Zašto urbano pčelarstvo treba biti zabranjeno

| More

Pčele su izuzetno su važne za svu prirodu i ekosustav. One su svojom marljivošću nedvojbeno jedna od najvažnijih vrsta na svijetu. Njihov glavni zadatak je oprašivanje biljaka. Bez te besplatne usluge morali bismo se odreći skoro trećine hrane.

Više od 80% autohtonih cvjetnica ovise o njihovom oprašivanju. Bez tog unakrsnog oprašivanja većina biljaka ne bi imala plodove niti sjemenke. Cijeli naš krajolik i budućnost biljnog i životinjskog svijeta bila bi ugrožena.

Međutim, oprašivanje biljaka ne vrše isključivo pčele medarice, već divlje pčele koje ne proizvode med. Poticanjem uzgoja pčela medarica, meda i svih njegovih proizvoda, ima niz negativnih učinaka na prirodu i okoliš, kao i na divlje pčele. Pčele u prirodi proizvode med isključivo kako bi se prehranile u zimskim mjesecima kada priroda spava i kada se ne mogu prehraniti u prirodi. Mit je da pčele proizvode med za ljude i vjerovanje da kada bi bile locirane bilo gdje u prirodi, da bi također proizvodile velike količine meda koji bi bio dostupan i ljudima.

Nadalje, upravo zbog davanja prednosti uzgoja pčela medarica, pred izumiranjem je na stotine vrsta divljih pčela. Time se dodatno ugrožavaju domaće vrste pčela te im u budućnosti prijeti izumiranje.

Teza da će urbano pčelarstvo povećati broj pčela u gradu i dobro utjecati na bioraznolikost grada je netočna. Naime, glavni uzrok opadanju broja pčela u svijetu nije manjak pčelara i košnica, već uzgoj monokultura i nedostatak raznolikosti raslinja.

Urbano pčelarenje kratkoročno povećava broj pčela samo do razine na kojoj košnice postaju konkurencija za hranu jedna drugoj. Razlog tomu mali je broj divljih livada i divljeg cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače.

Umjesto toga trebalo bi u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama povećati broj sadnica biljaka koje oprašivači vole i kojima se mogu hraniti. Na taj bismo način u gradove privukli divlje pčele i druge oprašivače što stvara raznolikost.

Povećanje broja sadnica i općenito zelenih površina učinit će gradove privlačnijim mjestom za pčele i druge oprašivače, kao i za ljude koji u njemu žive.

Jedna od opasnosti koja se javlja uzgojem pčela u gradovima jest širenje zaraze s bolesnih na zdrave košnice. Nažalost, često je jedini način da se širenje bolesti zaustavi spaljivanje svih zaraženih košnica.

Ne treba zaboraviti da je pčelarstvo zapravo namjerni masovni uzgoj pčela i tome zaista nije mjesto u gradu Zagrebu. Više o masovnom uzgoju pčela možete pročitati ovdje.

Objavljeno: 29. srpnja 2021.

Vezane teme

Pčela - život životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting