07.11.19. Kaznena prijava protiv Ivana Gazdeka

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku,
Ferde Hefelea 57,
44 000 Sisak

Poštovani,

prijavljujemo događaj od 3. studenoga 2019. godine u Gornjoj Jelenskoj, kada je za vrijeme trajanja utakmice između NK Jelengrad i NK Jasenovac nogometaš NK Jelengrad Ivan Gazdek svjesno i namjerno teško ozlijedio kokoš s namjerom da ju muči i ubije.

Ivan Gazdek je, kako se to jasno vidi iz snimke objavljene u medijima (uz druge materijale može se vidjeti na http://tiny.cc/v99vfz), potrčao prema kokošima koje su za vrijeme nogometne utakmice ušle na prostor nogometnog terena. Iako su kokoši potrčale pred njim van s terena, posljednju koja nije stigla pobjeći iz trka je udario iz sve snage nogom. Nakon što ju je jednom šutnuo nogom svom snagom, još ju je dva puta bacio rukom dok joj je s tijela letjelo perje; prvi put pala je unutar terena, a zatim ju je još jednom bacio preko ograde nogometnog igrališta.

Ponovnim bacanjem već teško ranjene (ili mrtve) životinje, pokazao je ustrajnost u izvršenju kaznenog djela ubojstva i mučenja životinje jer nakon što ju je prvi put udario nogom, nije zastao i pokazao bilo kakve žaljenje zbog svojeg čina, nego je u njemu ustrajao do kraja.

Ivan Gazdek morao je znati da udaranje kopačkom iz sve snage životinje teške svega nekoliko kilograma mora rezultirati njezinim teškim ozljedama u vidu lomljenja kostiju i unutarnjih povreda, što može imati za rezultat i smrt životinje u teškim mukama s obzirom na to da bi takav udarac kopačkom ozlijedio i suigrača na utakmici, a kamoli ne malu životinju. Ipak, nije se zaustavljao i ustrajao je u završetku kaznenoga djela nanijevši životinji nepotrebne boli i izloživši ju nepotrebnim patnjama, što snimke objavljene u medijima nedvojbeno dokazuju.

Iz njegovih izjava u medijima saznali smo da je Ivan Gazdek vlasnicima kokoši koju je nasilno udario, naknadio počinjenu štetu, iz čega jasno proizlazi da je je životinja mučena i ubijena.

Također, prateći Facebook-stranicu Ivana Gazdeka i sudeći prema njegovim šaljivim objavama na njoj zaključujemo da se Ivan Gazdek i nakon svih napisa u medijima i osuda od strane javnosti za ovaj divljački čin iskreno ne kaje zbog njega, nego je njegovo žaljenje samo deklarativne naravi i ima za cilj izbjegavanje kaznene odgovornosti.

Iz svega navedenog proizlazi da je Ivan Gazdek, nogometaš NK Jelengrada iz Gornje Jelenske, ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18) kojim je propisano: „Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”

Stoga predlažemo da Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika te pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičeni Ivan Gazdek bio proglašen krivim.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Poslano 7. studenog 2019.

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva zaprimljenog 13. ožujka 2020.:

Odgovor DORH-a [ 1.24 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting