Veganstvom protiv globalnog zatopljenja

| More

Borite se protiv globalnog zatopljenja postavši vegan

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, prihvaćanje vegetarijanske prehrane ima veći učinak na smanjivanje globalnog zatopljenja nego prelazak na hibridni automobil Toyota Prius.

Globalno zatopljenje je nazvano 'najvećim izazovom' ljudske rase i najtežom svjetskom prijetnjom okolišu. Ljudska aktivnost je uzrok velikim količinama 'stakleničkih plinova' (plinovi koji spriječavaju toplinu da napusti Zemljinu atmosferu) u atmosferi. Ovo tada uzrokuje da zrak oko Zemlje postane topliji, za što znanstvenici kažu da će pojačano voditi do katastrofičnih prirodnih nepogodna kao su sve češći i jači uragani, poplave i suše. Mnogi pokušavaju pomoći smanjivanju globalnog zatopljenja vozeći štedljivije automobile i trošeći manje električne energije. Najednostavnija i najučinkovitija stvar koju možete učiniti da pomognete u borbi protiv globalnog zatopljenja je da postanete vegan.

Milijarde kokoši, purana, svinja i krava koje su nagurane u tvorničkim farmama svake godine samo u SAD-u proizvedu enormne količine metana, kako u svom probavnom sustavu tako i iz izmeta koji izbacuju. Znanstvenici tvrde da je svaka molekula metana više nego 20 puta učinkovitija od ugljičnog dioksida u zarobljavanju topline u našoj atmosferi. Statistika Agencije za zaštitu okoliša pokazuje da je uzgoj životinja najveći uzročnik emisije metana u SAD. Uzgajanje životinja za hranu uzrokuje globalno zatopljenje.

Nedavno izvješće organizacije EarthSave International, zasnovan na radu vodećih svjetskih klimatologa, pokazuje da je usvajanje vegetarijanske prehrane učinkovitije u smanjivanju globalnog zatopljenja od smanjivanja emisija iz automobila ili elektrana. Ovi zaključci su potvrđeni u studiji Sveučilišta u Chicagu, koja detaljno navodi ogromne prednosti za okoliš (kao i za boljitak osobnog zdravlja) kao posljedicu usvajanja veganske prehrane.

Iako metan uzrokuje veći učinak na globalno zatopljavanje od ugljičnog dioksida, ograničavanje ugljičnog dioksida je također važno, a životinjska poljoprivreda je također glavni izvor ovog plina. Jedna kalorija životinjske bjelančevine zahtijeva više od 10 puta toliku potrošnju fosilnog goriva – oslobađajući više od 10 puta više ugljičnog dioksida – nego jedna kalorija biljne bjelančevine. Hraneći i pojeći farmske životinje ogromnim količinama hrane i vode te ih zatim ubijajući, prerađujući, prevozeći i uskladišćujući njihovo meso je krajnje energetski zahtjevno. Dodatno, ugljični dioksid se oslobađa iz životinjskog izmeta. Dok vožnja hibridne Toyote Prius mjesto uobičajenog automobila štedi ekvivalent od otprilike 1 tone ugljičnog dioksida godišnje, veganska prehrana uzrokuje stvaranje bar 1,5 tone ugljičnog dioksida manje od prosječne prehrane. Usvajanje veganske prehrane je nužno u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Najsnažniji korak koji možemo poduzeti kao pojedinci da izbjegnemo globalno zatopljenje je da prestanemo jesti meso, jaja i mliječne proizvode.

Vezane teme

Utjecaj CO2 na temperaturu

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting