19.05.21. PETA poziva hrvatskoga premijera da podrži zabranu vezanja pasa na lanac u Hrvatskoj

| More

Stuttgart/Zagreb, 19. svibnja 2021.

PETA i međunarodne podružnice, uključujući u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenome Kraljevstvu, poslali su pismo kojim pozivaju hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da podrže potpunu zabranu vezanja pasa na lanac u Hrvatskoj. Zabranu je predložila hrvatska udruga za zaštitu životinja Prijatelji životinja zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede. U svojem pozivu PETA i podružnice ističu strašnu fizičku i psihičku patnju koju trpe vezani psi. Organizacija poziva hrvatske dužnosnike da poduzmu mjere i podrže zabranu vezanja lancem – prakse koja je zabranjena u brojnim europskim državama kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska i Malta, ali i u nekoliko saveznih država SAD-a. Patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla je pred oči javnosti u prosincu 2020., kada su volonteri koji su pomagali nakon potresa otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama.

„Psi su društvene životinje i izrazito pate kad su izolirani i kad im je uskraćeno ispunjavanje nasušne potrebe za druženjem i interakcijom. Vezani na lancu, sami i izloženi teškim vremenskim uvjetima i prirodnim nepogodama kao što su potresi, bez mogućnosti da pobjegnu ili potraže zaklon – to je nepojmljiva okrutnost kojoj se mora stati na kraj bez odgađanja. Nezamislivo je da netko tako stravično postupa s tim izrazito društvenim bićima, koja s pravom nazivamo čovjekovim najboljim prijateljem”, smatra Petya Petrova, koordinatorica PETA-e Njemačka za Istočnu Europu.

Prema informacijama lokalnih aktivista za zaštitu životinja, u Hrvatskoj često nalaze pse s ogrlicama ili lancima bolno uraslima u vrat, što kod životinja uzrokuje neprekidnu patnju i teške bolove. Lišeni prikladne hrane, vode i veterinarske skrbi, sasvim se zanemaruju njihove emocionalne i društvene potrebe. Povrh toga, organizacija ističe da Europska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca, koju je potpisalo 25 europskih država, potiče vlade da pokažu da su posvećene osiguravanju uvjeta u kojima nijedna životinja neće trpjeti bol, patnju ili muku. Neodgodiva zabrana vezanja lancem važan je i nužan korak k postizanju tog cilja.

PETA, dio čijeg je mota da „životinje nisu naše da bismo ih jeli ili zlostavljali na bilo koji drugi način”, protivi se specizmu i svjetonazoru ljudske supremacije.

Kontakt s tiskom:
Valeria Goller +49 711 860591-521; ValeriaG@peta.de

PETA Njemačka je sa preko 1,5 milijuna podržavatelja najveća organizacija za prava životinja u državi i zalaže se otkrivanjem mučenja životinja, informiranjem javnosti i promjenama načina života za to, da se svakoj životinji omogući bolji život.

Radujemo se redakcijskom izvještavanju.Za povratna pitanja stojim u svakom trenutku na raspolaganju.

Srdačni pozdravi,

Valeria Goller
Glavna direktorica za medije

logo_peta [ 16.04 Kb ]

Vezane teme

Download

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting