Kako udomiti napuštenu životinju

| More

Udruga Prijatelji životinja ne bavi se udomljavanjem životinja i nema mogućnosti za prihvaćanjem životinja, no pored pritiska na lokalne i državne vlasti i Internet Oglasnika, pokušava pomoći dobrim ljudima koji spase napuštenu životinju pružanjem raznih informacija i savjeta.

Pronađete li psa, mačku ili neku drugu napuštenu životinju, a ne možete je sami udomiti, našli ste se pred problemom udomljavanja životinje kojoj ste spasili život. Skloništa i udruge koje se bave zaštitom kućnih životinja najvjerojatnije neće imati mjesta pa tako udomljavanje pronađene životinje ostaje u vašim rukama.

Bez obzira radi li se o izgubljenoj ili napuštenoj životinji prijavite njen nestanak i Centru za napuštene životinje grada Zagreba na broj telefona 01/2008-354 ili na e-mail infocentar@dumovec.hr, a prije toga odvedite životinju do veterinara kako bi se ustanovilo može li se očitati čip preko kojega se mogu doznati podaci skrbnika. Ukoliko je skrbnik namjerno napustio životinju, odnosno tvrdi da se izgubila ili pobjegla, a nije prijavio njen nestanak niti ju je tražio, prema Zakonu o zaštiti životinja može biti kažnjen novčanom kaznom od 5000 do 15.000 kuna.

Ako niste do sada imali kućnu životinju, obratite se veterinaru da životinju pregleda te da vam da osnovne informacije o brizi za napuštenu životinju dok joj ne pronađete novi dom. S traženjem vlasnika ili udomitelja najbolje je početi odmah, no poželjno je ipak prvo pronaći privremeni smještaj, ako ne možete sami pružiti dom, u kojem će životinja biti dok ne pronađete udomitelja. Nazovite svoje poznate i objasnite im problem te ih zamolite da zajedno pronađete rješenje za privremeni smještaj dok vi tražite vlasnika ili udomitelja. Zatim krenite u oglašavanje na sve moguće načine.

Na web stranici udruge Prijatelji životinja postoji Oglasnik koji automatski zaprima oglase te popis medija koji oglase primaju besplatno. Oglas za udomljavanje može se staviti i na Facebook stranicu Traži se novi dom. Potražite na Internetu još mjesta gdje možete objaviti oglas poput raznih foruma. Pored toga važno je da vaš oglas vide građani u blizini gdje ste pronašli napuštenu životinju, pa uložite truda i napravite plakate koje možete polijepiti na mjestima na kojima je mnogo prolaznika poput tramvajskih i autobusnih stanica, tržnica i tako dalje. Uvijek je uspješniji oglas s fotografijom pa nastojte fotografirati napuštenu životinju.

Nažalost, u istom trenutku dok vi tražite udomitelja napuštenoj životinji, netko drugi daje i par tisuća kuna kupujući kućnu životinju iz uzgoja podržavajući time okrutnu trgovinu živim bićima. Važno je da ne posustajete i ne čekate rezultate pojedinih oglasa već na sve načine pokušavate naći vlasnika ili udomitelja.

Vjerujemo da mislite kako je država i lokalna zajednica dužna voditi brigu o napuštenim životinja, a ne vi. Tu ste potpuno u pravu i nadamo se da će uskoro u Hrvatskoj započeti programi pravilnog zbrinjavanja, skrbi i udomljavanja životinja kao i sprječavanja napuštanja životinja te kažnjavanja prema Zakonu o zaštiti životinja. No, budite svjesni da napuštene životinje ipak prvenstveno ovise upravo o dobroti pojedinaca koji ih spase i pronađu im novi dom.

Vezane teme

Pas [ 24.61 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting