Psi na lancu

| More

Ne čudi se ako jednoga dana počnem lajati i na tebe!

Sudbina pasa u ruralnim područjima nije ništa bolja. Njima će se u rijeđim slučajevima dogoditi da uslijed godišnjih odmora budu otrgnuti iz njedra svoje obitelji, odbačeni i prognani da lutaju nepoznatim ulicama, prostorima i mjestima u potrazi za komadićem hrane ili novim vlasnikom koji će ih prihvatiti prije nego ih okrutna smrt sustigne.

Ponajprije iz tog razloga što njihovi 'gazde' rijetko koriste priliku da iskoriste kratke trenutke odmora od sezonskih obveza pa se odluče opustiti u čudnovato ljekovitim i skupim vodama Jadranskoga mora. Za to vrijeme, njihovi psi čuvari radije se odlučuju da ostanu u poznatom ograničenom prostoru vlastita dvorišta, razmišljajući da im je i to bolje nego da ih zvizne neki brzi auto sa stranom registracijom koji je samo u prolazu ili ih zgnječi nesmotreni traktor.

Sve je to donekle podnošljivo ukoliko 'gazdin' pas nije ostavljen privezan na dvometarskom lancu i sputan na vrlo mali i ograničeni prostor isključivo oko svoje kućice. Teško je zamisliti kroz što prolaze te životinje dok im se lanac sve više i sve dublje zarezuje iz dana u dan u vrat stvarajući bolne rane i dovodeći ih do ludila.

U početku miroljubivi i dobrohotni psi, postupno se u agoniji pretvaraju u stroge i opasne čuvare, spremne da režu i grizu i na najmanje sumnjivi pogled. Frustracije nemogućnosti kretanja - te osnovne prirodne potrebe - dovode do toga da psi koji su nekada bili zdravi, a sada su iz 'nepoznatih razloga' poludjeli, podivljali i pobijesnili, na kraju budu usmrćeni hicem iz vatrenog oružja ili udarcem motike ili sjekire po glavi. A na njihovo mjesto dolaze novi, mladi i zdravi štenci, koji istoga trena postaju 'gazdin' ponos i dika.

Pojave, u kojima psi doživljavaju pad u ovako bijedno psihičko i fizičko stanje, događaju se bilo da su njihovi vlasnici odsutni ili ne ako vlasnici pasa zanemaruju svoje pse i ignoriraju njihove osnovne prirodne potrebe. One najčešće završavaju ubojstvom starog psa kojeg zamijenjuje novi, mladi pas. Zatočeništvo u bilo kojem obliku je okrutno, pa tako i ono na lancu koje daje samo prividan oblik slobode. Za njega nema opravdanja.

Zakonom o zaštiti životinja 2017. godine, zabranjeno je trajno držanje pasa na lancima!

Vezane teme

Spavao je na otvorenom vezan za lanac. Imao je živu ranu oko vrata široku 8 cm, hrđava žica urasla mu je u vrat, pa su je morali vaditi kirurški. Bio je kost i koža, vidjela su mu se rebra, rahitičan zbog pothranjenosti, zbog čega je ostao mali rastom. [ 42.88 Kb ]Rana od lanca (1) [ 106.32 Kb ]Rana od lanca (2) [ 90.85 Kb ]Rana od lanca (3) [ 94.17 Kb ]Rana od lanca [ 65.53 Kb ]Lanac [ 57.93 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting