24.08.11. Turisti vegetarijanci ne jedu ribe!
Prijatelji životinja promoviraju novu vegansku kuharicu i upozoravaju na slabu turističku ponudu u Hrvatskoj
- Štandovi i degustacije ukusnih veganskih jela u Rijeci, Zadru i Biogradu!
Udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, i ove godine nastavlja akcije kojima upozorava na nužnost razvoja gastronomske ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, kao važnog sadržaja u promicanju hrvatskog turizma i kulture.
Iako je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu, mnogi hrvatski ugostitelji još uvijek ne znaju kako vegetarijanci ne jedu meso i ribu, mnogi niti jaja ili mlijeko, dok vegetarijanci vegani konzumiraju isključivo namirnice biljnog podrijetla. Ugostitelji, naročito u restoranima duž naše obale, nerijetko se sramote nudeći vegetarijancima ribu, čime pokazuju nedovoljnu informiranost o načinima prehrane turista i zaostajanje u gastro naobrazbi za razvijenim svjetskim turističkim odredištima.
Samo u Njemačkoj živi više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika
Turisti vegetarijanci očekuju za odmor koji su platili i odgovarajuću ponudu hrane, u skladu s njihovim životnim stilom te će, ako im takva ponuda bude uskraćena, svoj sljedeći godišnji odmor provesti negdje drugdje. Uz strane turiste koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana, koji također svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez briga oko prehrane. Dane provode tražeći vegetarijanske proizvode i vegetarijansku ugostiteljsku ponudu, što odmor čini veoma napornim i neugodnim te ih tjera da svoje odmore provedu izvan Hrvatske.
Osim vegetarijanaca i vegana, sve je više onih koji zbog zdravstvenih, etičkih ili ekoloških razloga ne žele konzumirati određene namirnice životinjskog podrijetla te očekuju ponudu s više jela od voća, povrća i žitarica, umjesto tradicionalnog mesnog roštilja i riba.
Stoga Prijatelji životinja organiziraju info štandove s degustacijama veganske hrane kakvu turisti vegetarijanci, vegani, alergičari i oni koji žele barem povremeno pojesti bezmesni obrok očekuju na godišnjem odmoru.
Štandovi i degustacije održat će se u Rijeci na Korzu u srijedu, 24.8. u 12 sati; u Zadru na Narodnom trgu u četvrtak, 25.8. u 12 sati te, u suradnji s Gradom Biogradom i udrugom za zaštitu životinja 'Anima', u Biogradu na gradskoj rivi u četvrtak, 25.8. u 19 sati. Građani će moći kušati primamljiva veganska jela poput ražnjića, pečenog tofua i seitana, zdravog i ukusnog sezonskog povrća, majoneze bez jaja te biljnih mlijeka, a neka jela spremat će se na licu mjesta.
Mljac: Tradicionalno i bez mesa
Ujedno će se promovirati nova veganska kuharica Mljac, u izdanju Dvostruke duge i udruge Prijatelji životinja, koja se oslanja na klasičnu austrijsku kuhinju i jela koja se spremaju i kod nas. To je čini dodatno zanimljivom i korisnom, osobito s obzirom na potražnju inozemnih turista vegetarijanaca i vegana. Kuharica nudi preko 50 izvrsnih recepata za bečki odrezak, punjenu papriku, sarmu sa zapečenim krumpirom, lazanje, gulaš od graha s kobasicama i noklicama, tiramisu, išlere, palačinke s čokoladom, tortu od lješnjaka i druga slasna jela. Predjela, glavna jela i deserti, temeljeni na povrću, žitaricama i voću, zadovoljit će i najzahtjevnije gurmanske prohtjeve!
Svi predstavnici medija, zainteresirani za predstavljanje kuharice Mljac, mogu dobiti primjerak knjige.
Prema nezavisnom istraživanju, čak 73% građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.
S ciljem olakšavanja pronalaženja proizvoda biljnog podrijetla, Prijatelji životinja objavili su on-line Vege vodič koji nudi detaljne informacije o veganskim proizvodima u Hrvatskoj.
Sponzori kampanje su: Annapurna, Encian, Repro Eko, Tomar i Zvijezda
Kampanja 'I turisti su vegetarijanci' i kuharica Mljac dio su Grundtvig projekta, a realizirana je i u suradnji s FARM - Farm Animal Rights Movement.
Rijeka
Zadar
Biograd