Alge

| More

Jadranka Boban Pejić

Planetopija, Zagreb, 2005.

Prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj, autorica nekoliko bestselera, te brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija, Jadranka Boban Pejić, u svojoj najnovijoj kuharici Alge, u biblioteci Mirisi i okusi Makronove, ovaj vam put donosi tridesetak raznovrsnih, maštovitih i slasnih jela od algi. Iako kod nas još ne u tolikoj mjeri popularne, alge su zapravo dio ljudske prehrane otkako je čovjeka. U mnogim krajevima svijeta nazivaju se i 'morskom travom', a tradicionalno su se vadile i konzumirala na različite načine. Mogu se dodavati juhama, salatama pa čak desertima - svakom jelu dajući poseban okus. Na Dalekom Istoku smatra se da posebno podržavaju endokrini i živčani sustav što pridonosi zdravlju kose, kože i većoj otpornosti na stres. Brojna istraživanja pokazala su da smanjuju kolesterol u krvi te pomažu prevenciju ateroskleroze. Osim toga, prava su riznica hranjivih sastojaka. Sadržavaju oko 50-60% složenih šećera, 7% bjelančevina, 30% minerala i vitamina, 10-20% vode i samo 1-2% masti. Također, sadržavaju više minerala i vitamina od bilo koje druge namirnice, uključujući povrće i mliječne proizvode. Npr., nori alga ima 2-4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više od špinata. Hiziki, arame i wakame alge sadržavaju 11-14 puta više kalcija od mlijeka. Kombu, wakame, arame, hiziki i nori alge imaju 3-8 puta više željeza nego govedina. Uzmemo li u obzir sve ove podatke, teško je odbaciti zdravlje posluženo u ovom obliku. Otvorite se, učinite alge sastavnim dijelom svoje prehrane, uživajte u njihovim okusima i pružite tijelu sve ono što mu treba! A da biste u tome uspjeli, tu je i kuharica s jednostavnim, brzim, slasnim ilustriranim receptima.

Literatura - Jadranka Boban Pejić: Alge [ 70.31 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke