Edukativni program 17. ZeGeVege festivala

| More

5., 6. i 7. rujna 2025. zagrebački Europski trg ponovno će zasjati u šarenilu boja i mirisu ukusne veganske hrane. Posjetitelje očekuje mnoštvo izlagača veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, predstavnici udruga za zaštitu životinja i restorani s izvrsnim veganskim jelima. Osim što će tri dana svi moći uživati u bogatoj restoranskoj ponudi i degustacijama, promocijama i nagradnim igrama, posjetitelji ZeGeVege festivala održivog življenja imat će priliku poslušati inspirativne, edukativne i dinamične razgovore s voditeljicom Nikolinom Plenar Jeličić na pozornici ZeGeVegea.

Nina Plenar Jeličić [ 345.35 Kb ]

Petak, 5. 9. 2025.

Subota, 6. 9. 2025.

Nedjelja, 7. 9. 2025.

dr. med. vet. Tatjana Zajec – O životinjama, veganstvu i alpinizmu

Dr. med. vet. Tatjana Zajec već dugi niz godina vodi Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Svakodnevno pomaže psima i mačkama, koje nerijetko dolaze u sklonište ranjene, u jako teškom fizičkom, ali i psihičkom stanju, da pronađu novi dom. No njezina predanost ne zaustavlja se samo na tome. Kao dugogodišnja veganka, svojim životnim izborima spašava i brojne druge životinje promičući poštovanje prema svim bićima. Ljubav prema psima potaknula ju je da proširi pogled na svijet i poveže svoj poziv s osobnim vrijednostima. Vegansku prehranu uskladila je s ostalim strastima – trčanjem, sportskim penjanjem, planinarenjem i alpinizmom. Otkrit će kako briga za životinje i ljubav prema prirodi zajedno oblikuju njezin životni put.


Luka Savić – Budućnost je u kaktusu, jabuci i miceliju, a ne u klaonici

Iza kožne industrije kriju se patnja i smrt milijuna životinja. Luka Savić, asistent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, razotkrit će okrutnost i ekološke posljedice proizvodnje životinjske kože – od podatka da je za 1 m² životinjske kože potrebno i do 110 kg CO₂ do činjenice da veganske alternative poput kaktusa, jabuke ili micelija imaju i do 10 puta manji ugljični otisak. Pokazat će zašto je vrijeme da se okrenemo održivim i suosjećajnim rješenjima. Danas postoji niz inovativnih materijala – od kaktusa, naranče i jabuke do gljiva – koji su jednako izdržljivi i estetski privlačni, a pritom ne uzrokuju patnju životinja niti opterećuju okoliš. Luka će otkriti kako izgleda budućnost mode bez okrutnosti, zašto je veganska koža sve češći izbor dizajnera i potrošača diljem svijeta te kako svatko od nas može vlastitim izborom pridonijeti humanijoj i održivijoj budućnosti.


Suzana Bedić – Aktivizam za životinje u Hrvatskoj i inicijativa WTF

Suzana Bedić, dugogodišnja aktivistica za prava životinja, govorit će o svojem iskustvu u hrvatskom pokretu za zaštitu životinja i o međunarodnoj inicijativi We The Free, koja djeluje u Zagrebu. Kroz mirne edukativne akcije poput „Filmskog izazova”, ova inicijativa prolaznicima približava stvarnost života životinja i potiče na prelazak na biljnu prehranu. Usko surađuju s inicijativom VEGAN THUGZ i Prijateljima životinja. Održali su zajedno nekoliko uličnih akcija na kojima su prikupljali donacije za postavljanje plakata s porukama koji će predstaviti novu web-stranicu o veganstvu. Suzana će u razgovoru podijeliti kako izgleda aktivizam za životinje na ulici, koji su izazovi i uspjesi te zašto je ovakav oblik djelovanja važan za društvene promjene i promociju suosjećanja.


univ. bacc. biol. Nikolina Kanjer (Cruelty Free Biologist) – Vodič za cruelty-free život

Nikolina Kanjer je biologinja, komunikatorica znanosti i lice iza profila @crueltyfreebiologist, prve cruelty-free oaze u regiji posvećene znanosti i kozmetici bez okrutnosti. Posvećena je edukaciji o alternativnim znanstvenim metodama (NAMs), etičnoj ljepoti, ekologiji i zaštiti životinja. Članica je međunarodne mreže WORC.Community, koja okuplja stručnjake usmjerene na razvoj etičnih i inovativnih metoda u biomedicini i toksikologiji poput organoida i tehnologije organa na čipu. U razgovoru s voditeljicom otkrit će zašto su pokusi na životinjama ne samo etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni već i znanstveno nepouzdani. Predstavit će brojne dostupne sofisticirane i znanstveno precizne neživotinjske metode testiranja koje omogućuju napredak znanosti bez patnje, ali i donose pouzdanije rezultate primjenjive na ljude. Također, objasnit će kako svatko od nas može biti cruelty-free u svakodnevnom životu i naglasiti na što obratiti pozornost u svakoj kupnji.


Ivana Surjan Mitrović (Mama Veganka) – Priče mame veganke

„Mama Veganka” je kanal na YouTubeu na kojemu Ivana Surjan Mitrović dijeli raznolike veganske recepte – od obiteljskih klasika do slatkih i slanih guilty pleasure jela. Kao mama 12-godišnje djevojčice veganke, pokazuje da veganstvo može biti ukusno, kreativno i dio svakodnevice. U posljednje vrijeme sudjeluje u pokretanju novog veganskog restorana Ahimsa bistro u Mohanji centru mira u Goričanu, na sjeveru Hrvatske, o čemu će nam više reći u razgovoru s voditeljicom.


Petar Ižaković (Udruga Pobjede) – Suosjećanje kao temelj promjene

Osječka Udruga Pobjede već godinama dokazuje da suosjećanje mijenja svijet. Njihovo sklonište u Nemetinu siguran je dom za 180 pasa i mjesto na kojemu se svakodnevno spašavaju životi. Petar Ižaković iz Pobjeda podijelit će svoje osobno iskustvo aktivizma. Pričat će o tome kako ih životinje uče solidarnosti, suosjećanju i društvenoj odgovornosti te kako iskustvo rada u skloništu oblikuje njihove živote i pristup pravima životinja. Udruga Pobjede zalaže se za prava svih životinja jer suosjećanje ne poznaje granice. Dođite poslušati njihovu toplu i inspirativnu priču, koja krije vrlo važnu poruku: veganski način života i aktivizam temeljen na suosjećanju putevi su prema pravednijem i humanijem društvu za sve.

Ivana Mrčela – Ženska solidarnost i veganstvo

Ivana Mrčela je vizualna umjetnica čiji radovi progovaraju o važnim društvenim pitanjima kroz aktivističku perspektivu. Diplomirala je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a zatim je završila i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iza nje su 23 samostalne i 89 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobitnica desetak nagrada za svoj rad. Radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na kolegijima „Kreiranje odjeće” i „Modna ilustracija”. Njezino stvaralaštvo često istražuje prava žena i prava životinja, a umjetnost koristi kao način da osvijetli i prenese glas onih koji ga sami nemaju. Veganka dugi niz godina, Ivana svoje životne principe integrira u umjetnički proces stvarajući djela koja potiču publiku na razmišljanje i empatiju. Njezini radovi obuhvaćaju crtež i instalacije, a umjetnica se služi različitim medijima kako bi na vizualno snažan način prenijela svoje poruke. Kroz svoje projekte gradi prostor za promišljanje, dijalog i poticanje promjene potvrđujući umjetnost kao sredstvo aktivnog sudjelovanja i društvene kritike.


Tin Rudnički – Kultivirano meso: hrana budućnosti

Što je zapravo kultivirano meso i zašto ga mnogi stručnjaci vide kao ključnu hranu budućnosti? Tin Rudnički, istraživač u startupu u Berlinu na kultiviranom mesu, približit će nam ovaj inovativni način proizvodnje hrane koji može značajno smanjiti utjecaj na okoliš, potrošnju resursa i patnju životinja. Govorit će o sigurnosti i nutritivnoj vrijednosti kultiviranog mesa, njegovoj ulozi u održivoj prehrani i klimatskim rješenjima te zašto ne trebamo biti skeptični prema toj novoj tehnologiji. Razgovor s Tinom otvorit će prostor slušateljima za kreiranje stava o jednoj od najvažnijih prehrambenih inovacija današnjice.


Dragan Šurlan – Feel-Good Vegan Life

Dragan Šurlan je psiholog, trener fitnesa i začetnik programa Fitness Bootcamp u Hrvatskoj, kao i autor brojnih članaka o usvajanju zdravih navika, vježbanju i veganskom načinu života, a također kroz glazbu progovara u ime životinja. IFEEL-ove pjesme i glazbeni spotovi prikazuju unutarnji život životinja te pridonose razotkrivanju i zaustavljanju njihove patnje. Ovaj svestrani aktivist za prava životinja vodi i građansku inicijativu VEGAN THUGZ i stranicu na Instagramu Vegan Food Croatia s preporukama finih veganskih proizvoda i restorana u Hrvatskoj, a tijekom razgovora s voditeljicom pričat će o tome kako možemo što lakše prijeći na feel-good veganski stil života. Nakon razgovora, organizirat će „Feel-good krug” i nagradnu igru, a više o svemu moći ćete saznati na licu mjesta.


Ana Špac – Prednosti biljnih proteina u sportu

Sve je više sportaša koji u biljnoj hrani pronalaze ključ za bolje performanse, brži oporavak i dugoročnu izdržljivost. Ana Špac dugogodišnja je veganka, aktivistica za prava životinja, volonterka, studentica, trenerica fitnesa i hrvatska prvakinja u dizanju utega. Na svojem profilu na Instagramu @Anaspacoly i web-stranici redovito dijeli snimke svojih treninga, recepte, motivaciju i savjete. U razgovoru s voditeljicom približit će nam svoj sport, kako se odlučila baš na njega, na koje izazove je na putu nailazila te koje mjesto veganstvo ima u cijeloj toj priči. Saznat ćemo kako pravilno planirana biljna prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente i proteine za rekreativce i vrhunske sportaše. Govorit će se o tome koje su namirnice najbolji izvori biljnih bjelančevina, kako ih kombinirati za optimalnu apsorpciju te kako veganska prehrana pridonosi zdravlju, prevenciji ozljeda i održivoj sportskoj karijeri.


Kruno Pekas (Vrtlar Kruno) – Zaštita oprašivača u gradu, vrtu i na balkonu

Kruno Pekas je ekovrtlar, ekoaktivist, krajobrazni dizajner, florist i bloger, a na društvenim mrežama poznat kao „Vrtlar Kruno”. Kroz svoje svakodnevne objave promiče ekološke vrijednosti u hortikulturi i krajobraznom dizajnu, održivost i bioraznolikost te se zalaže za moderniji i održiviji pristup hortikulturnim rješenjima u privatnim vrtovima, ali i javnom prostoru i urbanim sredinama. Kruno je u Berlinu radio 13 godina i stekao vrijedno iskustvo u svojoj struci koje danas rado prenosi dalje. U razgovoru s voditeljicom otkrit će nam zašto su pčele važne, kako zaštititi gradske oprašivače i što je to odgođena košnja.


dr. sc. Suzana Marjanić – Zooživoti: antrozoologija i kritika kapitalocena

S dr. sc. Suzanom Marjanić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu razgovarat ćemo o knjizi „Zooživoti: antrozoologija i kritika kapitalocena”, proizašloj iz više desetljeća autoričinih istraživanja na području kulturne animalistike. Knjiga je nastavak njezine prethodne knjige „Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike” iz 2022. Autorica stoji na pozicijama kritike antropocena i kapitalocena gradeći stav na širokom spektru konkretnih učinaka koje je čovječanstvo od 18. stoljeća naovamo uzrokovalo na globalnom planu destruktivno djelujući na praktički sve aspekte ekosustava.


Damjanka Terstenjak (Socijalna zadruga Humana Nova) – Kreativno recikliranje

Socijalna zadruga Humana Nova primjer je kako se kreativnošću i solidarnošću može graditi održivija i pravednija zajednica. Kao društveno poduzeće zapošljavaju osobe s invaliditetom i pripadnike marginaliziranih skupina, a od odbačenog tekstila i viškova stvaraju nove, vrijedne proizvode. Na radionici kreativnog recikliranja djeca i roditelji moći će otkriti koliko je uzbudljivo dati novi život starim predmetima. Naučit će kako rabljenu odjeću i materijale pretvoriti u nešto korisno i lijepo, poput personalizirane platnene vrećice koju će sami ukrasiti i poslije odnijeti kući. Kroz igru i maštovitost, mali i veliki sudionici upoznat će proces recikliranja tekstila te razvijati kreativnost, vještine i osjećaj odgovornosti prema prirodi i zajednici. Radionica je osmišljena kao zabavno i edukativno iskustvo za djecu i roditelje zajedno.


Sanja Bilas – Veganska kuharica iz Istre

Nakon dugogodišnjeg korporacijskog rada, Sanja Bilas svoj je hobi kuhanja pretvorila u profesiju te već više od desetljeća promovira vegansku kuhinju. Pod brendovima Fakat fino i VeganIstra vodi blogove, radionice i suradnje, a poznata je po kreativnim jelima koja spajaju veganske principe s mediteranskim štihom. Osim brojnih edukativnih radionica u Zagrebu i Istri, organizirala je i gastro programe na festivalima te radionice u muzejima i školama. Početkom 2025. pokrenula je školu kuhanja veganske hrane za profesionalne kuhare, a u rujnu izlazi i njezina prva kuharica Istrian Vegan Cookbook. Sanja vjeruje da veganstvo donosi dobrobit i našem zdravlju i planetu te ga promovira kao put osobnog razvoja i radosti, a o svemu će više podijeliti u razgovoru s voditeljicom.


Mirna Herman (Prava šapa) – Mic po mic do skloništa za mačke

Mirna Herman, osnivačica i predsjednica udruge Prava šapa, trenutačno skrbi o tridesetak mačaka koje još uvijek čekaju svoj dom. Većinom skrbi o macama s poteškoćama, onima koje su slijepe, šepaju ili imaju druge oblike invaliditeta. Troškovi veterinarske skrbi o ukupno 120 mačaka udruge, od lijekova do kastracija, podmiruju se isključivo zahvaljujući solidarnosti i donacijama ljudi koji prate rad Prave šape. Nakon osnivanja udruge 2015. godine, njezin rad prerastao je u mrežu podrške koja danas uključuje potragu za udomiteljima, privremenim čuvalicama i aktivnu zajednicu na društvenim mrežama. Osim što nesebično brine o životinjama kroz udrugu Prava šapa, Mirna je i dugogodišnja veganka. Njezin izbor veganskog načina života usko je povezan s vrijednostima suosjećanja, brige i poštovanja prema svim bićima, a upravo te vrijednosti prenosi i u svoj svakodnevni rad s mačkama koje su često zaboravljene ili odbačene. Pred Pravom šapom stoje novi izazovi, ali i veliki planovi – njihov najveći san koji su počeli ostvarivati je izgradnja skloništa za mačke. U razgovoru s Mirnom saznat ćemo u kojoj je fazi ostvarenje toga sna i kako se svi zainteresirani mogu uključiti i pomoći da postane stvarnost.


Robert Franciszty – FLEISCHMASCHINE: Čajanka kod Ludog Šeširdžije (performans i razgovor s umjetnikom)

Zagrebački umjetnik Robert Franciszty bavi se pjesništvom, slikarstvom, fotografijom, performansom… U svojim animalističkim radovima, performansima i akcijama tematizira prava životinja, zaštitu prirode, urbanu ekologiju, ekofeminizam i ekoanarhizam. Na ZeGeVegeu održat će zooetički performans „FLEISCHMASCHINE: Čajanka kod Ludog Šeširdžije” koji problematizira nametnutu nekulturu karnizma, čiji je simbol flajšmašina. Nakon izvedenog performansa, porazgovarat će s voditeljicom o motivima i porukama svojih performansa, poveznicama između umjetnosti i aktivizma te važnosti propitivanja društveno nametnutih obrazaca prehrane i odnosa prema životinjama. Publika će imati priliku uključiti se u razgovor, postavljati pitanja i podijeliti vlastite dojmove, čime će se otvoriti prostor za širu raspravu o zooetici, pravu na život bez izrabljivanja te potrebi za izgradnjom suosjećajnijeg i pravednijeg društva.


Maja Ljubas i Iva Janeš – Zeleni život vege mama

Maja Ljubas završila je studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te se kontinuirano usavršava u području nutricionizma i funkcionalne medicine. Vodi vlastito nutricionističko savjetovalište NUTRIOM i aktivna je članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara. Iva Janeš osnivačica je projekta Zeleni život vege mama, pokrenutog kako bi roditeljima pružila kvalitetne i provjerene informacije o biljnoj prehrani. Koautorica je istoimene knjige nastale u suradnji s magistrom nutricionizma Ivanom Šimić i brojnim stručnjacima iz područja zdravlja. Maju i Ivu povezuje zajednički cilj – osnažiti ljude da donose zdrave prehrambene odluke za sebe i svoju obitelj. Kroz projekte, edukacije i radionice pomažu zajednici da razvije održive navike i prepozna važnost biljne prehrane za zdravlje. U razgovoru s voditeljicom govorit će o tome kako optimalno prilagoditi biljnu prehranu različitim životnim fazama – od trudnoće i djetinjstva do zrelije dobi.


Ana Štefulj i Bojan Kuljić – Biljno gorivo za sportske uspjehe

Osim ljubavi prema trčanju, ono što povezuje životne partnere Anu Štefulj i Bojana Kuljića, čija su se lica našla na plakatima promotivne kampanje 14. ZeGeVege festivala, jest i njihov veganski način života. Porukom na jumbo plakatima „Na duge staze biramo veganstvo” isticali su kako su jednako dosljedni i predani u prehrambenim izborima kao i u sportu. Ana Štefulj, cestovna trkačica, počela je paralelno s veganstvom i rekreativnim trčanjem. Danas je među pet najboljih hrvatskih rezultata u disciplinama poput polumaratona i maratona. Poseban trenutak u njezinoj karijeri bio je 2021. u Kijevu, kada je Hrvatskoj donijela pobjedu na Balkanskom prvenstvu u maratonu, i to s jednim od najbržih vremena u povijesti natjecanja, čak deset minuta ispred predstavnica iz Izraela i Bugarske. Bojan Kuljić već godinama prakticira veganstvo, a trčanje je njegova velika strast. Posebno ističe Zagrebački maraton 2021. kao svoj najveći uspjeh, a ponosan je i na dva nastupa na utrci „100 milja Istre”. Prvi put je 2019. godine sudjelovao na državnom prvenstvu u trailu na dionici od 110 kilometara, a 2024. godine odvažio se na najdužu dionicu, 100 milja, koju je uspješno završio. U razgovoru s voditeljicom otkrit će na koji način im veganska prehrana pomaže u pomicanju granica izdržljivosti te će predstaviti svoj jelovnik kojim hrane tijelo i duh i koji im pomaže ostvariti vrhunske sportske rezultate.


Luka Savić – Horor mliječne industrije

Iza svake čaše mlijeka krije se priča koju mliječna industrija s razlogom skriva od nas – priča o sustavnoj patnji životinja i uništavanju okoliša. Luka Savić, asistent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, razotkrit će skrivenu istinu mliječne industrije: od prisilne oplodnje i odvajanja teladi od majki do kratkog i bolnog života krava, koje tretiraju kao strojeve za proizvodnju. Tretman životinja u poljoprivrednoj industriji postaje važno pitanje za potrošače. Mnogi sigurno ne bi posegnuli za čašom mlijeka ili komadom sira kada bi znali pravu cijenu – plač krava za izgubljenom djecom, ubijanje teladi i golemu ekološku štetu. Luka će govoriti i o tome kako mliječna industrija opterećuje klimu, od emisija metana do potrošnje vode, te zašto biljna mlijeka nisu samo suosjećajnija, već i održivija alternativa. Pokazat će da prelazak na biljnu prehranu nije odricanje, nego prvi korak prema pravednijem, humanijem i održivijem sustavu.


Radomir Ostojić – Moj put do veganstva

Radomir Ostojić, dugogodišnji vegan i aktivist za prava životinja, podijelit će svoju osobnu priču o odrastanju u tradicionalnom seoskom okruženju, iskustvima svjedočenja uzgoju i klanju životinja te trenutku kada je odlučio reći svoje prvo odlučno „NE”. Govorit će o unutarnjoj borbi, preispitivanju naučenih vrijednosti i putu koji ga je doveo do veganstva. Kroz iskreno svjedočanstvo približit će kako suosjećanje, osobna sloboda i briga za životinje mogu promijeniti životni put te zašto je njegovo „NE” postalo temelj novog pogleda na svijet.

Nina Plenar Jeličić [ 444.05 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke