Pčele ili med!

| More

Proces oprašivanja je savršen, ali zbog utjecaja čovjeka i krhak lanac stvaranja u kojemu pčele imaju jednu od vodećih uloga. O njemu ovisi opstanak svijeta kakvog poznajemo. Ako se izumiranjem pčela taj lanac jednom prekine, neće postojati način na koji ćemo ga moći ponovno uspostaviti.

Negativni ekološki aspekti uzgoja pčela i korištenja meda te proizvoda od meda:

Opasnosti konzumacije meda za ljudsko zdravlje:

• botulizam – rijetka paralitička bolest uzrokovana bakterijom Clostridium botulinum iz meda – jedna od najotrovnijih tvari poznatih čovjeku, koja uzrokuje teško oštećenje živaca, paralizu mišića tijela i dišnih mišića te može dovesti do zaustavljanja disanja i fatalnog ishoda. Sama medicinska struka strogo upozorava na opasnosti davanja meda djeci do jedne godine starosti, trudnicama i dojiljama.

Negativni etički aspekti korištenja meda:

S aspekta sirove prehrane:

Ono što možemo učiniti jesu postupci revitalizacije vrsta i staništa divljih pčela za koje još ima spasa. Svaki pojedinac može umjesto korištenja meda i proizvoda od meda (pčelinji vosak, propolis, matična mliječ itd.) dati prednost ekološki i etički prikladnim proizvodima za zaslađivanje i širu upotrebu, kao što su veganske grožđane masti, svijeće i slično. U receptima se mogu koristiti agavin sirup, rižin sirup, javorov sirup, melasa, ječmeni slad, suho voće ili voćni šećer.

Objavljeno: rujan 2017.

Vezane teme

Pčela [ 15.82 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting