19.08.11. Dopis prof. dr. Sanji Kolaček

| More

Klinika za dječje bolesti Zagreb
n/r prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med.
Klaićeva 16
10000 Zagreb

Poštovana prof. dr. Kolaček,

javljamo Vam se vezano uz nedavni slučaj smrti pothranjene desetomjesečne bebe u Sloveniji, koji su mediji očito pogrešno povezali s veganskom prehranom, a zbog čega su tražili i Vašu izjavu u medijima.

Kao i više puta do sada, pozornost medija privlače samo pojedinačni ekstremni slučajevi u kojima roditelji niti nisu hranili djecu po principima veganske prehrane, a zbog čega su stručnjaci za prehranu i liječnici oštro okarakterizirali vegansku, pa čak i vegetarijansku prehranu kao neadekvatnu za djecu, što je neprofesionalno i štetno.

Iako je jasno da hranjenje djeteta samo voćem, samo jednom vrstom biljne hrane ili samo majčinim mlijekom u dobi nakon šest mjeseci starosti nije veganska prehrana, već izgladnjivanje djeteta kao posljedica needuciranosti ili nemara roditelja, javnost i stručnjaci skloni su takve slučajeve nazvati primjerima loših posljedica veganske prehrane na djecu.

Kao što ste i sami spomenuli u medijima, od veganske prehrane dijete ne može umrijeti niti značajno zaostajati u težini ili razvoju. Činjenica je da veganstvo nije prolazni trend te da u Hrvatskoj, kao i u svijetu, konstantno raste broj vegana i roditelja koji svoju djecu hrane veganski.

Roditelji nam se često žale da su od pedijatara i ostalih stručnjaka iz institucija poput Vaše klinike, obeshrabreni pa čak i napadani što svoju djecu hrane vegetarijanski ili veganski. Time gube povjerenje u stručnjake za dječje zdravlje jer oni takvim pristupom uskraćuju roditeljima pravo na izbor prehrane za svoje dijete, koji su prisiljeni sami se educirati o najboljem načinu kombiniranja namirnica biljnog podrijetla kako bi zadovoljili sve nutricionističke potrebe djeteta.

Smatramo kako rastući broj djece na veg(etarij)anskoj prehrani u Hrvatskoj, koja nemaju problema u razvoju i zdrava su, pokazuje da njihovi roditelji ne ugrožavaju zdravlje svoje djece, već da traže suradnju sa stručnjacima. Svakako nije u interesu dječjeg zdravlja i ugleda zdravstvenih ustanova da liječnici i ostali stručnjaci odgovaraju roditelje od veganske prehrane djece, već da im pruže objektivne i kompetentne informacije, kako bi svojoj djeci omogućili nutritivno izbalansiranu vegansku prehranu.

U našoj ranijoj prepisci o ovoj problematici naveli ste kako u Hrvatskoj nije razvijen nutricionizam, zbog čega ističemo važnost educiranja nutricionista i stručnjaka koji se bave zdravljem djece o veganskoj prehrani. Udruga Prijatelji životinja nastoji pomoći vegetarijancima i veganima da dođu do što kvalitetnijih izvora informacija o načinu prehrane za sve životne dobi. No, rješenje vidimo u napretku nutricionizma u Hrvatskoj.

Svjesni smo kako je edukacija stručnjaka proces koji zahtijeva određeno vrijeme i ponekad zaostaje za razvojem svijesti o drukčijim vrstama prehrane. No, s obzirom na nezaustavljivi rast broja odraslih i djece na veganskoj prehrani, smatramo da stručnjaci trebaju odigrati ključnu ulogu u edukaciji o izbalansiranoj veganskoj prehrani, stvarajući povjerenje kod roditelja i ostavljajući dojam dobre informiranosti o svim vrstama prehrane.

Stručnjaci za prehranu, pedijatri i liječnici trebali bi prestati promatrati roditelje koji žele svojoj djeci omogućiti zdravo odrastanje kroz vegansku prehranu kao čudake, alternativce, fanatike i neodgovorne osobe. Neodgovorni roditelji su oni koji zanemaruju prehranu i zdravlje svoje djece, neovisno o tipu prehrane. Stoga Vas i Vaše kolege pozivamo na suradnju i pomoć roditeljima koji traže pouzdane informacije o veganskoj prehrani djece.

Uz ovo pismo, šaljemo Vam i reakciju koju smo slali medijima povodom smrti desetomjesečnog dječaka u Sloveniji, tekst o djeci veganima u Hrvatskoj i posljednje i dopunjeno stajalište Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade o vegetarijanskoj prehrani djece iz 2009. godine.

Ostajemo Vam na raspolaganju za sva pitanja, prijedloge i stručnu literaturu te nas raduje mogućnost suradnje.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 19. kolovoza 2011.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting