Pravila o prijevozu pasa i mačaka

| More
Automobil

Zakon o prometu u Pravilima ponašanja sudionika u prometu predviđa da će se sudionici u prometu ponašati tako da ne predstavljaju opasnost ili smetnju za odvijanje prometa.

Ovaj jednostavni propis ne određuje kako smjestiti psa ili mačku u auto već to ovisi o skrbniku - hoće li će postaviti mrežu, pregradu. Mačka pak, uvijek nemirna i uzrujana tijekom putovanja treba se smjestiti u zatvorenu košaru.

Željeznica

Hrvatske željeznice u načelu ne dopuštaju prijevoz životinja u putničkim vagonima i vagonima za objedovanje. Ipak, prijevoz je moguć iznimno u tri slučaja, ako nije u suprotnosti s veterinarskim i sanitarnim propisima:

Brod

Prijevoz pasa i mačaka brodom je moguć i vrlo je sličan svim naprijed navedenim prijevozima, no ipak savjetujemo da se savjetujete s brodarom čijim brodom namjeravate ploviti.

Zrakoplov

Ukoliko se spremate putovati avionom, hrvatski avioprijevoznik CROATIA AIRLINES prevozi i pse i mačke. Životinje malog uzrasta putuju u putničkom dijelu uz vlasnika. Mačkice u košarama, a psići u košarama, kavezima ili krilu svoga vlasnika. U tom slučaju moraju imati brnjicu i kratki povodnik. Veliki psi mogu putovati kao 'posebna roba' jedino u kavezima bilo u odjelu za putnike - ako putuje i vlasnika, bilo u grijanom prtljažnom dijelu - ako ga vlasnik na put šalje samog.

Vlasnik mora dati avioprijevozniku iskaznicu o pravodobnom i valjanom cijepljenju protiv bjesnoće. U slučaju putovanja u inozemstvo savjetujemo vam da se u ambasadi zemlje u koju kanite putovati raspitate koji su propisi trenutno važeći budući da se oni mogu mijenjati radi eventualnih epidemija zaraznih bolesti.

Autobus

Prema dobivenim informacijama u zagrebačkom Autobusnom kolodvoru, autobusom mogu putovati male životinje zatvorene u kaveze, košare ili druge omote, ako se tome ne krše veterinarski propisi. Slično vrijedi i kod drugih autobusnih prijevoznika.

Tramvajima ZET-a (Zagreb)

Njime mogu putovati slijepe osobe u pratnji pasa vodiča uz potvrdu o pravodobnom i valjanom cijepljenju protiv bjesnoće. Psi vodiči moraju imati brnjicu i kratki povodnik.

Građani mogu svoje pse uvoditi u tramvaj subotom, nedjeljom, na dan uoči državnog praznika i na dan praznika i to u vremenu od 0-6 sati i od 20-24 sati.

I tu naravno vrijedi propis o brnjici, kratkoj vodilici i potvrdi o cijepljenju.

*POTVRDA O PRAVOVALJANOM CIJEPLJENJU PROTIV BJESNOĆE - znači da životinju morate cijepiti mjesec dana prije putovanja a vrijedi do jednu godinu.

Izvor: fukuma.way-nifty.com - prijevoz kućnih životinja [ 61.85 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting