Prijedlog Zakona o zaštiti životinja na javnoj raspravi

| More

Od 12. kolovoza do 12. rujna 2016. bilo je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Svi su mogli poslati svoje primjedbe i prijedloge za poboljšanje Zakona na poveznicu https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3923.

U odnosu na aktualni Zakon o zaštiti životinja, ovaj Prijedlog Zakona pokazuje spremnost nadležnog ministarstva da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja, što je rezultiralo kvalitetnijim Prijedlogom Zakona o zaštiti životinja.

Ono što ga čini takvim je, prije svega, ostanak zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesene 2006. godine. Unatoč jakom pritisku nekolicine od 20 preostalih uzgajivača činčila, prihvaćena je zaista snažna argumentacija javnosti, udruga i stručnjaka da se ne ukine zabrana uzgoja životinja za krzno te ona stupa na snagu 1. siječnja 2017. godine.

No Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2018. za uzgajivače činčila da ''mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje''.

Iako se u Prijedlogu Zakona navodi da se ne dovodi u pitanje odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, ipak se s dodatnih godinu dana na već ionako dugo 10-godišnje prijelazno razdoblje nagrađuju pojedinci koji nisu ispoštovali Zakon, na štetu velike većine uzgajivača koji su, sukladno Zakonu, na vrijeme preusmjerili svoju proizvodnju. Unatoč predloženom ustupku ovim prijedlogom sprječava se degradacija Zakona, što je pohvalno za aktualno vodstvo nadležnog ministarstva.

Od pozitivnih novih odredaba u Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja valja istaknuti da se, između ostalog, zabranjuje:

Prijedlog Zakona unaprijeđen je i sljedećim odredbama:

U Prijedlogu Zakona nalaze se i odredbe koje se mogu poboljšati.

Iako je, uz registraciju uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s tri i više ''rasplodnih ženki'' ovim Prijedlogom propisana obveza evidentiranja kod nadležnog veterinarskog ureda uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri ''rasplodne ženke'', nema prepreke da se propiše obavezna registracija svih uzgoja, neovisno o broju ''rasplodnih ženki''. Logično je da svi trebaju biti jednako registrirani i zbog zaštite životinja i zbog ravnopravnog položaja na tržištu.

Prijedlog Zakona donosi i odredbu da osobe koje drže više od devet pasa koji ne sišu moraju udovoljiti uvjetima kao i skloništa za životinje. Iako je ova odredba motivirana pozitivnom namjerom da se osiguraju primjereni uvjeti držanja i skrbi za pse, u praksi ona može jako otežati rad privremenim udomiteljima koji spašavaju pse iz kill skloništa prije 60. dana. To će se osobito negativno odraziti u dijelovima Hrvatske gdje lokalne zajednice nisu izvršile svoje zakonske obaveze, gdje nema skloništa i privremeni udomitelji su jedini koji rješavaju problem napuštenih i nezbrinutih pasa.

Udruga Prijatelji životinja uputit će tijekom javne rasprave i prijedloge za dodatno unapređenje Prijedloga Zakona uvođenjem odredaba kao što su:

Svi prijedlozi i argumenti naše udruge za izmjene i dopune Prijedloga Zakona o zaštiti životinja mogu se pročitati ovdje.

Objavljeno: kolovoz 2016.

Vezane teme

Pas na lancu [ 226.89 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting