31.01.06. Klanje svinje usred Novog Zagreba!

| More

Prijatelji životinja reagiraju na držanje i klanje životinja u gradu i prijavljuju dosad neviđen primjer zatočenja svinje u gradu Zagrebu

Usprkos negodovanju susjeda i stanara zgrade u Zemljakovoj ulici u zagrebačkom naselju Sopot, njihova susjeda Marija Bogojević već 15-ak godina na javnoj zelenoj površini nasuprot zgrada, koja nije u njezinom vlasništvu, uzgaja i kolje životinje, a da dosad na to nije reagirala nijedna inspekcija!

Krv i gnoj pokraj nebodera

Naime, odmah uz cestu na zelenoj površini između Sopota i Sloboštine, Marija Bogojević na hrpi smeća i otpada, u improviziranim prljavim 'nastambama' sklepanima od dasaka trenutno drži svinju, kokoši i patku.

Životinje su smještene u vlastitom izmetu, na goloj zemlji, izložene hladnoći i vlazi, u prljavštini i nehigijenskim uvjetima, a u ograđenom prostoru gdje su među smećem nagurane njihove tamnice, nalazi se gnojnica sa životinjskim fekalijama.

Neshvatljivo je i sramotno za grad Zagreb, koji bi trebao misliti na svoju kulturu i etičnost u postupanju prema životinjama, da godinama dopušta građanima da samovoljno i protuzakonito koriste javne gradske površine za držanje životinja na ekstremnim hladnoćama i u ponižavajućim uvjetima te tolerira njihovo klanje usred grada. Iako prema Odluci o komunalnom redu grada Zagreba na gradskom području nije dopušteno držanje domaćih životinja, zbog nedjelovanja i neučinkovitosti nadležnih inspekcija i nedostatka bilo kakve kontrole, pojedinci nesmetano iskorištavaju i ubijaju životinje, kršeći pritom zakone.

Potrebna hitna sankcioniranja i zabrane

Marija Bogojević osim protuzakonitog držanja svinja, kokoši i patke u urbanom području, nema odgovarajuće nastambe niti zoohigijenske uvjete za držanje životinja, koristi javnu zelenu površinu za odlaganje gnoja i smeća, čime zlostavlja životinje i potencijalno ugrožava zdravlje ljudi.

Stoga su Prijatelji životinja prijavili Mariju Bogojević komunalnom redarstvu te veterinarskoj, stočnoj i sanitarnoj inspekciji, tražeći što hitniji inspekcijski nadzor, s obzirom da je ona najavila klanje svinje možda još ovaj tjedan. Tražimo od inspekcija da sankcioniraju Mariju Bogojević propisanim novčanim kaznama, da predlože pokretanje prekršajnog postupka te da joj se trajno onemogućiti držanje, uzgoj i klanje životinja na površini koja nije u njezinom vlasništvu, a gdje ih protupravno drži i ubija.

Ovakvi slučajevi pokazuju na što su sve ljudi spremni kako bi se domogli mesa životinja, koje ne samo da im nije potrebno, već šteti njihovom zdravlju i okolišu.

Svinja u Sopotu 1Svinja u Sopotu 2Svinja u Sopotu 3Svinja u Sopotu 4

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting