Zabrana prodaje pitomih vretica u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca

| More

Pohvaljujemo odredbu članka 73. Prijedloga Zakona o zaštiti životinja: ''Zabranjeno je prodavati pse, mačke i pitome vretice u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca.''

Smatramo da se u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca ne bi smjele prodavati pitome vretice, baš kao ni psi i mačke. Pritom podržavamo jasne i nedvosmislene argumente koje iznosi i Udruga ljubitelja tvorova – Tvorum:

Smatramo da bi zabrana prodaje pitomih vretica u pet shopovima uvela Hrvatsku među zemlje-primjere u zaštiti životinja na razini Europske unije, ali i globalnoj.

Od samog osnivanja udruge Tvorum 2010. godine bavimo se problematikom držanja pitomih vretica kao ljubimaca, što dakako obuhvaća i držanje u pet shopovima odakle ih je jedan dio vlasnika nabavljao. Jedna od naših temeljnih odrednica djelovanja jest edukacija opće i stručne javnosti o potrebama pitomih vretica uključujući držanje, prehranu, zdravstvene i emocionalne potrebe. Trgovine kućnim ljubimcima radi svojih specifičnosti ne mogu pružiti pitomim vreticama koje drže za prodaju potreban stupanj interakcije s ljudima kroz igru i socijalizaciju na taj način. Usto, dobar dio trgovina koje su u svojoj ponudi imale pitome vretice drže ih u neadekvatnim prostornim uvjetima, uz pretjeranu izloženost dnevnoj ili umjetnoj svjetlosti, neprikladnoj temperaturi okoliša, ponekad čak i uz izostanak redovite prehrane, u prljavim nastambama i izložene stalnom stresu zbog zatvorenosti.

Od početaka postojanja udruge susreli smo se s nebrojeno situacija u kojima su nam se vlasnici pitomih vretica, pribavljenih u trgovinama za kućne ljubimce, obraćali za pomoć koju smo im pružali – vezano uz pretilost ili pothranjenost pitomih vretica, agresivno griženje iz straha od ljudskoga dodira, letargičnost te niz ostalih problema koji su izravna i nedvosmislena posljedica držanja u trgovinama gdje se njima, zbog specifičnosti rada takvih mjesta, nitko ne može baviti na adekvatan način.

Pitome vretice do punih osam tjedana života trebaju biti uz majku i uz ostatak legla kako bi završio proces rane socijalizacije. To je ujedno i dob do koje ih štiti imunizacija od majke koja je cijepljena protiv štenećaka, a nakon te dobi izloženi su opasnosti od zaraze ako su na visokofrekventnoj lokaciji poput trgovina za prodaju kućnih ljubimaca.

Pitome vretice su, baš poput pasa i mačaka, visokointeligentne i izuzetno društvene životinje koje trebaju dnevnu stimulaciju kognitivnih i fizičkih aktivnosti, što im može pružiti samo osoba koja će se kontinuirano nekoliko sati dnevno, koliko zahtijevaju, baviti njima. U mlađoj dobi vrijeme potrebno za takvu interakciju je minimalno tri do četiri sata dnevno, a tek u starijih od četiri godine razina dnevne aktivnosti pada ispod toga. Socijalizacija i interakcija s ljudima od najranije dobi potreba je svih jedinki te vrste. To nije potreba i karakteristika samo jedinki iz takozvanih kućnih legala, već je to potreba koja jamči da će životinja od najranije dobi biti naviknuta na ljude i adekvatna za kućnog ljubimca.

Zbog pomanjkanja interakcije kroz igru, prevelike razine umjetne i/ili dnevne svjetlosti, neadekvatne prehrane i držanja te niza drugih propusta, pitome vretice u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca pate od stresa, problema s krznom i kožom, vidom i njuhom, postaju nepovjerljive i prestrašene, zbog čega mogu čak biti i agresivne, prerano spolno sazrijevaju te, osobito ženke, pod utjecajem previsoke temperature okoliša i prevelike razine svjetla ulaze u prerani estrus, što često rezultira i produženim estrusom koji dovodi do niza zdravstvenih problema (hiperestrogenizam, alopecija, piometra…), a u slučajevima dugotrajnog estrusa i do estrogenom uzrokovane anemije i smrti.

U trgovinama za kućne ljubimce, zbog otvorenog pristupa i prisutnosti drugih životinja, nemoguća je adekvatna briga o pitomim vreticama. Naime, trenutačno ne postoji trgovina kućnim ljubimcima u kojoj se osoblje može posvetiti samo jednoj vrsti ljubimca kojeg prodaje – tri do četiri sata dnevno koliko pitome vretice iziskuju u dobi u kojoj dolaze u prodaju pa sve do starosti od nekoliko godina života, niti se one smiju puštati tijekom radnog vremena zbog sigurnosti i zdravlja kupaca i životinja. Posjedujemo podatke o pitomim vreticama koje su u trgovinama kućnim ljubimcima provele po nekoliko mjeseci prije prodaje, da bi nakon toga bile ili vraćene uzgajivaču ili, nakon dugotrajnog pritiska naših članova, na prodajna mjesta i uprave tih trgovina, osobno, putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacije – adekvatno veterinarski zbrinute radi produženog tjeranja, ozlijeđivanja ženki od strane mužjaka u tjeranju, poremećaja prehrane, pretilosti, letargičnosti ili straha i agresije manifestirane kroz griženje.

Dakle, u trgovinama za prodaju kućnih ljubimca pitome vretice, zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga, ne mogu biti puštene tijekom dana, već su u kavezima, što utječe na njihovu depresiju i povećanje agresivnosti. Izložene su prevelikoj količini svjetla, što utječe na hormonalni disbalans, jedan od zdravstvenih problema posebno prisutan u ovih životinja, a dodatan stres uzrokuje im promjena okoline i blizina mnogih drugih životinja od kojih je velik broj prirodan plijen pitomih vretica. Zbog negativnih posljedica držanja pitomih vretica u trgovinama upravo su građani oni koji trpe negativan financijski učinak ako zabrana prodaje ne stupi na snagu, u smislu povećanja vjerojatnosti izuzetno visokih troškova liječenja pitomih vretica.

Zakonski su, glede cijepljenja protiv bjesnoće i posjedovanja putovnice za kućne ljubimce, pitome vretice izjednačene sa psima i mačkama, čije je prodaja u trgovinama za kućne ljubimce već zabranjena.

Držanje u trgovinama štetno je za zdravlje pitomih vretica, kao i pasa i mačaka, te je potrebno zaštiti njih, kao i građane, od kupovine životinja čiji su zdravlje i socijalizacija pod značajnim rizikom u trgovini. Nikakva regulacija i propisivanje uvjeta držanja u trgovini ne mogu zaštititi pitome vretice od podložnosti zarazi od ljudske gripe i bolestima koje napadaju i pse i mačke, omogućiti im dostatnu šetnju ili socijalizaciju i zaštititi ih od stresa. Posebnost pitomih vretica je i da su, za razliku od drugih životinja, prijemčive za ljudske viruse gripe i neke viroze, zbog čega je velika količina ljudi u trgovinama opasnost, a ne korist pitomim vreticama.

S obzirom na to da pet shopovi ne mogu osigurati dovoljno svakodnevne izravne interakcije, igre, stimulacije pitomih vretica koje drže, susrećemo se s nesocijaliziranim ili tek djelomično socijaliziranim životinjama koje se boje ljudi, zaziru, nemaju povjerenja i neadekvatno (ugrizom) reagiraju na interakciju te su prestrašene i pod stresom. Znanstveno utemeljenje osnova uzgoja pitomih vretica za kućne ljubimce još uvijek u stručnoj literaturi (Quesenberry, Carpenter, Fox, Lewington), koju možemo podastrijeti na uvid u slučaju potrebe, nije zabilježeno.

Pitome vretice nisu urođeno agresivne prema ljudima, već se, kao i psi i mačke, od najranije dobi, kroz redovitu višesatnu dnevnu interakciju s ljudima socijaliziraju te time postaju prikladni kućni ljubimci. Zdravstvene komplikacije uzrokovane dugotrajnim i/ili neadekvatnim držanjem zbog prevelike izloženosti dnevnoj ili umjetnoj svjetlosti i previsokoj temperaturi okoliša jesu izravna posljedica takva držanja. Njihova je incidencija daleko viša u populaciji držanoj u pet shopovima nego u populaciji vretica koje su kućni ljubimci s obzirom na to da ih skrbnici u gotovo stopostotnom broju slučajeva podvrgavaju postupku kastracije u adekvatnoj dobi od punih devet mjeseci.

Pitome vretice i neki ljubimci nisu prikladni za suživot (glodavci, dvojezupci, gmazovi, lovačke pasmine pasa) te se neće nužno složiti s bilo kojim drugim ljubimcem, uključujući druge pitome vretice. U slučaju da udomitelj ima glodavce, dvojezupce, gmazove ili lovačke pasmine pasa, nužno je odvojeno držanje i puštanje, bez ikakvih fizičkih kontakata s vreticom. Osim toga, pitome vretice ne preporučuju za kućne ljubimce obiteljima s malom djecom.

Dr. vet. med. Marko Tomašek u svojemu članku „Afrički tvor” (kolokvijalan naziv za pitome vretice) još 2013. godine kaže sljedeće: „Preporučujem vam da tvorića nabavite od registriranog uzgajivača ili od poznate osobe koja kod kuće ima leglo. Ne preporučujem nabavku tvora u trgovinama za kućne ljubimce, jer tamo se tvorići najčešće drže u lošim uvjetima, sumnjivog su podrijetla i najčešće već odrasle jedinke koje će se puno teže pripitomiti od mladih životinjica.” Također, naglašavamo i velik broj pritužbi na držanje pitomih vretica u trgovinama diljem Hrvatske koje je Tvorum zaprimio.

Osim toga, bilježimo velik porast crnog tržišta pitomih vretica u posljednjih pet godina tijekom kojih je bilo legalno držati pitome vretice u trgovinama. Iz toga je razvidno da su nepotkrijepljene tvrdnje trgovaca da bi prodaja pitomih vretica u trgovinama smanjila ili zaustavila porast crnog tržišta, a posebno uzevši u obzir očito zanemarene ključne varijable kao što su popularizacija držanja ove vrste kao kućnog ljubimca i, najvažnije, njihova niža cijena na crnom tržištu.

Samo par desetaka trgovina diljem Hrvatske prodaje pitome vretice, iz čega možemo zaključiti da za većinu trgovina kućnih ljubimaca zabrana njihove prodaje u pet shopovima ne bi imala apsolutno nikakav negativan učinak, dok bi za onaj mali broj koji drže pitome vretice ovo značilo gotovo zanemariv (u smislu postotka dobiti) potencijalno negativni financijski učinak.

Objavljeno: rujan 2016. i veljača 2017.

Vezane teme

Pitome vretice - udruga Tvorum [ 318.27 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting