05.10.02. Etički proizvodi

| More

Udruga Prijatelji životinja poziva javnost na suosjećanje pri svakodnevnoj kupovini

KAKO SPRIJEČITI PATNJU ŽIVOTINJA KUPNJOM ETIČKIH PROIZVODA?

Udruga Prijatelji životinja nastavlja s informiranjem javnosti o savjesnoj kupnji, o etičkim proizvodima koji se nude na tržištu i onim drugima koji izazivaju bol, patnju i smrt životinja. Nastavak je to programa 'Dana prijatelja životinja'.

U subotu, 5. listopada, dan nakon Svjetskog dana zaštite životinja, i dva dana nakon Svjetskog dana zaštite laboratorijskih životinja, udruga će kraćom akcijom na zagrebačkoj 'špici' nastojati što veći broj građana informirati o patnjama koje životinje prolaze da bi se proizveli neki kozmetički sastojci.

Tom ćemo prilikom dijeliti letke na kojima će biti ispisane tvrtke koje svoje proizvode ne testiraju na životinjama i koje treba podržati, dok ćemo one druge bojkotirati sve dok ne promijene barbarsku praksu ispitivanja proizvoda.

Lista proizvoda na hrvatskom tržištu je konačno izdana i na njoj se može naći većina proizvoda koji jesu, odnosno nisu testirani na životinjama. Listu dijelimo građanima kako bi izbjegavali proizvode koji nanose patnju životinjama, a podržali etičke proizvode.

Akcija će biti održana točno u 12 sati na Cvjetnom trgu gdje će aktivisti dijeliti listu proizvoda krećući se prema Trgu bana Jelačića.

Vrijeme je da se Hrvatska približi svjetskom i europskom trendu borbe protiv kozmetičkih pokusa na životinjama. Europska unija korak zabrane trebala bi poduzeti do 2005. godine. Sve je više tvrtki u svijetu koje barbarsko ispitivanje na životinjama zamjenjuje alternativnim pouzdanijim metodama, a velik dio tih tvrtki svjetskog su ugleda.

Više informacija, kao i detaljan popis svih svjetskih i hrvatskih firmi koje (ne)testiraju proizvode na životinjama možete naći na www.prijatelji-zivotinja.hr u rubrici 'Pokusi na životinjama' na glavnom izborniku web stranice.

Također na sajmu udruge na Starčevićevom trgu se mogu cijeli dan dobiti materijali o vivisekciji te uzorci proizvoda koji nisu testirani na životinjama.

Svake godine milijuni životinja diljem svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka. Zečevi, zamorci, štakori, psi, mačke, majmuni i ostale manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda; truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje...

Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Primjerice kod testa kožne nadražljivosti, koncentrirana kemikalija se nanosi na izbrijana leđa životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

Najvažniji i najuspješniji je utjecaj potrošača na proizvođače bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda i biranjem etičkih proizvoda.

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting