30.07.18. Trgovine nisu klaonice

| More

Prijatelji životinja nastavljaju kampanju „Poštujmo naše more” apelom trgovačkim lancima

- Zamolba trgovačkim lancima i trgovinama da ne prodaju žive ribe i rakove

U nastavku kampanje „Poštujmo naše more” pokrenute u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, Prijatelji životinja kontaktirali su trgovačke lance u Hrvatskoj kako bi im uputili apel da se priključe kampanji odlukom da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu.

Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati.

Jastoge nakon ulova sa svezanim kliještima pakiraju u metalne kutije. Ostaju naslagani danima i tjednima u rashladnim komorama sve dok ih ne otpreme do trgovine gdje ih često još tjednima drže nepomične i bez hrane u akvarijima. Ni ribe ne prolaze ništa bolje u ovoj potpuno bespotrebnoj praksi produživanja agonije živim bićima.

Trgovački lanci mogu pridonijeti aktivnom rješavanju ovoga problema. Iako držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi.

Prijatelji životinja pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja. Tako mogu osim direktne pomoći ribama i rakovima izgraditi dodatno svoj ugled te odbaciti bilo kakvu mogućnost da se u njihovim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, sada i u budućnosti.

Prijatelji životinja pozivaju građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu. Još više mogu pomoći morskim životinjama, okolišu i sebi ako kupuju isključivo namirnice biljnoga podrijetla.

Osim apela trgovinama i trgovačkim lancima u sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, Prijatelji životinja pripremili su i edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti.

Zainteresirani građani mogu pogledati i video autorice Marine Uzelac koji je isprva bio zamišljen kao kratki eksperimentalni dokumentarac o surovosti u kojoj se ribe prodaju u trgovinama, ali je u međuvremenu iskorišten kao spot za pjesmu "Sve" Ivana Šćapeca (Eine). Autorica je kratkim prizorom htjela humanizirati ribe i stvoriti osećaj njihovog obraćanja nama.

Ribe [ 112.88 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting