25.08.10. Smrt jelena u transportu

| More

Veterinarska inspekcija
Sjepan Čukulin
Trg Petra Zrinskog 9
10340 Vrbovec

Predmet: Smrt dva jelena tijekom transporta od Zagreba do Skopja

Poštovani,

temeljem brojnih natpisa u medijima i ogorčenih reakcija građana zbog smrti dva jelena tijekom transporta iz Zagreba do Skopja, prijavljujemo Berislava Jokića ispred tvrtke Bero d.o.o. radi kršenja Zakona o zaštiti životinja i relevantnih pravilnika.

Prema informacijama iz medija, početkom kolovoza zagrebački i skopski zoološki vrt angažirali su ovlaštenog prijevoznika tvrtku Bero d.o.o. iz Svetog Ivana Žabna kraj Vrbovca (Antuna Gustava Matoša bb, 48214 Sveti Ivan Žabno; tel. 048 271 111, 098 249 444) u vlasništvu Berislava Jokića da preveze do makedonskog zoološkog vrta u Skopju šest jelena i dvije gnu antilope. Dva jelena su tijekom prijevoza umrla od gušenja u pregrijanim transportnim sanducima zbog nedostatka zraka. To je potvrdio vlasnik prijevozničke tvrtke Berislav Jokić, dodavši: 'Životinje ugibaju baš kao i ljudi. Nije to prvi put da su životinje putem uginule, događa se to često'.

Davorka Maljković, ravnateljica zagrebačkog zoološkog vrta i direktor skopskog zoološkog vrta Dane Kuzmanovski u medijima su zanijekali odgovornost za smrt životinja, prebacujući odgovornost na druge, odnosno na prijevoznika Berislava Jokića. Usprkos tome, zagrebački zoološki vrt je član EAZA-e (Europska organizacija zooloških vrtova i akvarija), dok zoološki vrt u Skopju nije član nijednog strukovnog udruženja. Zakon o zaštiti životinja i drugi propisi obvezuju ovlaštene zoološke vrtove s kime i pod kojim uvjetima smiju surađivati. To uključuje i provjeru prijevoznog sredstva kojim se životinje iz zoološkog vrta šalju na dugačak put, ljeti, po vrućinama, kao i provjeru adekvatnosti opreme za put te zabranu transporta životinja ako nisu ispunjeni uvjeti za njihov siguran transport. Pritom nije presudno tko plaća transport. Zagrebački zoološki vrt s dugogodišnjim iskustvom transporta životinja u druge zoološke vrtove, imao je odgovornost da preuzme brigu i procjenu adekvatnosti uvjeta transporta životinja koje šalje u drugu državu, što je za životinje iznimno stresno i bez ostalih neodgovarajućih uvjeta transporta.

Zbog svega navedenoga podnijeli smo prijavu Općinskom državnom odvjetništvu.

Kako je Berislav Jokić, odgovorna osoba u tvrtki Bero d.o.o., izjavio kako se često događa da mu životinje umiru tijekom transporta, to ukazuje kako opetovano krši zakone i pravilnike prevozeći životinje u neadekvatnim uvjetima, što rezultira njihovom patnjom i bolnom smrću. Iz njegove izjave također proizlazi kako u tome ne vidi ništa protuzakonito niti etički sporno, što je dodatni razlog zbog kojega smatramo kako bi trebao biti prekršajno sankcioniran. Određivanje kazne zbog svjesnog propusta da se životinjama osigura siguran transport, u ovome slučaju trebalo bi imati i edukativnu svrhu i spriječiti Berislava Jokića da ubuduće neodgovornim i neprofesionalnim ponašanjem ugrozi zdravlje i život životinja koje prevozi njegova tvrtka.

U skladu s navedenim, molimo Vas da izvršite žurnu inspekciju rada tvrtke Bero d.o.o. te ispitate okolnosti zbog kojih su umrla dva jelena prilikom transporta od zagrebačkog do skopskog zoološkog vrta. Također, molimo Vas da utvrdite i odgovornost nadležnih osoba u zagrebačkom zoološkom vrtu te moguće propuste u radu i da podnesete odgovarajuće prijave prekršajnom sudu.

Molimo Vas da nas obavijestite pismenim puten o okončanju postupka, kako bismo o tome mogli obavijestiti zainteresirane medije i pojedince.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

Na znanje:

U Zagrebu, 25. kolovoza 2010.

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Križevcima a [ 299.85 Kb ]Odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Križevcima b [ 163.33 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting