Obredno klanje

| More

Predloženi tekst Udruge: u pojmove u Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja dodati tekst:

Obredno klanje: klanje životinja koje obavlja osoba ovlaštena od vjerske zajednice registrirane u Republici Hrvatskoj,

- u članak 5. Prijedloga Zakona dodati tekst:

Zabranjeno je:

obredno klanje bez prethodnog omamljivanja životinje.

Obrazloženje:

Muslimanski religijski zakoni, između ostalog, zahtijevaju da se životinje kolju rezanjem vrata kako bi bile pri punoj svijesti, čime se olakšava istjecanje krvi i da se iz zaklane životinje mora iscijediti sva krv kako bi meso bilo halal – dopušteno za konzumiranje. Obredno klanje prema židovskim pravilima o prehrani uvjetuje isto. Stoga su nastali apsurdni zakonski propisi u zakonodavstvu EU, kao i Hrvatske, koji propisuju za klanje životinja u klaonicama obavezno omamljivanje, s obzirom na znanstveno dokazanu patnju i bol koju doživljavaju životinje pri usmrćivanju. No, za iste te životinje obaveza omamljivanja je izuzeta ako se životinje usmrćuju za potrebe vjerskih zajednica i njihovih obreda, iako životinje pritom trpe veliku bol, šok i strah, a njihova agonija produžuje se svjesnim umiranjem do iskrvarenja.

Prema vjerovanjima većine muslimanskih mesara, sva krv može se iscijediti jedino ako je životinji prerezan grkljan, a da prije toga nije bila omamljena. Međutim, Hanuk Anil sa Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji i njegovi kolege dokazali su još 2006. godine da je količina krvi ispuštena iz životinje jednaka bez obzira je li životinja prije klanja bila omamljena ili ne. ''Omamljivanje ne umanjuje istjecanje krvi, dakle taj prigovor se više ne može koristiti kao opravdanje'', izjavio je Anil kao koordinirator projekta Europske unije za preispitivanje zakonodavstva i pitanja dobrobiti životinja vezanih uz obredna klanja shechita i halal. Dakle, halal klanje ne zahtijeva da životinja bude pri svijesti i stoga su obredna klanja protuzakonita!

Danska je 2014. zabranila vjersko klanje životinja za proizvodnju halal i košer mesa, odnosno klanje bez prethodnog omamljivanja.

U Švedskoj sve domaće životinje moraju biti omamljene prije klanja. Ritualno klanje bez omamljivanja zabranjeno je od 1937. godine, tako da se halal klanje odvija s prethodnim omamljivanjem životinja.

Ostale države koje zahtijevaju omamljivanje prije klanja su: Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn.

Obredno klanje nehumano je i životinjama uzrokuje nepotreban stres i veliku patnju, a postoje i znanstveni dokazi da životinje znatno više pate pri obrednom klanju. 2009. godine objavljeno je istraživanje o boli koju osjećaju životinje pri klanju, što je dovelo do ponovljenih zahtjeva za zabranom židovskih i islamskih religijskih metoda klanja. Dr. Craig Johnson i njegovi kolege s novozelandskog Sveučilišta Massey proučili su osjet boli telića pri židovskim i islamskim metodama klanja. Kod klanja telića bez omamljivanja odgovor na bol uočena je čak do dvije minute nakon zarezivanja vrata. Johnson je istaknuo kako je ovaj rad ''najbolji dokaz dosad da je obredno klanje bolno''. Ovo otkriće potaknulo je nove zahtjeve za zabranom obrednog klanja u Velikoj Britaniji, po uzoru na zemlje poput Švedske, u kojoj sve životinje bez iznimke moraju biti omamljene prije klanja.

Sociolog religije Ivan Markešić ističe da ''ukoliko je religijska tradicija suprotna onome što se promovira kao nova vrijednost, smatra se da je treba zanemariti i zamijeniti ili pak prilagoditi tome novom''. Nadalje navodi: ''Danas prevladava stajalište, koje podržavam, da su ljudski život i život uopće, pa time i život životinja, vrjedniji od bilo koje vjerske prakse, svejedno je li riječ o kršćanskoj, islamskoj, židovskoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj praksi. Naime, svima je znano da su te vjerske prakse stvorili ljudi kako bi u prevladavanju životnih nedaća umilostivili svoja božanstva ili im se zahvalili. Stoga, ne može se opravdati ni jednu vjersku praksu, svejedno koliko ona bila tradicijski duga i zaštićena, ukoliko izravno utječe na izazivanje boli i patnje u ljudskome (obrezivanje) i životinjskom organizmu (klanje).'' (http://www.vecernji.hr/svijet/europa-protiv-zidova-neke-zemlje-uvode-zabranu-obrezivanja-590822)

Apsurdni zakonski propisi u zakonodavstvu EU, kao i Hrvatske, propisuju za klanje životinja u klaonicama obavezno omamljivanje, s obzirom na znanstveno dokazanu patnju i bol koju doživljavaju životinje pri usmrćivanju. No, ista odredba ne vrijedi za tzv. obredno klanje koje provode predstavnici nekih vjerskih zajednica, pri čemu se agonija životinja produžuje svjesnim umiranjem do iskrvarenja. Hrvatska bi svojim zakonodavstvom trebala štititi životinje i uvažiti suvremene znanstvene spoznaje i političke poteze europskih zemalja koje imaju brojnije vjerske zajednice koje obavljaju klanja bez omamljivanja, a ipak su ukinule ili pokušavaju ukinuti tu krajnje nehumanu i brutalnu praksu kojoj nema mjesta u civiliziranome svijetu.

Stoga bi izmjenama Zakona o zaštiti životinja Ministarstvo poljoprivrede trebalo u potpunosti zabraniti obredno klanje vjerskih zajednica bez prethodnog omamljivanja životinja, odnosno odredba o obaveznom omamljivanju prije klanja treba vrijediti za sve, bez iznimke. Time bi vjerskim zajednicama i dalje bilo omogućeno obredno klanje, ali uz prethodno omamljivanje životinja.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja prvi put iznesen je tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006., a dopunjen je 2012. i 2015./2016. godine.

Objavljeno: kolovoz 2016.

Vezane teme

Halal-klanje [ 48.13 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting