Riblje farme - podvodne tvornice

| More

Riblje farme, ili 'aquaculture', postale su industrija vrijedna milijardu dolara i više od 30 posto svih morskih životinja koje se konzumiraju svake godine sada se uzgajaju na tim 'farmama'. Organizacija za hranu i poljodjelostvo Ujedinjenih Naroda izvještava da aquaculture industrija raste tri puta brže nego industrija vezana uz kopnene životinje, a riblje farme će sigurno postati čak i više nadmoćne kako polako nestaje prirodnog ribolova.

Vodene farme mogu biti smještene na kopnu ili u oceanu. Farme koje su smještene na kopnu uzgajaju tisuće riba u ribnjacima, bazenima ili u betonskim spremištima. Farme u oceanima smještene su blizu obalnih linija i ribe su na tim farmama nagurane u mreže ili u mrežne kaveze. Sve riblje farme su jako zahvaćene zagađenjem, bolestima i patnjom, bez obzira na to gdje su locirane.

Vodene farme trate resurse - ponekad je potrebno 2,5 kilograma ribe koja je ulovljena u divljini da bi se proizvelo samo pola kilograma ribe s farme - a i zagađuju okoliš tonama ribljih ostataka, hrane nakrcane antibioticima i ribljih strvina koje šire bolesti.

Ribe na vodenim farmama provode cijeli svoj život u stisnutim i prljavim ograđenim prostorima i mnoge boluju od infekcija parazitima, bolesti i ozljeda koje ih oslabljuju. Uvjeti na nekim farmama su toliko zastrašujući da 40 posto riba može umrijeti prije nego ih farmeri uspiju ubiti i zapakirati za hranu. Ukratko, riblje farme donose patnju i ekološku devastaciju gdje god se pojave.

Vezane teme

Jato ribe [ 114.14 Kb ]Bazeni na ribljim farmama [ 41.11 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting