17.08.21. Veganska kajgana - najinovativniji biljni proizvod

| More

Na ZeGeVege festivalu 3. i 4. rujna 2021. dodjela plaketa najinovativnijim proizvodima

veganska kajgana [ 122.66 Kb ]

- Projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” iznjedrio nove održive proizvode

U Hrvatskoj dosad nije bilo moguće kupiti gotovu kajganu od tofua. No mali hrvatski proizvođač biljne hrane, koji je već osvojio gurmane finim vege ćevapčićima i drugim ukusnim proizvodima uz koje svi mogu zaboraviti na meso, izdvojio se kao najinovativniji upravo zbog gotove kajgane od tofua koju prije konzumacije treba samo podgrijati.

Na tu činjenicu ponosni su i Prijatelji životinja jer je kajgana od tofua nastala u sklopu njihova projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”. Njime su domaće proizvođače potaknuli da proizvedu i plasiraju na tržište nove veganske proizvode, a na putu do toga pomogli im savjetovanjem, davanjem ideja, pa čak i imenovanjem proizvoda.

Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanje vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Projektu je potporu dalo i Ministarstvo poljoprivrede. „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje rastuće ekonomije biljne hrane koja neusporedivo manje zagađuje okoliš, štedljivije iskorištava prirodne resurse, spašava milijarde životinja i zdravija je.

„Mnogima je nezamislivo da kajgana može biti bez jaja, a sličnog okusa, teksture i još lakšeg načina pripreme. Govoreći o veganskim fritatama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo kajganu od tofua ili omlet od slanutkova brašna. U domaćoj radinosti, tofu se razmrvi na ulju i kombinira s kurkumom radi boje i začinom crna sol, koja miriše po jajima. Novi proizvod ispunio je sva naša očekivanja: dovoljno je samo otvoriti paket i uživati u ukusnom obroku punom bjelančevina i bez kolesterola. Posebno smo zadovoljni što će premijeru doživjeti na ZeGeVege festivalu 3. i 4. rujna”, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Podsjećaju sve na okrutnost iskorištavanja ptica radi uzimanja njihovih jaja: „Neželjeni nusproizvod u proizvodnji jaja su muški pilići jer ne liježu jaja, a nisu poželjni ni za mesnu industriju jer ne proizvode dovoljno mesa. Čim se rode, u industriji jaja muške piliće ubijaju gušenjem ili ih žive samelju, i to milijarde njih svake godine. Njihove sestre osuđene su na stalno nesenje jaja dok, potpuno iscrpljene, ne budu utovarene u kamione za klaonicu. Više od 50 milijuna tona jaja godišnje želi zadovoljiti neizmjerne ljudske apetite za proizvodom koji nam nije potreban, a ujedno je kolesterolska bomba i potencijalni nositelj salmonele.”

Prijatelji životinja pozivaju sve da dođu na ZeGeVege festival, saznaju koji će ostali proizvodi biti proglašeni najinovativnijim veganskim proizvodima i uvjere se da za baš sve obroke koje su navikli konzumirati postoje jednako ukusne inačice, koje su zdravije i mogu zaustaviti klimatske promjene. Na ZeGeVege festivalu naći će se i već poznati popularni proizvodi poput Stelline kobasice i vege finih ćevapčića, ali i inovacije poput veganskog meda, kremšnita od batata, trave za mačke pod simpatičnim imenom „Klice za mice”, pesta s koprivom, kao i mnoštvo drugih veganskih proizvoda na stotinu štandova i u restoranima.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr mogu se naći informacije kako zamijeniti jaja u receptima te vidjeti sve informacije o ovogodišnjem ZeGeVege festivalu i projektu „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”.

veganska kajgana [ 105.04 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting