Dojmovi udomitelja činčila

| More

Otkad sam duhovno sazrjela, što je bilo nešto kasnije od fizičkog sazrijevanja, protivnica sam krzna. Naravno, čim sam doznala da Prijatelji životinja prikupljaju upite za potencijalne udomitelje oduzetih činčila, prijavila sam se bez razmišljanja. Naglasak je na „bez razmišljanja” jer me nakon poziva da mogu doći po činčile malo uhvatila trema. Istina da se ispostavilo (kako i je to obično) da za nju nije bilo nikakva razloga. Zašto se pojavila? Zato što, kao prosječna ljubiteljica životinja, imam udomljene dvije mace i psa, a živim u stanu s obitelji. Za psa sam znala da neće biti problema budući da je to gospođa od 18 godina, ali mace…

Prije odlaska po činčile, kao prava štreberica pročitala sam svu dostupnu literaturu i krenula u nabavu sve opreme koja je, osim kaveza, uključivala cijev-ljuljačku (služi za igru jer naravno da činčile, koje su izuzetno društvene životinje, vole igru), kadicu s pijeskom (činčile su jako čiste i obožavaju čistiti svoju dlaku u pijesku) i puno puno sijena, svakojake hrane i grančica od jabukova stabla. Ne možete zamisliti moj šok kada sam došla i vidjela u kakvim su uvjetima živjele te jadnice. Dakle, „moj” kavez velik je otprilike kao 18 njihovih dosadašnjih kaveza. One su doslovno živjele u nekoj metalnoj kutiji za cipele. Sve u njoj bilo je metalno, a za brušenje zubića imale su samo kamen.

U novom prostoru su zajedno i jako vole stisnuti se jedna uz drugu. No one jako, jako vole društvo, pa su tako počele istraživati i svijet izvan kaveza. Naravno da su u ovih mjesec dana postale totalno mazaste i pitome. Maza (11 mjeseci) je mirna i najviše voli krevet. Capica (osam mjeseci) je znatiželjna, sve istražuje, ali zbog svoje znatiželje i brže sklapa nova prijateljstva. Pa tako se i s macama (s početka priče) redovito njuši (naravno, mi govorimo da si „daju pusu”). Ovo su zaista predivna, društvena bića i svaki dan me nasmiju. Gledajući njihove oči kada „razgovaramo”, sjetim se izreke: „Možda spašavanjem jednog bića ne možeš promijeniti svijet, ali promijenio si svijet tog bića.”

Sada smo velika, sretna obitelj i do kraja života biti ćemo svi zajedno zahvalni Prijateljima životinja na njihovoj borbi.

- udomiteljica Lovorka Gotal Dmitrović


Roko skače, trči, valja se u pijesku i druži se s novim prijateljem Perom kojega je upoznao u našem domu. Daleko od uzgajivača činčila namijenjenih za krzno, kod kojih je proveo gotovo godinu dana, ni dan pušten da se slobodno kreće. Izuzetno sam sretna što se brzo prilagodio na novu i zdravu okolinu jer nijedna životinja ne zaslužuje postojati samo kako bismo se mi ogrnuli njezinim krznom.

- udomiteljica Petra Šarin


Kada sam vidjela da se udomljavaju činčile, pomislila sam: „Zašto ne?”

Odbrojavala sam sate i minute do odlaska po dvije krznene loptice, Shillu i Daliju.

Trenutak kada sam primila Daliju u ruke jednostavno se ne može opisati. To se mora doživjeti. Ljubav na prvi pogled, sreća, uzbuđenje i onda šamar realnosti!

Dalia je provela sedam dugih godina u nehumanom kavezu u groznim uvjetima i to zbog koga?! Zašto?! Zbog neljudskog bića koje je te nedužne životinje uzgajalo zbog krzna. Tada su suze samo krenule. Osjetila sam golemu bol zbog toga. I zato im svakodnevno pokušavam nadoknaditi sve nepravde koje su doživjele.

Svaki dan ispunjen je igrom, ljubavlju, puuuno se mazimo, a imaju i veeeliki kavez u kojemu napokon mogu veselo skakutati.

- udomiteljica Margarita Lučić


Za mene je udomljavanje bilo prekrasno iskustvo. Toliko su mi prirasli srcu da se više niti ne sjećam kako je bilo bez njih. Nema boljeg osjećaja od onog kada vidim ta dva mala čupavca kako svakog dana postaju opušteniji i sve više i više vjeruju ljudima.

- obitelj Šestak


Vrlo smo sretni što ste nas izabrali za udomitelje i što su Tufahija i Baklava došle u naš dom. Super nam je gledati kako su se iz prestravljenih bića pretvorile u prave male znatiželjne istraživače. Svim snagama trudit ćemo se da zaborave nesretan početak života koji su imale te da nastave živjeti mirno i sretno kao članovi naše obitelji. Još jednom, veliko hvala Prijateljima životinja za ovu priliku koju su nam dali.

- udomitelji Sunčica, Nikola i Monika

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting