16.03.16. Korak naprijed, a ne deset natrag

| More

Prijatelji životinja organiziraju javno okupljanje s ciljem predaje pisma premijeru Oreškoviću

- U petak 18. ožujka u 15 sati na Trgu bana Jelačića okupljeni građani krenut će prema Markovom trgu

Uime više od sedamdeset posto građana koji podržavaju zabranu uzgoja životinja za krzno, kao i svih onih koji od izmjena zakona očekuju poboljšanje umjesto unazađivanja, Prijatelji životinja, uz podršku stotinu udruga zaštiti činčila, žele predati pismo za premijera Tihomira Oreškovića u kojem ga mole da obrati pozornost na trenutačnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja.

Prošle godine bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina inicirao je izmjenu Zakona o zaštiti životinja, s ciljem ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno na način da se iz zabrane izuzmu činčile. To bi ujedno značilo ruganje pravnom sustavu, Vladi RH i građanima Hrvatske s obzirom na to da su činčile jedine životinje koje se u Hrvatskoj uzgajaju radi krzna.

Javno okupljanje najavljeno je za petak, 18. ožujka 2016. u 15 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Svi zainteresirani pozvani su kako bi se zajedno uputili do zgrade Vlade u kojoj će biti predano pismo za premijera Oreškovića.

Prijatelji životinja apeliraju na premijera Oreškovića da uvidi koliko je mnogo razloga da se ne unakazuje Zakon i ne ukida odredba koja zabranjuje uzgoj životinja radi krzna. Pozivaju ga na suosjećanje prema činčilama, koje pate u uzgoju i kojima se lome vratovi ili ih se guši plinom radi nastajanja nepotrebnih krznenih kaputa ili modnih ukrasa.

Hrvatska od 2007. godine ima hvalevrijednu odredbu koja štiti životinje od stradavanja zbog njihova krzna. Iako je većina uzgajivača odavno preorijentirala svoje poslovanje zbog prijelaznog razdoblja, postoje inicijative da se nakon devet godina ukine zabrana i time unazadi Zakon umjesto da se unaprijedi. Zamolba premijeru Oreškoviću jednostavna je jer traži korak naprijed umjesto deset koraka unatrag.

U Hrvatskoj su već poznate situacije kada sitni profiterski interesi žele stati ispred opće dobrobiti i napretka, kao i volje većine građana. Stoga Prijatelji životinja, uz podršku javnosti, traže od premijera da ovaj put spriječi sličan scenarij.

Ako je već izmjena Zakona u proceduri, logično je da se zadrže postojeće odredbe koje su u duhu napretka zaštite životinja te da se radi na unaprjeđenju za koje ima jako mnogo mjesta.

Udruga Prijatelji životinja želi informirati premijera i da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako za to nema potrebe i postoje dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja bez njihova usmrćivanja.

U Udruzi smatraju da i životinje trebaju premijera i upućuju mu zamolbu da spasi činčile, o čijoj je zaštiti odlučeno već prije cijelog desetljeća, i da potakne unaprjeđenje Zakona.

Napominju da je zaštita životinja isto dio politike, u svijetu sve zastupljenije, dio života i rasta jedne države te da zakoni trebaju pratiti razvoj etičke i ekološke svijesti građana, a u Hrvatskoj je ta svijest u stalnome rastu.

Pokrenuta je i peticija za bolji Zakon o zaštiti životinja, koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr/zaboljizakon.

Galeriju okupljanja pogledajte na linku.

Korak naprijed, a ne deset natrag [ 760.89 Kb ]Korak naprijed, a ne deset natrag [ 640.21 Kb ]Uzgoj činčila [ 802.18 Kb ]Napušteni pas [ 77.63 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting