Zašto udomiti starijeg psa?

| More

Većina si ljudi, kada razmišlja o nabavci novoga psa, zamišlja štenca. Oni koji žele isključivo udomiti psa također često inzistiraju na štencu ili mladom psu. Psi koji imaju neku manu ili stariji psi na dnu su popisa poželjnih ljubimaca te ponekad i godinama čame u azilima.
Na vrhu se nalaze tek na "listi za odstrel", tj. kada ih treba eutanazirati u skloništima koja to rade jer je šansa da ih netko udomi relativno mala.

Mnogi se brinu zbog toga što udomljavanje starijega psa znači i da će pas prije uginuti. Nitko ne voli gubitke i tugu nakon uginulog ljubimca i taj je razlog potpuno razumljiv. Međutim, treba imati na umu i da je život nepredvidljiv te da i mladi psi mogu teško oboljeti ili nastradati. Stariji psi, ako im se pruže svi uvjeti, nerijetko iznenade i žive mnogo duže nego što ste predvidjeli. Tu je i briga o tome da će njegovi zdravstveni problemi više koštati. Nabavka štenca koji treba primiti prva cjepiva, sterilizaciju i kastraciju također košta.

Idealna opcija za manje aktivne, zaposlene i starije ljude

Stariji je pas dobra opcija za zaposlene vlasnike koji nemaju vremena za trening, učenje izvršavanje nužde i slične čari koje treba proći sa štencem. Oni su uglavnom već naučeni na dom i njihove su "lude godine" već prošle, što znači da će im od aktivnosti trebati samo duže šetnje, dok će ostatak vremena provoditi izležavajući se na kauču, za razliku od razigranih mlađih pasa koji vole jurcati po kući, prevrću stvari, a ako ne dobiju potrebnu pažnju, nerijetko i sažvaču koju cipelu ili komad namještaja. Stariji je pas zato idealna opcija za prezaposlene, manje aktivne ili starije ljude.

Dakle, iako je vjerojatno da će stariji pas ranije uginuti, razmišljajte o tome da je važna kvaliteta, a ne kvantiteta vremena provedenog zajedno. Stariji psi mogu biti zabavni i smiješni poput mladih, a mnogo su manje zahtjevni ljubimci.

Autor: (V.Š.)
Objavljeno na: www.index.hr

Vezane teme

stariji pas [ 334.87 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting