11.08.08. Gdje nam je turistička vegetarijanska ponuda?

| More

Prijatelji životinja najavljuju informativne štandove, video projekciju i veganske degustacije u Puli, Poreču i Rijeci

Hrvatska kao turistička zemlja svojim gostima nudi bogatu i zanimljivu ponudu, no i dalje zaboravlja da su i turisti vegetarijanci te da ukoliko na svom godišnjem odmoru ostanu razočarani vegetarijanskom ponudom više neće dolaziti bez obzira na ostatak ponude i ljepote zemlje.

Iako turisti, prolazeći izgrađenim autocestama, više ne moraju gledati janjad pribijenu na ražanj uz cestu, bezmesna ponuda se nije previše poboljšala, a na vegetarijance i one koji žele bezmesnu ponudu gleda se kao na problematične goste.

Stoga udruga Prijatelji životinja organizira informativne štandove na kojima će održati zanimljive degustacije popraćene video projekcijama i dijeljenjem vegetarijanskih recepata i edukativnih materijala.

U Rijeci, na Korzu, u blizini Informativnog centra, u ponedjeljak 11. kolovoza u 11:30 bit će priređena degustacija kolača bez jaja i životinjskog mlijeka poput veganskih kremšnita i kakao šnita.

U Puli, na gradskoj tržnici kod fontane, u utorak 12. kolovoza u 11:30 dijelit će se veganski ražnjići, sojini medaljoni i seitan (pšenično meso) direktno s roštilja postavljenog za tu priliku.

U Poreču, na rivi kod gradske uprave, istoga dana navečer u 20:30 bit će ponuđene veganske kobasice i tofu (sojin sir), a video projekcija na dvometarskom platnu započet će u 21:30.

S obzirom da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegetarijanci vegani niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o takvom načinu prehrane.

Vegetarijanska ponuda u Hrvatskoj znatno zaostaje za ponudom u europskim zemljama, što je svakako nedopustivo za visoko posjećenu turističku zemlju. Primjerice u Njemačkoj ima više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika. Također je važno naglasiti da u Hrvatskoj ima preko 150.000 vegetarijanaca pa su zakinuti i mnogi domaći turisti. Uz to je sve više onih koji, iako još nisu vegetarijanci, razumiju neodrživost mesne prehrane i okreću se - misleći na životinje, okoliš i svoje zdravlje - prehrani na biljnoj osnovi.

Odmor jednog vegetarijanca ili vegana u Hrvatskoj, naročito na obali, može biti veoma naporan i neugodan jer ugostitelji nisu upoznati s takvim načinom prehrane, te nemaju razumijevanja za svoje goste. Shodno tome potrebno je mnogo napora kako bi se gost prehranio i proveo ugodan godišnji odmor.

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, i ove godine turnejom po hrvatskim gradovima želi potaknuti razvoj ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, što je nužno za daljnji turistički i kulturološki razvoj Hrvatske.

Na informativnim štandovima potpisivat će se i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije u Hrvatskoj. Peticiju možete potpisati ovdje.

Rijeka

Degustacija Rijeka 1 [ 85.96 Kb ]
Degustacija Rijeka 2 [ 63.51 Kb ]

Pula

Degustacija Pula 1 [ 102.49 Kb ]
Degustacija Pula 2 [ 96.33 Kb ]

Poreč

Degustacija Poreč 1 [ 106.66 Kb ]
Degustacija Poreč 1 [ 84.41 Kb ]


Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting