10.08.06. Patnja od Kanade do kipuće vode

| More

Prijatelji životinja prosvjeduju protiv prodaje živih životinja za prehranu u trgovinama i najavljuju akciju ispred Metroa

Akcijom ispred Metroa u Jankomiru, koja će se održati u četvrtak, 10. kolovoza 2006. u 12 sati, aktivisti će se simboličnim zatvaranjem u akvarij usprotiviti prodaji živih životinja u trgovinama i trgovačkim lancima, pridružujući se tako i međunarodnom prosvjedu protiv prodaje jastoga i hlapova u Metrou.

Jastoge iz SAD-a i Kanade uvoze u Italiju. Nakon ulova, životinje na tekućim vrpcama sortiraju po veličini i sa svezanim kliještima pojedinačno pakiraju u metalne kutije. Jastozi ostaju naslagani danima i tjednima u rashladnim komorama sve dok ih ne otpreme do Metroa, gdje ih često još tjednima drže nepomične i bez hrane u akvarijima. Njihov put patnje završava tako da ih bacaju žive u lonac s kipućom vodom, iz koje bezuspješno pokušavaju pobjeći.

Jastozi smješteni u bazenima pate od stresa povezanog sa zatočeništvom, niskom razinom kisika i prenatrpanošću. Budući da ove morske životinje nemaju autonomni živčani sistem koji bi ih doveo u stanje šoka kada su ozlijeđene, jastozi osjećaju svaki trenutak agonije koja im se zadaje pri transportu i prije njihove smrti u kipućoj vodi.

Po dr. Jarenu G. Horsleyu, zoologu za beskralježnjake, jastozi imaju 'sofisticirani živčani sustav' i 'izrazito pate' kada ih režu ili kuhaju na živo.

Znanstvenici u Laboratoriju za biologiju mora u Woods Holeu, Massachusets, koji proučavaju jastoge više od 20 godina, smatraju ih jedinstvenim i fascinantnim životinjama. Otkrili su, primjerice, da jastozi koriste složene znakove za uspostavljanje društvenih odnosa. Jastozi poduzimaju duga sezonska putovanja, mogu prijeći više od 160 km godišnje i mogu doživjeti puno godina - ako prežive najrazornijeg svjetskog grabežljivca: čovjeka.

Udruga Prijatelji životinja poziva građane na potpisivanje peticije za obustavu prodaje jastoga i hlapova u Metrou, koja se može potpisati i na informativnom štandu na Cvjetnom trgu ove subote, 12. kolovoza, od 10 do 14 sati. Peticija će, zajedno s prosvjednim pismom, biti upućena predstavnicima trgovačkog lanca Metro.

Tražimo i zakonsku zabranu prodaje živih životinja za prehranu u trgovinama i trgovačkim lancima te kuhanje živih jastoga i hlapova, kao što je to primjerice ozakonjeno u talijanskoj pokrajini Emiliji.

Također, pozivamo građane da ne jedu jastoge i hlapove, odnosno da se odluče na vegetarijanstvo, jer ono iz prehrane isključuje životinje pa tako i ribe i rakove, a uključuje suosjećanje i brigu za okoliš i vlastito zdravlje. Više informacija na www.vegekit.com.

Akcija ispred Metroa 1Akcija ispred Metroa 2Akcija ispred Metroa 3

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting