28.06.11. Ne uzimajte životinje ako ćete ih napustiti!

| More

Prijatelji životinja nastavljaju kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?'

- Mirna i Mario Valentić pozivaju građane da ne napuštaju životinje

Svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, povećava se broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene udarcima automobila, gladi i žeđi i iživljavanju pojedinaca. Građani koji izbacuju dotadašnjeg člana obitelji na ulicu kako bi mogli nesmetano ljetovati i uživati u odmoru, pokazuju ovim nehumanim činom ne samo neodgovornost, već i nedostatak empatije i suosjećanja prema životinjama koje su u njih imale povjerenja. Osim toga, prebacuju odgovornost za zbrinjavanje životinje suosjećajnim građanima i pretrpanim skloništima za napuštene životinje.

Stoga udruga Prijatelji životinja, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, i ove godine nastavlja kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?', s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja te apeliranja na posvajanje napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.

Nakon Marka Tolje, Franke Batelić, Gale Svilan, Anđele Ramljak, Tatjane Jurić, Nikoline Pišek i Maje Vučić, ove godine kampanji se pridružio popularni bračni par Mirna i Mario Valentić, koji zajedno sa štićenicima Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu, psom Bodom i mačkom Žabicom, pozivaju građane da ne napuštaju životinje. Na plakatima, koji će se moći vidjeti u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku, Velikoj Gorici, Osijeku, Karlovcu, Poreču, Zadru i drugim gradovima, poručuju građanima da niti ne uzimaju životinje ako će ih napustiti.

Prilikom snimanja Mirna Maras Valentić, poznata voditeljica, izjavila je: 'Sami nemamo ni psa ni mačku jer smo svjesni da se, zbog brojnih obaveza, ne bismo mogli brinuti o životinjama kako treba. Zato, čim su nas kontaktirali iz Prijatelja životinja, pristali smo sudjelovati u kampanji jer vjerujemo kako su upravo edukacija i prevencija najbolji način da se smanji problem napuštanja životinja.' Njezin suprug, glumac i osobni kondicijski trener Mario Valentić, dodao je: 'Bolje je ne uzimati životinju u svoj dom, ako niste spremni preuzeti doživotnu brigu o njoj. Neshvatljivo mi je da ljudi izbacuju životinje na ulicu zbog svoje komocije. Životinje su osjećajna bića kojima treba posvetiti dovoljno pažnje i vremena.'

Bodo i Žabica iz Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu samo su neke od brojnih životinja koje su nekoć bile dio nečijih obitelji, a potom su odbačene i sada čekaju u kavezu skloništa osobu koja će se, umjesto kupnje životinje, odlučiti na udomljenje. Sretna je vijest da je pas Bodo nakon sudjelovanja u kampanji udomljen.

Turisti koji dolaze u Hrvatsku vraćaju se svojim kućama zgroženi velikim brojem napuštenih životinja, koje nerijetko postaju opasnost i za ljude, kao i nedostatkom Zakonom propisanih skloništa za napuštene životinje, uz programe edukacije i udomljavanja. Zato se ovom kampanjom naglašava i zakonski obavezno mikročipiranje za sve pse, što će olakšati nalaženje vlasnika napuštenih pasa i provođenje Zakona o zaštiti životinja, prema kojemu je napuštanje životinja kažnjivo novčanim iznosom do 15.000 kuna.

Za kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?' fotografije je snimio Dorijan Kljun, vizažistica je Nives Spajić, dizajn plakata izradila je Maja Zaklan, a bračni par Valentić odijeva Pepe Jeans. Potporu ovoj kampanji dali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Iskon, Zale, Arto, Europlakat, Vectordesign i MojPosao.

Više informacija o kampanji i problemu napuštanja životinja te popis hotela za pse, popis hotela koji primaju pse i oglasnik za privremeno čuvanje mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ne uzimajte životinje ako ćete ih napustiti jumbo [ 470.86 Kb ]Ne uzimajte životinje ako ćete ih napustiti city lights [ 809.30 Kb ]mario i mirnamario i mirna 2

Vezane teme

snimanje Obitelj na more, a pas na ulicu

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting