27.07.21. Držanje životinja na gospodarstvu Ivana Gospodnetića na Hvaru

| More

Državni inspektorat
Služba veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Gundulićeva 29a,
21 000 Split

Poštovani,

prije tri godine prijavili smo gospodarstvo na Hvaru na adresi Bili potok u vlasništvu ugostitelja Ivana Gospodnetića, na kojemu je smješten velik broj domaćih i divljih životinja, od kojih su neke i egzotične. U prijavi smo naglasili da se životinje drže u malim neadekvatnim nastambama, da su uplašene, apatične i pokazuju znakove abnormalnog ponašanja zbog ograničene mogućnosti kretanja u premalom životnom prostoru, u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i primjerena zdravstvena skrb.

Viša veterinarska inspektorica Zorica Lupi, dr. med. vet., odgovorila nam je 24. 9. 2019. da obavljenim inspekcijskim nadzorom nisu potvrđeni navodi iz naše prijave jer se ne radi o neregistriranom zoološkom vrtu. Ostalo je nejasno na temelju kojeg propisa onda Ivan Gospodnetić drži životinje i na temelju kojeg propisa veterinarska inspekcija utvrđuje uvjete držanja i dobrobit životinja, s obzirom na to da Zakon o zaštiti životinja ne regulira držanje divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca od strane privatnih posjednika.

Kao što je poznato iz medija, sredinom srpnja 2021. pozornost javnosti privukle su snimke na kojima se vidi tigar u prikolici automobila na trajektu s Hvara za Split. Kasnije se otkrilo da je tigar Simba bio na Gospodnetićevoj farmi na Hvaru i da su ga prevozili u Križevce kod Zlatka Budina, koji kao privatna osoba uzgaja tigrove i drži ih u zatočeništvu.

Kako je cijeli slučaj dobio veliku pozornost javnosti koja nam se obraća i traži odgovore na pitanja kako uopće privatna osoba može posjedovati tigra i ostale životinje, molimo vas da temeljem inspekcijskog nadzora pružite javnosti odgovore na sljedeća pitanja:

1. Koliko životinja i koje vrste se trenutačno nalazi na gospodarstvu Ivana Gospodnetića na lokaciji Bili potok u Hvaru ?

2. Ima li Ivan Gospodnetić za svaku životinju dokumentaciju o podrijetlu i godini nabave? Ako nema za svaku, što veterinarska inspekcija poduzima u tom slučaju?

3. Ima li Ivan Gospodnetić dokumentaciju o podrijetlu kupnje tigra i na temelju kojih propisa je kao privatna osoba mogao uvesti tigra u Hrvatsku i držati ga na svojem gospodarstvu unazad nekoliko godina?

4. Kojim propisom su propisani uvjeti za držanje tigra od strane privatnih osoba i je li nastamba na gospodarstvu Ivana Gospodnetića svojim dimenzijama udovoljavala tim uvjetima?

5. Prema navodima susjeda, tigar je živio u prostoru od 50 kvadratnih metara – zadovoljavaju li te dimenzije nastambe za tigra njegove životne i etološke uvjete kada u zagrebačkom zoološkom vrtu kažu da oni nemaju tigra jer mu ne mogu osigurati uvjete, a za lava su osigurali prostor od 1600 kvadratnih metara?

6. Koje je zakonske uvjete morao zadovoljiti Ivan Gospodnetić da bi prevezao tigra trajektom, a kasnije i kopnom, koju je dokumentaciju trebao posjedovati i, s obzirom na saznanja iz medija da je tigar prevezen ilegalno, koje su zakonske sankcije za Ivana Gospodnetića i Zlatka Budina čijim je prijevoznim sredstvom navodno tigar prevezen?

7. Gdje se sada nalazi tigar Ivana Gospodnetića i u kakvim uvjetima?

8. Posjeduje li Ivan Gospodnetić za svaku životinju na svojem gospodarstvu evidencije o nabavi, datumu rođenja, bolestima, cijepljenjima, označavanju, liječenjima i ostalim veterinarskim intervencijama te datumu i uzroku smrti ili prodaji/premještanju?

9. Prema dojavama građana Hvara, Ivan Gospodnetić trenutačno drži krokodila u rupi od metra širine i dubine. Je li to točno i jesu li to zadovoljavajući uvjeti držanja za krokodila?

10. Prema dojavama građana Hvara, na gospodarstvu Ivana Gospodnetića proteklih godina zbog loših uvjeta držanja i neadekvatne prehrane dosad su umrle brojne životinje, među kojima su: majmun tamarin, krava simentalka, snježne sove, nojevi, trogodišnji kavkaski ovčar, kornjače, lisica, rakuni, kokoši, patke, ljama, patuljasta vijetnamska svinja, papagaj žako, krokodili, kraljevski piton, krokodil kojega je držao u garaži i umro mu je tijekom zime... Ima li Ivan Gospodnetić evidencije o liječenju tih životinja i o uzrocima smrti?

11. Na temelju kojih zakonskih propisa Ivan Gospodnetić može kao privatna osoba držati velik broj životinja i kakve uvjete mora osigurati za svaku vrstu?

12. Zakon o zaštiti životinja ovlašćuje veterinarskog inspektora da može „posjedniku privremeno oduzeti životinju koja se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezina života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom te životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima” i da može „posjedniku privremeno oduzeti životinju opasnu za okolinu” (članak 79. stavci 3. i 4.).

U slučaju da veterinarska inspekcija utvrdi da Ivan Gospodnetić ne udovoljava propisanim zakonskim uvjetima o držanju divljih i domaćih životinja i da naredi privremeno ili trajno oduzimanje životinja, gdje se, primjerice, mogu privremeno smjestiti oduzeti majmun, krokodil ili tigar?

Iz medija saznajemo da je veterinarska inspekcija prošli tjedan obavila nadzor na gospodarstvu Ivana Gospodnetića i utvrdila „da su uvjeti držanja, smještaja, ishrane i veterinarsko-zdravstvene skrbi nad životinjama u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini”.

Ovakav nalaz nije iznenadio mještane Hvara koji su nam dojavili da, unatoč svim saznanjima koje imaju o neadekvatnim uvjetima držanja i smrti mnogih životinja na njegovu gospodarstvu, Gospodnetić zbog svojih poznanstava s lokalnim ljudima na utjecajnim položajima dobiva pozitivne nalaze inspekcija, što mu omogućava ne samo daljnje držanje nego i nabavljanje novih životinja na, kako tvrde, tzv. „Auschwitzu od farme”.

Zbog sumnji u pristranost nalaza lokalne veterinarske inspekcije, koju ističu mještani Hvara, i u cilju transparentnog izvještavanja javnosti, tražimo reviziju prošlotjednog inspekcijskog nalaza i da ju provede veterinarska inspekcija Državnog inspektorata iz Zagreba.

Molimo Vas za konkretne odgovore na pitanja koja smo naveli i da nas sukladno zakonski propisanim rokovima obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i obavljenom postupanju, a da o eventualnim nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite druge relevantne institucije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 26. srpnja 2021.

Odgovor zaprimljen 28. rujna 2021. godine od Državnog odvjetništva

tigar na trajektu_odgovor [ 506.61 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting