološke udruge Sea Shepherd Conservation Society protiv japanskog lova na kitove, čiji je brod udario u kitolovca.

16.02.2007. Pretilost komplicira kirurške zahvate na djeci!

Istraživanje provedeno na University of Michigan je pokazalo da trećina djece zbog pretilosti ima povećani rizik za komplikacije pri kirurškim zahvatima. Američki znanstvenici stoga pozivaju na prepoznavanje pretile djece kao kategorije pacijenata kojoj prijeti povećani rizik za vrijeme i nakon kirurških zahvata. Pri njihovom liječenju je zato potreban dodatni oprez, no prevencija pretilosti je i dalje najbolje sredstvo za izbjegavanje svih komplikacija, pišu istraživači u Journal of the National Medical Association. Pretila djeca su nakon operacija češće patila od poteškoća s disanjem, imala su veći rizik za opstrukciju gornjih dišnih putova te su češće morala biti tretirana lijekovima protiv mučnine.

16.02.2007. Presretač ulovio krave bez papira!

Policijski presretači zaustavili su u srijedu oko ponoći kod Ivanje Reke kamion u kojem je bilo 27 krava bez papira. Kamion BiH oznaka vozio je Zdravko O., a s njim su u teretnjaku bila još dvojica mladića. Policajci su pregledali prikolicu kamiona i u njoj pronašli krave. Kako vozač nije imao papire potrebne za prijevoz živih životinja, veterinarski inspektorat obavio je svoj dio posla, a krave su prevezene do Veterinarske stanice u Sesvetama. Prekršajna i krim obrada se nastavlja.

15.02.2007. Kravi u stresu davati elektrolite?!

Australija godišnje izveze više od 4 milijuna krava i ovaca, uglavnom na Srednji Istok, no briga za dobrobit životinja dovela je čitav posao u pitanje. Kad brodovi prelaze tropska područja temperature koje narastu preko 40°C s 80% vlage u zraku što kod životinja može izazvati veliki stres, probleme s disanjem, gubitak težine pa čak i smrt. Sada je u studiji provedenoj na brodu koji je prevozio ovce na Srednji Istok otkriveno da je dodavanje kontroliranih količina natrijevog bikarbonata i kalijevog klorida vodi povećalo težinu 39 grla za 3% u odnosu na težinu 40 drugih ovaca, koje su pile običnu vodu. Elektrolitički dodaci već su se prije koristili pri transportu žive stoke, ali bez ikakvog dokaza da to ima smisla ili bez ikakvih uputa o potrebnoj količini.

14.02.2007. Ušuljala se u nastambu geparda i smrtno stradala!

Gepardi u zoološkom vrtu u sjevernoj Belgiji napali su su Karen Aerts, koja je u nedjelju navečer ušla u njihovu nastambu. Pronađena je mrtva na tlu, a razlozi njezina ulaska nisu poznati, izvijestio je Jan Libot, glasnogovornik olmenškog zoološkog vrta. Karen Aerts, stanovnica Antwerpena redovito je posjećivala zoološki vrt udaljen 90 kilometara sjeveroistočno od Bruxellesa. Jedna od mačaka koja ju je napala nazvana je Bongo, a Karen ju je usvojila posredstvom posebnog programa za zaštitu životinja i time se obvezala da će za nju plaćati hranu. Policija pokušava saznati što je navelo Kren Aerts da uđe u ograđeni prostor, zanemarivši sva pravila sigurnosti. Vjeruju da je ukrala ključeve od nastambe i skrila se kako bi se poslije mogla neopazice ušuljati. Udruga za zaštitu prava životinja GAIA poziva na žurno zatvaranje zoološkog vrta tvrdeći kako nije siguran ni za životinje, ni za ljude.

13.02.2007. Bolno ukrašavanje ribica!

Neke su se prodavaonice kućnim životinjama u Detroitu uoči Valentinova opskrbile neobičnim darovima - tetoviranim ribama s porukama ljubavi namijenjenim prijateljima. Na ribama su injekcijama s tintom ili laserom iscrtane ružičaste usne i tekst 'I' (srce) 'U' (I Love You), a uvezene su iz Azije, prenosi Detroit Free Press. U tri od sedam prodavaonica u kojima su se prodavale, ribice su već rasprodane, i to po cijeni između 39 i 50 dolara. Ipak ideja o takvom daru ne sviđa se svima. Tako je Junjun Cabral, trgovac kućnih životinja, izjavio da se protivi tomu jer je to jako bolno za ribice. Naime, nakon što su aktivisti za zaštitu životinja poručili da je tetoviranje riba vrlo okrutno neke su ih prodavaonice odbile otkupiti. (Vjesnik)

12.02.2007. Ispekli psa u peći!

Tinejdžeri iz Atlante, braća Joshua (17) i Justin Moulder (19), osuđeni su na 10 godina zatvora zbog okrutnog mučenja šteneta, kojega su na kraju ispekli u peći. Moulderovi su u stan u kojemu su počinili čudovišni zločin doveli djecu iz ulice da vide mrtvog psića, a potom im prijetili da će ih ubiti ako ikome kažu što su vidjeli. (Slobodna Dalmacija)

11.02.2007. Psi i mačke bit će u Šibeniku spaljeni!

Namjesto da ispune obećanja i osiguraju primjeren prostor za smještaj jedinog prihvatilišta za napuštene životinje azila Udruge 'Dalmatiner', šibenska gradska uprava odlučila je raspisati natječaj za njihovo trajno uklanjanje. Taj komunalni posao uključuje hvatanje napuštenih životinja s gradskih ulica, privremeno skladištenje i nakon 60 dana zakonskog uzaludnog udomljavanja, usmrćivanje i spaljivanje. Pse i mačke s javnih gradskih površina već neko vrijeme uklanja i Grad Vodice. Tvrtka psa drži trideset dana u karanteni, potom ga za 400 kuna eutanaziraju i spale u Agroproteinki u Sesvetskom Kraljevcu.

10.02.2007. Vegetarijanstvo i Australci

Novi broj časopisa European Journal of Clinical Nutrition objašnjava što Australce sprječava da promijene svoju prehranu tako da bude utemeljena na namirnicama biljnog podrijetla. Kao glavnu prepreku, ispitanici su istaknuli nedovoljno informacija o takvom tipu prehrane. Starije osobe i osobe nižeg stupnja obrazovanja su najmanje spremne promijeniti trenutne prehrambene navike. Ono oko čega se svi slažu je da prehrana s obiljem namirnica biljnog podrijetla pogoduje zdravlju i štiti od bolesti, ima poželjno mali udjel zasićenih masti i visok udjel prehrambenih vlakana.

09.02.2007. Jednotjedni rok za predaju zabranjenih pasa!

Britanska policija je skrbnicima opasnih i zakonom zabranjenih pasa kakvi su pit bull terijeri dala tjedan dana roka za predaju životinja uz obećanje da neće kazneno odgovarati. Policija iz Merseysidea objavila je da svaki skrbnik koji odluči predati svog psa, čije je držanje zakonski zabranjeno, neće biti kazneno gonjen prema Zakonu o opasnim psima iz 1991. godine. Nakon isteka toga roka, policija će krenuti u racije. Zakonom u Britaniji zabranjeno je držati i uzgajati sljedeće vrste: pit bull terijer, Dogo Argentino, Japanski Tosa i Fila Brasileiro. Nakon isteka roka za dragovoljnu predaju, policija će kazneno goniti one koji uzgajaju, prodaju ili razmjenjuju zabranjene vrste pasa ili pak organiziraju borbe pasa. Predviđene kazne za držanje zakonom zabranjene vrste pasa kreću se od 5.000 funti novčane kazne do šest mjeseci zatvora. (Hina)

08.02.2007. Predavanje, projekcija i vege degustacija u Kutini!

Udruga Prijatelji životinja održat će predavanje uz video projekciju i vege degustaciju u Klubu mladih Perestrojka, u Kutini, Crkvena ulica 6, četvrtak, 8. veljače, u 19 sati. Na predavanju pod nazivom 'Kako biti prijatelj životinjama?' govorit će se o pravima životinja i nenasilnoj prehrani, o prošlim i budućim akcijama te o Zakonu o zaštiti životinja koji je ove godine stupio na snagu.

08.02.2007. Ubila mačku u perilici rublja!

Velšanka Diane Hannon, koja je nakon svađe s dečkom ubila njegovu mačku uguravši je u perilicu rublja, osuđena je jučer na četiri mjeseca zatvora uvjetno. Diane Hannon, koja je patila od depresije, trebala se brinuti za mačku po imenu Šapica dok joj je dečko bio na putu. Na sudu u Walesu izjavila je da je s momkom imala veliku svađu prije njegova odlaska, što ju je povrijedilo i razljutilo. Šestogodišnju mačku, koja je k tome bila i gluha, stavila je u perilicu rublja koju je zatim uključila. Šapica je umrla od srčanog udara. Inspektor Kevin Patin iz britanskog Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) izjavio je da je to bio 'najokrutniji čin koji je vidio u životu'. Osim uvjetne zatvorske kazne, sud joj je zabranio posjedovanje životinja do kraja života.

07.02.2007. Trgovci ribu prskaju i kemikalijama!

Meso ribe koju prodaju trgovci nerijetko je u stanju raspadanja, vadi se iz leda nebrojeno puta, a rezanje repa odavno nitko i ne spominje. U proteklih 10 godina broj brodova za kočarenje na jadranskoj obali sa 170 narastao je na više od 700, pa su se i pojedinačni ulovi smanjili. Danas ribarski brodovi u ribolov odlaze na najmanje dva do tri dana. Ulov se odmah 'šokira' na brodu u bačvama s morskom vodom rashlađenom na 2°C kako bi što dulje ostala svježa. Bez obzira na to u ribarnicu stižu dva ili tri dana nakon što je ulovljena, a nerijetko i starija. Da bi riba izgledala svježa, trgovci je neprestano vlaže vodom, ali i prskaju kemijskim preparatima koji koži daju svjež izgled.

07.02.2007. Zatvor za psećeg ubojicu!

Francuz koji je pretukao nasmrt svojega psa u lipnju 2006. osuđen je na 13 mjeseci strogog zatvora na prekršajnom sudu u Metzu, priopćio je sud. Sud je trajno zabranio osuđeniku držanje domaćih životinja i osudio ga na 1500 eura odštete i kamata Društvu za zaštitu životinja. Gilles Viardot se pravdao da je djelovao pod utjecajem alkohola. Kad se vraćao s pijanke pregazio je Xsanu, jednogodišnju kujicu svoje družice, vozeći unatrag u garažu. Potom je teško ozlijeđenu životinju dokrajčio udarcima daskom. (H)

06.02.2007. Performans o pokusima na životinjama u Glasgowu!

U sklopu festivala New Territories - Scotland's International Festival of Live Arts (Glasgow) Robert Franciszty 8. veljače 2007. izvest će performans 'O pravdi ili crno-bijeli svijet/lista', koji razmatra crnu listu proizvođača koji još uvijek vrše stravične pokuse na životinjama i bijelu listu etičkih proizvođača koji ne testiraju proizvode na životinjama. Autor video rada koji se koristi u performansu je Dražen Jeren, a autor glazbe Igor Bogdanić.

05.02.2007. Vozilo Hrvatskih pošta pregazilo golubove na Trgu!

Nesmotrenom i prebrzom vožnjom od  60 km/h vozač Hrvatskih pošta projurio je danas oko 11.20 sati Trgom bana Josipa Jelačića u Zagrebu te, prošavši kroz jato golubova, pregazio četiri gradske ptice. U trenutku dok je vozač projurio, u blizini se nalazio policajac koji se javio dispečerima tražeći pomoć. No, iako je policajac vidio vozilo i njegovu registraciju, te to prijavio, u PU zagrebačkoj nisu mogli potvrditi tu informaciju, napominjući kako nisu zaprimili tu vijest. U HP-u također nisu dobili nikakve informacije od policije. Provjerili su sva vozila koja su imala standardnu rutu preko Trga, ali nisu otkrili počinitelja. Ako se ukaže da je doista vozač dostavnog vozila bio kriv, prijeti mu kazna trenutačnog otkaza s radnog mjesta. (javno.com)

05.02.2007. Vatra progutala stado ovaca, janjiće i kokoši!

U četvrtak oko 23.15 sati u požaru je u potpunosti izgorjela staja Branka Ždere u općini Runović. U staji su se nalazile ovce, kokoši i guske, te tone sijena koje su požar i vatra gotovo u potpunosti uništili. Zahvaljujući brzoj intervenciji Javne vatrogasne postrojbe Imotski uspjelo se spasiti dio životinja. Za samo sat vremena u požaru je izgorjelo više od 100 kokošiju, 24 guske, tri ovce i pet janjića. No, dan kasnije, velik broj ovaca i janjića koji je bio zahvaćen vatrom umirao je od opekotina. Ostalo je 30-ak životinja na hladnoći, od kojih će velik dio umrijeti zbog ozljeda. Uzroci požara još se ispituju, no pretpostavlja se da ga je prouzročio kvar na instalacijama.

04.02.2007. Svečana premijera filma 'Charlotteina mreža'!

Prilikom svečane premijere obiteljskoga filma Garyja Winicka 'Charlotteina mreža' (Charlotte's Web) 4. veljače u multipleksu CineStar Zagreb, članovi udruge Prijatelji životinja podijelili su uzvanicima letke i naljepnice kojima su pozivali na suosjećanje prema životinjama. Informativni štand Udruge posjetili su između ostalih i Zlatan Zuhrić Zuhra i Hamed Bangoura. Posjetitelji web portala Udruge imaju priliku sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti 10 ulaznica za film 'Charlotteina mreža'. Film o praščiću Wilburu i njegovim prijateljima koji ga nastoje spasiti kako ne bi postao blagdanska šunka na redoviti kino program dolazi 8. veljače.

03.02.2007. EkS-scena za Hrvatsku bez krzna!

Prijatelji životinja pozivaju na predstavu EkS-scene koja podržava kampanju 'Za Hrvatsku bez krzna' benefit izvedbom predstave 'Stvarajući Eve' koautorske inicijative OOUR. Predstava će se realizirati u suradnji s 'Kulturom promjene' SC-a, u ponedjeljak 05. veljače 2007. u Teatru ITD, Savska cesta 25, u 20:00 sati. Prihod od prodaje ulaznica bit će namijenjen financiranju kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna'.

02.02.2007. Divlje svinje i jeleni na Papuku puni otrova!

Lovci potpapučkog kraja ne znaju što je uzrok koncentracije teških metala kadmija, žive, olova i arsena u mesu divljih svinja i jelena koja je pet do čak 30 puta veća od propisane. Lovci i stanovništvo zahtijevaju žurno otkrivanje izvora tih otrova u tom kraju, u kojem čak ni ispušni plinovi motornih vozila ne stvaraju ekološke probleme. Kako na tom području nema tvornica koje bi proizvodile opasne otrove, sumnja se da na Papuku postoje skrivena spremišta radioaktivnog otpada iz kojih 'cure' teški metali. (vl)

01.02.2007. I Hrvatska članica Međunarodne komisije za kitolov!

Nakon što je udruga Prijatelji životinja u suradnji s World Society for the Protection of Animals (WSPA) pokrenula kampanju za ulazak Hrvatske u Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC), a Republika Hrvatska 2. lipnja 2006. na sjednici Sabora usvojila Zakon o potvrđivanju Međunarodne konvencije o regulaciji kitolova s pripadajućim Protokolom (NN, Međunarodni ugovori br. 6/06), 10. siječnja o.g. Hrvatska je i postala punopravnom članicom Međunarodne komisije za kitolov. Republika Hrvatska je tako potvrdila svoju orijentaciju k zaštiti prirode koju dijeli s ostale 72 zemlje članice IWC-a, podržavajući globalnu zaštitu kitova.

Broj pronađenih vijesti: 35.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting