Tvrtke koje ne testiraju na životinjama

| More

Kupnjom proizvoda koji nisu testirani na životinjma možete pomoći u spašavanju kunića, miševa, zamoraca, štakora i drugih životinja. Stotine tisuća životinja truju, osljepljuju i ubijaju svake godine kako bi na njima ispitivali šampone, sredstva za čišćenje, kozmetiku, sprejeve za kosu i druga sredstva osobne higijene te ona koja se koriste u kućanstvima. Ovi testovi nisu obvezni zakonom i često daju netočne rezultate koji navode na pogrešne zaključke - čak i ako je proizvod oslijepio životinju, može vam se ponuditi da ga kupite. Iako je više od 500 tvrtki zabranilo pokuse na životinjama, neke od korporacija i dalje silom ubrizgavaju tvari u želudac životinja i kapaju kemikalije u oči kunića.

Informacije o politici testiranja tvrtki koje proizvode kemijska sredstva za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe te kozmetičke proizvode i njihove sastojke

Udruga Prijatelji životinja na bijeloj listi nudi informacije o tvrtkama koje ne testiraju svoje gotove proizvode niti njihove sastojke na životinjama i koje paze da sastojci koje nabavljaju nisu testirani na životinajma. Prijatelji životinja pozivaju građane da takve tvrtke podrže kupujući samo njihove proizvode.

Za razliku od njih postoje još uvijek tvrtke koje testiraju na životinjama. Proizvode tih tvrtki trebalo bi u potpunosti izbjegavati, odnosno koristiti isključivo proizvode s bijele liste.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja na životinjama kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Međutim, to ne znači da su svi proizvodi hrvatskih tvrtki ispravni jer se testiranja za hrvatske tvrtke mogu obavljati u inozemstvu ili pak sastojci koje hrvatske tvrtke nabavljaju mogu biti testirani na životinjama. Stoga hrvatske tvrtke, da bi se našle na bijeloj listi, trebaju osim propisane zakonske zabrane paziti i da sastojci koje sami ne proizvode već ih nabavljaju nisu tetirani na životinjama.

Etički osvješteni građani koji ne žele koristiti proizvode koji su bili testirani na životinjama trebaju informaciju o načinu testiranja gotovih proizvoda i njihovih sastojaka. Ukoliko tvrtka, koja proizvodi gotove proizvode, ne proizvodi sama i sastojke već ih nabavlja od dobavljača, u tom slučaju treba voditi brigu da niti jedan sastojak nije na bilo koji način i od bilo kojeg dobavljača testiran na životinjama. Tek tada može se reći da njegov konačni proizvod uistinu nije bio testiran na životinajma. Tvrtke su dužne takvu informaciju pružiti građanima.

Proizvode koji nisu testirani na životinjama neke tvrtke obilježavaju znakom ili tekstualno. No, takva oznaka ne mora značiti da i sastojci korišteni u tim proizvodima nisu testirani na životinjama. Stoga neke tvrtke koje imaju takvu oznaku nisu na bijeloj listi. Označavanje koje jamči da proizvodi i njihovi sastojci nisu testirani na životinjama jest oznaka Humanog standarda kozmetike (Humane Cosmetics Standard - HCS). Za listu tvrtki čiji proizvodi imaju takav znak kliknite ovdje.

Zečevi

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting