03.04.06. Protiv prodaje pasa i mačaka u pet shopovima

| More

Prijatelji životinja prijavljuju veterinarskoj inspekciji pet shop 'Dogsy' i traže njegovo zatvaranje

Udruga Prijatelji životinja na osnovu više dojava građana i izlaska članova na teren, prijavili su pet shop 'Dogsy' vlasnice Nine Kuljiš, u Rijeci, tražeći hitnu inspekcijsku intervenciju na temelju opravdanih sumnji da spomenuti pet shop ne zadovoljava uvijete držanja i prodaje pasa kršeći pritom Zakon o dobrobiti životinja, kao ni da ne posjeduje svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

Držanje i prodaja psa i mačaka u pet shopovima je strogo zabranjena zakonom u Austriji, a prema Nacrtu prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja izdanog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva bit će i u Hrvatskoj. Cijeli Nacrt prijedloga Zakona vidljiv je na web stranici Udruge.

Iako po sadašnjem Zakonu o dobrobiti životinja nije zabranjena prodaja pasa u pet shopovima, način držanja i briga koju štenci i psi trebaju, ne može biti zadovoljena kada se radi o držanju i prodaji u pet shopu i time se krši postojeći Zakon.

Prema dojavama Pet shop 'Dogsy' ne samo da krši Zakon zbog nemogućnosti da ostvari potrebne uvjete, već svojom neodgovornošću i nebrizi direktno ugrožava zdravlje i dobrobit pasa koje drži za prodaju.

Dojavljeno nam je, a i sami smo se uvjerili, da se psi drže u pregrađenom kutu prostorije na betonskoj podlozi prekrivenoj izrezanim dnevnim novinama, sa strujnim utičnicama i strujnim žicama na dohvat psima. Voda im se uskraćuje, a kada je dobiju, natočena je u posudama, poput pepeljara i posuda od margarina, koje se lako odmah prevrnu. Iako u prodaji imaju zdjelice koje se ne mogu prevrnuti, očito je da bez obzira na stalna upozorenja odgovorni ne misle psima pružiti niti najosnovnije uvjete za život. Prema priznanju same prodavačice psi se nikad nisu niti se izvode, a neki od njih su vidljivo mršavi i sumnjivog zdravstvenog stanja. Također psi ostaju sami nakon radnog vremena i noću te kroz cijeli vikend.

Napominjemo da je to jedini pet shop u Hrvatskoj koji prodaje pse i time ne samo da iskazuje okrutnost prema životinjama i zbog uvjeta krši Zakon, već sramoti grad Rijeku i cijelu Hrvatsku.

Tražimo hitan inspekcijski nadzor, sankcioniranje vlasnika i, što je najvažnije, zabranu držanja i prodaje pasa zbog svega navedenog.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting