Trovanje pasa i mačaka u Dubrovniku

| More

Već nekoliko godina zaredom u Dubrovniku se periodično ponavlja masovno trovanje pasa i mačaka. Organizirano postavljanje otrova po gradskim ulicama, parkovima pa čak i vrtovima građana ugrozilo je živote brojnih kućnih životinja, kako onih napuštenih tako i onih koji su članovi obitelji. Do sada je u Dubrovniku od trovanja stradalo čak dvije stotine pasa i mačaka.

Građani Dubrovnika, podružnica udruge Prijatelji životinja kao i dubrovačko Društvo za zaštitu životinja otvoreno su izrazili sumnje kako je za trovanja odgovorno lokalno poduzeće Sanitat čija je inače dužnost zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica.

Isto poduzeće u svojoj nadležnosti drži i rad gradskog stacionara, koji je nemalo puta bio meta raznoraznih kritika u novinskim člancima i radijskim emisijama, a zbog neregularnosti svog djelovanja. Dubrovački stacionar navodno ne poštiva čak 17 članaka Zakona za zaštitu životinja, a koji se odnose na pravilnik o radu higijensko-veterinarskog servisa.

Kako saznajemo od članica podružnice Prijatelja životinja u Dubrovniku, gradski se stacionar nalazi na privatnom posjedu, pa mu je pristup uglavnom onemogućen. Sam stacionar nije na bilo koji način označen, niti je njegovo radno vrijeme objavljeno, tako da se potencijalni udomitelji životinja moraju dati u pravu istragu žele li kojim slučajem udomiti npr. jednog od napuštenih pasa.

U protekle dvije godine Prijatelji životinja i Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik upozoravali su na problem nelegalnosti rada Sanitata kao i na sustavno trovanje životinja mirnim prosvjedima, info štandovima, radijskim i televizijskim emisijama, te organiziranjem potpisivanja peticije kako bi apelirali na lokalne vlasti da pokrenu istragu o radu Sanitata i zaustave konačno trovanje nedužnih životinja. Međutim reakcije od gradskih vlasti do sada nije bilo, a trovanje se pred ovogodišnju festu Sv.Vlaha ponovilo i to gore nego ikada prije.

Ovaj put na meti su bili psi i mačke koji žive u staroj gradskoj jezgri, pa je tako između ostalih stradao i šnaucer Don, te je otrov podmetnut pred vrata dubrovačkom glumcu Igoru Hajdarhodžiću čija se kujica Stanka istog jutra otrovala.

Sve ukazuje na to da je trovanje bilo zapravo 'čišćenje' Straduna i gradskih ulica za neometano odvijanje procesije Sv.Vlaha.

Zabilježen je također i slučaj trovanja na Gorici Sv. Vlaha gdje tradicionalno završava proslava i spomenuta procesija. Na Gorici se naime otrovala kujica Jessy, ljubimac jedne od članica naše podružnice.

Kujica je brzom intervencijom ipak spašena zahvaljujući dobro uvježbanoj ekipi veterinarske stanice u Rožatu i pravovremenoj reakciji vlasnice. Veterinarska ekipa ustanovila je da je riječ o nekoj vrsti nervnog otrova koji izuzetno brzo djeluje, pa je potrebno reagirati u prvih dvadeset minuta, inače može biti prekasno za životinju koja je otrov pojela.

Otrovani pas u Dubrovniku [ 187.70 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting